Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Onderwijswetenschappen

Hoe leren mensen? Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen (beter) gaan leren? Leren doen we overal: op school, op het werk en in onze vrije tijd. Met de bachelor Onderwijswetenschappen word je een expert die in iedere leersituatie ziet hoe het beter kan, en zo overal in de samenleving kan bijdragen aan de ontwikkeling van mensen. Het carrièreperspectief voor afgestudeerden is daardoor erg gunstig.

Voorlichting

De bacheloropleiding Onderwijswetenschappen heeft een aantal online voorlichtingsactiviteiten ontwikkeld om je een zo compleet mogelijke indruk te geven. Ontdek wat de opleiding inhoudt, kijk rond op de campus en stel je vragen aan studenten van de opleiding.

Is Onderwijswetenschappen iets voor jou?

Zijn dit vraagstukken die jou interesseren:

 • Wat doen interactieve media en artificial intelligence met de manier waarop wij leren?
 • Wat is de beste manier van toetsen op school?
 • Hoe richt je een bedrijf in zodat medewerkers zich blijven ontwikkelen?

En ben je ook nog nieuwsgierig, kritisch en heb je een onderzoekende houding? Dan is Onderwijswetenschappen misschien wel iets voor jou.

Meer dan 'onderwijs' alleen

In deze bachelor leer je hoe leerprocessen plaatsvinden en hoe ze gestimuleerd en verbeterd kunnen worden. Je bestudeert leren en leerprocessen op drie verschillende niveaus: op het niveau van het individu (leerling of werknemer), op het niveau van de organisatie (onderwijs of bedrijfsleven) , maar ook op het niveau van het beleid (overheid). 

Je kijkt daarbij ook naar de invloed en het beleid van de onderwijsorganisatie of het bedrijf zelf. Daarvoor pas je inzichten uit verschillende wetenschapsgebieden toe. Je krijgt psychologie- en sociologievakken, gefocust op het leerproces. Daarnaast krijg je ook vakken over organisatie en beleid, zodat je leert om je ideeën in de praktijk te brengen. Je wordt een expert die in iedere leersituatie ziet hoe het beter kan, en zo overal in de samenleving kan bijdragen aan de ontwikkeling van mensen.

Bekijk het studieprogramma

Gunstig carrièreperspectief

Het carrièreperspectief is voor afgestudeerde onderwijswetenschappers heel gunstig. De opleiding sluit goed aan op de arbeidsmarkt. Als afgestudeerd Onderwijswetenschapper kun je werk vinden bij onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven, onderwijsadviesbureaus, de overheid, de media, onderwijsbegeleidingsdiensten, pedagogische centra en educatieve uitgeverijen. 

Lees meer over de arbeidsmarkt voor onderwijswetenschappers

Waarom Onderwijswetenschappen aan de UvA?

 • Kleinschalig, informeel en goede begeleiding
  De bachelor Onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam is een kleinschalige opleiding met een informele sfeer en zeer goede begeleiding. Wij dagen je uit om maatschappelijk actief en betrokken te zijn en een kritische blik te ontwikkelen.
 • Leren in de breedste zin van het woord
  De opleiding is uniek omdat je leren en leerprocessen bestudeert op alle niveaus: op het niveau van het individu, op het niveau van de organisatie (bedrijf of school) en op het niveau van het beleid (overheid). Daarbij is veel aandacht voor de wisselwerking tussen die niveaus.
 • Gekoppeld aan maatschappelijke ontwikkelingen
  Bij Onderwijswetenschappen bestudeer je leerprocessen van jongeren en volwassenen en onderzoek je hoe je deze kunt stimuleren en verbeteren. Hierbij wordt steeds een koppeling gemaakt met relevante en actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld levenlang leren, onderwijsgelijkheid en diversiteit, motivatie en de invloed van technologie op leren.

Ervaringen van studenten

Anouk Verdonschot - studente Onderwijswetenschappen
Anouk Verdonschot

'Ik ben blij dat ik voor Onderwijswetenschappen aan de UvA heb gekozen, want ik vind het heel interessant dat we thema’s behandelen die in de maatschappij spelen en die je terugziet in de media. Die blijken toch net een beetje anders, ingewikkelder en genuanceerder te zijn als je je er meer in verdiept.' (Anouk)

Lees meer ervaringen van studenten

Wat is het verschil tussen Onderwijswetenschappen, Psychologie en Sociologie?

 • Onderwijswetenschappers houden zich bezig met leerprocessen en innovatie, en de ontwikkeling van jongeren en volwassenen in het onderwijs en in het bedrijfsleven.
 • Psychologie houdt zich bezig met het innerlijke leven en het gedrag van mensen, zowel in hun alledaagse omgeving als onder bijzondere omstandigheden.
 • Sociologie bestudeert hoe mensen samenleven en hoe ze problemen die zich daarbij voordoen proberen op te lossen.

Kerngegevens

Onderwijswetenschappen
Diploma BSc Onderwijskunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50003