Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Religiewetenschappen

Vergelijk

In de bachelor Religiewetenschappen bestudeer je vraagstukken rondom religieuze verandering, beleving, en identiteit. Vanuit verschillende invalshoeken kijk je naar de belangrijkste religieuze tradities — christendom, jodendom, islam, hindoeïsme, en boeddhisme — evenals westerse esoterie en spiritualiteit.

Waarom Religiewetenschappen?

Bij Religiewetenschappen kijk je met een open en nieuwsgierige houding naar religie en spiritualiteit. Je bestudeert de geschiedenis, teksten en beoefening van wereldreligies én kritische interpretaties van binnenuit en buitenaf. Zo kijk je ook naar stromingen zoals wicca, Scientology, middeleeuwse alchemie en kabbala. Tijdens je studie onderzoek je vragen zoals: Waren vrouwen altijd welkom in kloostergemeenschappen? Zorgt religie altijd voor conflict? Wat is het verschil tussen Zen en christelijke meditatie? Veranderen vertalingen van heilige teksten ook hun betekenis? Zijn (sport- of muziek)fans religieus? Als student krijg jij de ruimte om je eigen interesses te volgen en te verdiepen. 

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Religiewetenschappen uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat de bachelor Religiewetenschappen aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van docent Carolina Ivanescu en student Nienke.

Onderzoeks- en praktijkgericht

Amsterdam als laboratorium

Optie dubbele specialisatie

Interdisciplinaire benadering

ca. 20 eerstejaars

Persoonlijke aandacht

Alleen aan de UvA

Westerse esoterie: uniek in de wereld

Past Religiewetenschappen bij jou?

  • Uniek in de wereld: westerse esoterie
    Je bestudeert ook westerse esoterie: de studie van alternatieve religieuze stromingen en verschijnselen, zoals magie, astrologie, alchemie, vrijmetselarij en New Age religie en hun betekenis voor de westerse cultuur. De UvA is de enige plek ter wereld waar dit mogelijk is!
  • Alle wereldreligies op loopafstand
    Amsterdam, een smeltkroes van religies en levensovertuigingen bij uitstek, is jouw ‘laboratorium.’ Denk aan talrijke organisaties op religieus gebied, zoals het Joods Museum, de boeddhistische Fo Guang Shan tempel en de Al Kabir moskee.
  • Interdisciplinaire benadering
    In het eerste jaar leg je een brede basis doordat je ook vakken volgt bij een andere opleiding (bijvoorbeeld Culturele antropologie, Arabische taal en cultuur, Europese studies, Filosofie, of Mediastudies). Dit kun je verder uitbouwen tot een tweede specialisatie of kiezen om een volledige tweede bachelor te behalen naast Religiewetenschappen.
  • Méér dan alleen religie
    Wil je meer weten over religie, spiritualiteit en zingeving? Vind je het interessant om de drijfveren van mensen, hun overtuigingen en gedrag te bestuderen? Wil je naar religie kijken vanuit het perspectief van de nieuwsgierige buitenstaander, maar ook door de ogen van gelovigen? Bij Religiewetenschappen komt dit allemaal aan bod. Je leert deze grote vragen concreet te maken door te kijken naar mythes, beelden, verhalen, en bijvoorbeeld ook online gemeenschappen en reddit-discussies.
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: UvA FGw / Amrish Nanhu
Aan de UvA is het ook mogelijk om vakken Westerse Esoterie te volgen, wat voor mij diepte geeft aan mijn opleiding. Daarnaast is er veel ruimte om het studieprogramma aan te vullen vanuit je eigen interesses, zoals Arabisch, geschiedenis of media. Amrish Nanhu, student Religiewetenschappen Lees het interview

Na je bachelor 

Na je bachelor kun je je studie voortzetten met een master in de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen, bijvoorbeeld op het gebied van religie, kunst en cultuur, geschiedenis of regiostudies. Je kunt aan de UvA ook een lerarenopleiding Godsdienst en levensbeschouwing volgen. Alumni van Religiewetenschappen gaan werken in zeer uiteenlopende functies in bijvoorbeeld de journalistiek, de overheid, het onderwijs en bij musea.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Religiewetenschappen

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Religiewetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50902
Locatie Universiteitskwartier