Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Onderwijswetenschappen

Onderwijswetenschappen

Hoe leren mensen? Hoe kun je dit leren stimuleren en verbeteren? Om die fundamentele vragen draait de bachelor Onderwijswetenschappen. Bij onderwijs denken de meeste mensen aan school, maar leren doen we overal; ook op het werk of in onze vrije tijd. Leren is ook je aanpassen aan veranderingen in de samenleving, of binnen een organisatie. Tegelijkertijd kunnen we die veranderingen teweegbrengen dankzij ons vermogen om te leren. De ontwikkeling van mensen en die van de samenleving zijn onlosmakelijk verbonden.

Download brochure

Kom proefstuderen

Is Onderwijswetenschappen iets voor jou?

Ben jij geïnteresseerd in het leren van mensen binnen allerlei verschillende contexten? Vind je het leuk om onderwijs te ontwikkelen of na te denken over hoe leerprocessen het beste vorm gegeven kunnen worden? Ben je nieuwsgierig, kritisch en heb je een onderzoekende houding? Dan is Onderwijswetenschappen misschien wel iets voor jou. Je leert onder andere hoe leerprocessen plaatsvinden binnen organisaties (zowel in het bedrijfsleven als in het onderwijs) en hoe deze gestimuleerd en verbeterd kunnen worden. Je kijkt daarbij ook naar de invloed van de organisatie zelf en het beleid.

Afgestudeerde onderwijswetenschappers werken aan uiteenlopende vraagstukken: Wat doen interactieve media en artificial intelligence met de manier waarop wij leren? Wat is de beste manier van toetsen op school? Hoe richt je een bedrijf in zodat medewerkers zich blijven ontwikkelen? Om dit soort vragen te beantwoorden leer je inzichten toe te passen uit verschillende wetenschapsgebieden. Je krijgt psychologie- en sociologievakken, gefocust op het leerproces. Daarnaast krijg je ook vakken over organisatie en beleid, zodat je leert om je ideeën in de praktijk te brengen. Je wordt een expert die in iedere leersituatie ziet hoe het beter kan, en zo overal in de samenleving kan bijdragen aan de ontwikkeling van mensen.

Waarom Onderwijswetenschappen aan de UvA?

De bachelor Onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam is een kleinschalige opleiding met een informele sfeer en zeer goede begeleiding. Wij dagen je uit om maatschappelijk actief en betrokken te zijn en een kritische blik te ontwikkelen.

De opleiding is uniek omdat je leren en leerprocessen bestudeert op alle niveaus: op het niveau van het individu, op het niveau van de organisatie (bedrijf of school) en op het niveau van het beleid (overheid). Daarbij is veel aandacht voor de wisselwerking tussen die niveaus.

Bij Onderwijswetenschappen bestudeer je leerprocessen van jongeren en volwassenen en onderzoek je hoe je deze kunt stimuleren en verbeteren. Hierbij wordt steeds een koppeling gemaakt met relevante en actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld levenlang leren, onderwijsgelijkheid en diversiteit, motivatie en de invloed van technologie op leren.

Wat is het verschil tussen Onderwijswetenschappen, Psychologie en Sociologie?

  • Onderwijswetenschappers houden zich bezig met leerprocessen en innovatie, en de ontwikkeling van jongeren en volwassenen in het onderwijs en in het bedrijfsleven.
  • Psychologie houdt zich bezig met het innerlijke leven en het gedrag van mensen, zowel in hun alledaagse omgeving als onder bijzondere omstandigheden.
  • Sociologie bestudeert hoe mensen samenleven en hoe ze problemen die zich daarbij voordoen proberen op te lossen.

Kerngegevens

Onderwijswetenschappen
Diploma BSc Onderwijskunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50003