Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Universitaire Pabo van Amsterdam
Vergelijk

Een hechte community

Mieke Konings, docent Onderwijskunde 1 en 2 & Instituutsonderzoeksopleider

UPvA
Fotograaf: Bram Belloni

Twee diploma's, maar een geïntegreerde opleiding

Na afronding van de Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) ontvang je twee diploma’s: een hbo bachelor leraar basisonderwijs (Bachelor of Education) en een universitaire bachelor Pedagogische wetenschappen (Bachelor of Science, BSc), vrij programma. Twee diploma’s betekent veel verschillende vakken, maar je volgt niet twee losse programma’s. Er is zoveel mogelijk gezorgd voor een geïntegreerde opleiding. Zo worden vakken soms speciaal aangepast voor de Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA). Ook hebben we eigen vakken, zoals: Universitaire Lerarenpraktijk (ULP) leerkrachtvaardigheden en onderzoeksvaardigheden en Onderwijskunde 1,2 en 3.

Verbinding tussen verschillende vakken

Samen met alle studenten die bij hetzelfde schoolbestuur stagelopen vorm je het hele jaar een ULP-groep. De ene week is er aandacht voor leerkrachtvaardigheden, de andere week voor onderzoeksvaardigheden. We proberen beide zoveel mogelijk met elkaar en de andere vakken die je volgt te verbinden.

Bij onderzoeksvaardigheden leer je stap voor stap onderzoek doen, je maakt kennis met verschillende vormen van onderzoek en ontwikkelt alle academische vaardigheden die je daarbij nodig hebt. Ook groei je in de rol van onderzoekende leerkracht, waarbij we toewerken naar de scriptie waarin je samen met de school onderzoek doet. Want onderzoek doen is boeiend, maar wordt pas echt waardevol als het voor jezelf en voor de school betekenisvol is.

Ook bij andere vakken proberen we continu de verbinding te leggen tussen theorie en praktijk. Bij Onderwijskunde 1 maak je bijvoorbeeld kennis met verschillende leertheorieën en kijken we in hoeverre je die terug kunt vinden in bestaande lesmethodes die op school worden gebruikt. Bij dit vak ga je ook aan de slag met het ontwerpen van een ideale school. Want het is belangrijk dat je een eigen visie ontwikkelt en je gaandeweg de opleiding steeds meer een zinvolle bijdrage kan leveren aan het verbeteren van het onderwijs.

Kleinschalig en betrokken

Door de prettige sfeer voelt iedereen zich snel thuis op de UPvA. De UPvA is echt een community; docenten en studenten kennen elkaar, zijn betrokken bij elkaar en geven samen de opleiding vorm. Zo is er een activiteitencommissie met studenten uit alle jaren die ieder jaar een introductiekamp voor de eerstejaars studenten, een kerstdiner en nog vele andere activiteiten organiseert. Zelf heb ik bijvoorbeeld in 2017 samen met de activiteitencommissie een bijeenkomst georganiseerd over de staking in het basisonderwijs.