Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master

Vertalen (Taalwetenschappen)

Vergelijk

Het masterprogramma Vertalen gaat in op alle belangrijke facetten van het vertalen en het vertalersvak, plus de theorieën over goed vertalen.

Tussen bron- en doeltaal

Goed vertalen vereist een groot aantal vaardigheden. In de eerste plaats uiteraard het adequaat omzetten van geschreven tekst uit de brontaal naar de doeltaal, in ons geval het Nederlands. Hierbij moet de vertaler permanent oog blijven houden voor zowel de context waarin de brontekst geschreven werd, als de context van de doeltaal, waarin de lezer van de vertaling zich bevindt. Maar er komt meer bij kijken: revisie en redactie van vertalingen, de correctie ervan, de interpretatieverschillen die kunnen ontstaan... en soms moet er ook getolkt worden.

Kies jouw interesse

Keuze uit specialisaties en keuzemodules

Combinatie

Theorie en praktijk

Werkervaring

Stagemogelijkheden

Netwerk

Samenwerking met het beroepenveld

Waarom Vertalen aan de UvA?

 • Theorie en praktijk
  Het masterprogramma Vertalen is zowel een theoretische als een praktische opleiding. Enerzijds ontwikkel je de vaardigheid om het vertalen als proces en de vertaling als eindproduct te beoordelen. Dit is de theoretische kant van de opleiding. De praktische kant is je specialisatie in de taal van je keuze, de brontaal van waaruit je gaat vertalen naar je doeltaal (en andersom).
 • Digitale vaardigheden
  Omdat vertalers te maken krijgen met digitale techniek zijn ook enkele ICT-disciplines in het curriculum opgenomen. 
 • Kies jouw interesse
  Voor je scriptie-onderzoek verdiep je je in een onderwerp dat over jouw taal, favoriete tekstgenre of jouw vertaaltheoretisch stokpaardje gaat.
 • Samenwerking met specialisten, organisaties en bedrijven
  Het masterprogramma Vertalen kan in Amsterdam worden aangeboden dankzij de unieke samenwerking van specialisten op het gebied van vertalen die allen verbonden zijn aan de Universiteit van Amsterdam. Zo ook dankzij de vele uitgeverijen, internationale organisaties en bedrijven die hier gevestigd zijn en die gebruikmaken van tolken en vertalers. Hierdoor heb je ook goede mogelijkheden om stage te lopen bij een vertaalbureau, een internationale instelling of een andere werkgever die met vertalers werkt.

Na je studie

Na je studie kun je aan de slag bijvoorbeeld bij een uitgeverij, bij de landelijke overheid of in internationale bedrijfsleven. Maar je hebt veel meer mogelijkheden. Wil je les geven? Ook dat behoort tot de mogelijkheden, net als een vervolg in wetenschappelijk onderzoek. 

Diploma

Vertalen is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Taalwetenschappen. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Taalwetenschappen en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma MA Taalwetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 60815
Locatie Universiteitskwartier