Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een universitaire talenstudie leidt je op tot méér dan een bepaald beroep. Je bent na je studie breed inzetbaar in functies die een uitstekende kennis van het land, zijn taal, geschiedenis, cultuur en literatuur vereisen. Na je bachelor kun je ervoor kiezen om een master te volgen of de arbeidsmarkt op te gaan.

Om je een indruk te geven van de diverse loopbanen waar Russische en Slavische studies je op voorbereidt, noemen wij hier een aantal sectoren waarin we onze afgestudeerden terugzien:

  • Overheidsinstellingen en -organisaties als de Europese Unie, veiligheidsdiensten, de Ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, ambassades en consulaten.
  • Media, bedrijfsleven, uitgeverijen en bibliotheken, de wetenschap, en de culturele sector. Tot die laatste sector mogen we ook het literair vertalen rekenen: de opleiding levert al decennia prijswinnende literaire vertalers. Wat betreft de media: onze afgestudeerden werken nu voor bijvoorbeeld NRC Handelsblad, de Volkskrant, Het Parool.
  • Anderen zijn succesvol als onderzoeker en documentairemaker, schrijver, vertaler, of tolk (voor de VPRO, De Bezige Bij, rechtbanken en voorheen het Joegoslavië-Tribunaal).
  • Je treft ze ook in archieven en musea: onze oud-studente Eva Koppen maakte deze tentoonstelling over de alternatieve kunstwereld in Sint Petersburg.

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 200 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn. Door in je keuzeruimte bepaalde vakken of een minor te volgen, kun je je mogelijkheden in de masterfase vergroten.

Met het bachelordiploma Russische en Slavische studies ben je mogelijk toelaatbaar tot een van de volgende eenjarige masterprogramma's (60 EC):

Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Russische en Slavische studies zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie. Met een bachelordiploma Russische en Slavische studies zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Wil je in aanmerking komen voor een van deze onderzoeksmasters, dan is het raadzaam om in de keuzeruimte van je bachelor colleges van Linguistics of Literary and Cultural Analysis te volgen.

Als je na je bachelor ook een masterprogramma in Slavische talen en/of literatuur voltooit, kun je toegang krijgen tot het masterprogramma:

Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.