Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English
Bachelor

Oudheidwetenschappen

Opslaan in favorieten

Was Caesar de eerste populist? Kun je Harry Potter zien als een mythologische held? In de bachelor Oudheidwetenschappen krijg je inzicht in de antieke oorsprong van politieke systemen en thema’s als identiteit en migratie, die tot ver voorbij de tijd van de Perzen, Atheners en Romeinen relevant blijven. Zo ontwikkel je door je Oudheidkundig perspectief een kritische blik op hedendaagse vraagstukken.

De Oudheid in perspectief

De opleiding Oudheidwetenschappen onderzoekt de klassieke culturen die aan de basis staan van de moderne wereld. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste kunst, literatuur, filosofie, geschiedenis en mythologie van de Oudheid. Denk bijvoorbeeld aan de piramides, de Griekse tragedies, Cleopatra, het Gilgamesj-epos en Hannibals strijd tegen Rome. Je ontwikkelt daarbij een kritisch perspectief op cultureel contact en conflict: tussen de oude Grieken, Romeinen, Perzen en Egyptenaren, maar ook tussen heden en verleden. Kan onze democratie bijvoorbeeld iets leren van die van het oude Athene? Als Oudheidwetenschapper leer je niet alleen gedegen onderzoek doen naar onderwerpen uit de Oudheid, maar gebruik je ook je historische kennis om hedendaagse gebeurtenissen en verschijnselen te begrijpen.

Combinatie van disciplines

Oudheidwetenschappen biedt veel variatie en is veelzijdig (van meedoen aan opgravingen tot manuscripten ontcijferen). Het is een opleiding waarin geschiedenis, archeologie en klassieke talen samenkomen. Door deze innovatieve combinatie van disciplines krijg je een uniek totaalperspectief op de oudheid en haar doorwerking en leer je om vanuit verschillende soorten bronnen en theorieën te denken.

Daarnaast specialiseer je je in een van de volgende onderwerpen: Oude Geschiedenis, Grieks of Latijn, Archeologie, of Ancient Near Eastern Studies. Zo verenig je een breed, kritisch perspectief met diepgang en expertise.

Bachelor Oudheidwetenschappen uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat de brede bachelor Oudheidwetenschappen inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van docent Vladimir Stissi en student Gijs.

ACASA

Wetenschappelijk expertisecentrum van de UvA en VU

Buitenland

Studiereis

35 eerstejaars

Persoonlijke aandacht

Personaliseer

Keuze uit 5 specialisaties

Waarom Oudheidwetenschappen aan de UvA?

 • Internationaal karakter
  De opleiding heeft een sterk internationaal karakter. Zo volg je bijvoorbeeld veel van je colleges in het Engels en ga je op excursie naar interessante locaties zoals Sicilië.
 • Vijf specialisaties
  In het tweede en derde jaar kies je een specialisatie. Je kunt je specialiseren in een klassieke taal – Grieks of Latijn – oude geschiedenis, archeologie, of Ancient Near Eastern Studies.
 • ACASA
  Bij de opleiding Oudheidwetenschappen in Amsterdam word je opgeleid door de grootste groep Oudheidkundige specialisten in Nederland dankzij de samenwerking tussen de UvA en de VU op het gebied van oude geschiedenis, archeologie en klassieke talen. Beide universiteiten bundelen hun expertise op het terrein van Oudheid en Archeologie in het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology: ACASA. Je volgt vakken en werkt samen met de studenten van de andere ACASA-opleidingen Griekse en Latijnse taal en cultuur en Archeologie.
 • Persoonlijke aandacht en begeleiding
  Er is een hecht groepsverband: de groepen waarin je onderwijs krijgt zijn over het algemeen klein en er is veel persoonlijk contact met de docenten.
 • Ideale studieomgeving
  Je studeert in het culturele hart van Amsterdam, met zijn vele musea en culturele instellingen zoals het Allard Pierson en het Rijksmuseum die raakvlakken hebben met de Oudheid.
‘Oudheidwetenschappen aan de UvA is een studie die heel erg probeert een brug tussen heden en verleden te slaan. Er zijn zoveel thema’s uit de Oudheid die heel bruikbaar zijn als een soort bril om mee naar het heden te kijken.’

Koen Vacano, promovendus

Engelstalige bachelor Ancient Studies

Je kunt de bacheloropleiding Oudheidwetenschappen ook volledig in het Engels volgen.

Na je bachelor

Na je bachelor Oudheidwetenschappen kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van geschiedenis, kunst en cultuur en politiek. Alumni van de opleiding Oudheidwetenschappen komen terecht in bestuurlijke, culturele en educatieve functies die zich met culture en maatschappelijke vraagstukken bezighouden.

Feiten & cijfers
Diploma BA Oudheidwetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56704