Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Culturele en maatschappelijke vraagstukken trekken steeds diepere kloven door onze samenleving en roepen om nieuwe perspectieven. Vanuit de politiek, de publieke sector en het bedrijfsleven bestaat er grote behoefte aan een kritische langetermijnvisie op culturele kwesties in en rond Europa. De interdisciplinaire opleiding Oudheidwetenschappen bereidt je bij uitstek voor op een carrière in bestuurlijke, culturele en educatieve functies die zich met deze vraagstukken bezighouden. Na je bachelor kun je ervoor kiezen om een master te volgen of de arbeidsmarkt op te gaan.

Afgestudeerden in Oudheidwetenschappen werken onder andere bij:

  • Overheid en bedrijfsleven: denk aan een traineeship bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of de EU, een baan als consultant of projectleider bij een bedrijf.
  • Culturele sector: je kunt bijvoorbeeld archeoloog, museumcurator of erfgoedmanager bij UNESCO worden.
  • Journalistiek en literatuur: je kunt aan de slag als journalist, redacteur bij een uitgeverij, of tekstschrijver voor een politieke partij.
  • Onderwijs: je kunt docent klassieke talen of geschiedenis worden, manager op een school, of werken als begeleider op culturele reizen.
  • Wetenschap: je kunt onderzoeker worden aan een universiteit en je zo nog verder specialiseren.
Copyright: martijn-icks
Het leuke aan college geven is om te zien met wat voor ideeën studenten komen, soms dingen waar ik zelf nog helemaal niet aan gedacht had. Dat is het meest inspirerende aan mijn werk. Martijn Icks Lees het interview

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 200 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn. Door in je keuzeruimte bepaalde vakken of een minor te volgen, kun je je mogelijkheden in de masterfase vergroten. Met het bachelordiploma Oudheidwetenschappen ben je mogelijk toelaatbaar tot een van de volgende eenjarige masterprogramma's (60 EC):

Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Oudheidwetenschappen zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten en je scriptie. Met een bachelordiploma Oudheidwetenschappen zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Je kunt een eerstegraads lesbevoegdheid halen met de master Lerarenopleiding. Je voltooit dan eerst een master in je vakgebied. Hierna ben je toelaatbaar tot de master: 

Afhankelijk van de invulling van je bachelor kun je toegang krijgen tot andere masterprogramma's waarvoor aanvullende instroomeisen gelden, zoals het tweejarige interdisciplinaire masterprogramma Philosophy of the Humanities and the Social Sciences.

Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.