Aansluitende masteropleidingen
Met je bachelordiploma's van de Universitaire Pabo van Amsterdam ben je rechtstreeks toelaatbaar tot de volgende masteropleidingen bij de Universiteit van Amsterdam:
-
master Onderwijswetenschappen
De master Onderwijswetenschappen is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. Het programma heeft een grote maatschappelijke focus. Zo ga je aan de slag met thema's als professionalisering van docenten, segregatie en culturele diversiteit in het onderwijs.
-
master Pedagogische wetenschappen, track Preventieve jeugdhulp en opvoeding
Er is grote behoefte binnen gezinnen, in de kinderopvang, op scholen en in de maatschappij om problemen in opvoeding te voorkomen. De mastertrack Preventieve jeugdhulp en opvoeding richt zich specifiek op preventief werken.
-
master Pedagogische wetenschappen, track Youth at risk (Engelstalig)
The Master’s track Youth at Risk prepares you to become a scientist-practitioner in the field of preventive youth care, parenting and education, to enhance the development of youth at risk.
-
Research Master Child Development and Education (Engelstalig)
The Research Master's in Child Development and Education trains students to conceive, design, conduct and report high-quality research in the field of child development and education.
UPvA-studenten die willen doorstromen naar een van de hierboven genoemde mastertrajecten moeten extra vakken volgen. Dit kan door tijdens een schakeljaar of tijdens de UPvA-opleiding het schakelprogramma Pedagogische wetenschappen, track (Forensische) Orthopedagogiek te volgen.
-
Doorstromen naar een master aan de HvA
Bij de Hogeschool van Amsterdam zijn ook verschillende doorstroommogelijkheden bij de Master Pedagogiek. Er zijn twee specialistaties: 'Leren en innoveren' en 'Zorgcoördinatie'. Meer informatie vind je op de website van de HvA.
Beroepen voor afgestudeerde UPvA-studenten
Bij de Amsterdamse basisscholen is er veel vraag naar afgestudeerden van de Universitaire Pabo van Amsterdam, omdat er behoefte is aan leerkrachten die de kwaliteit van het onderwijs op basis van onderzoek kunnen verbeteren. Je kunt als academische leerkracht direct aan de slag als basisschoolleraar voor de klas.
Veel van onze afgestudeerde studenten combineren het lesgeven met bijvoorbeeld een andere (onderzoeks)functie binnen de school op het gebied van leerlingzorg, onderwijsonderzoek en -innovatie of wetenschap en techniek.
Lieke Roos, oud-bachelorstudente Universitaire Pabo van Amsterdam
Carrièrebegeleiding
- In het eerste jaar van je opleiding ga je vanaf de derde week stage lopen op een opleidingsbasisschool. De kern van het leren in de praktijk wordt gevormd door de werkzaamheden op deze school. Via activiteiten op de opleidingsschool krijg je zicht op de praktische facetten (taken en rollen) van het leraarschap, de wijze waarop een schoolorganisatie functioneert, de wijze waarop leerlingen zich op de school manifesteren, achtergronden, leef- en belevingswereld van leerlingen, de wijze waarop leerlingen leren en de groepsprocessen in de klas.
- Tijdens je studie en tot een periode van 1 jaar na je afstuderen kun je het UvA Student Careers Centre benaderen voor informatie, advies, workshops, evenementen en individuele begeleiding.
Carrière-evenementen
- Jaarlijks organiseren de POW-bestuursstudent en studievereniging Comenius het 'Build Your Future'-event voor studenten Pedagogische en Onderwijswetenschappen: verschillende organisaties vertellen over het werkveld, er is een informatiemarkt en er zijn workshops waarbij je vaardigheden leert die je voorbereiden op de arbeidsmarkt.
- Voor Nederlandstalige masterstudenten of derdejaars bachelorstudenten organiseren de faculteiten FEB, FGW en FMG van de UvA het online mentoringprogramma 'Meet your mentor', waarmee je een begin kunt maken om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, beter leert te presenteren en je focus te bepalen voor jouw toekomst.
- Het UvA Student Careers Centre organiseert verschillende evenementen voor bachelor- en masterstudenten van alle studierichtingen.