Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Universitaire Pabo van Amsterdam
Vergelijk

Na je studie

De Universitaire Pabo van Amsterdam biedt een zeer goed carrièreperspectief. Je kunt direct aan de slag als leraar in het primair onderwijs. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren en je binnen een master verder te bekwamen als bijvoorbeeld (ortho)pedagoog of onderwijskundige.

Aansluitende masteropleidingen

Met je bachelordiploma's van de Universitaire Pabo van Amsterdam ben je rechtstreeks toelaatbaar tot de volgende masteropleidingen bij de Universiteit van Amsterdam:

UPvA-studenten die willen doorstromen naar een van de hierboven genoemde mastertrajecten moeten extra vakken volgen. Dit kan door tijdens een schakeljaar of tijdens de UPvA-opleiding het schakelprogramma Pedagogische wetenschappen, track (Forensische) Orthopedagogiek te volgen.

Beroepen voor afgestudeerde UPvA-studenten

Bij de Amsterdamse basisscholen is er veel vraag naar afgestudeerden van de Universitaire Pabo van Amsterdam, omdat er behoefte is aan leerkrachten die de kwaliteit van het onderwijs op basis van onderzoek kunnen verbeteren. Je kunt als academische leerkracht direct aan de slag als basisschoolleraar voor de klas.

Veel van onze afgestudeerde studenten combineren het lesgeven met bijvoorbeeld een andere (onderzoeks)functie binnen de school op het gebied van leerlingzorg, onderwijsonderzoek en -innovatie of wetenschap en techniek.

'Waar ik het ene moment van de dag bezig ben om mijn kleuters te leren rijmen, ben ik het andere moment wetenschappelijke onderzoeken aan het bespreken met collega’s om het onderwijs te verbeteren.'

Lieke Roos, oud-bachelorstudente Universitaire Pabo van Amsterdam

Carrièrebegeleiding 

  • In het eerste jaar van je opleiding ga je vanaf de derde week stage lopen op een opleidingsbasisschool. De kern van het leren in de praktijk wordt gevormd door de werkzaamheden op deze school. Via activiteiten op de opleidingsschool krijg je zicht op de praktische facetten (taken en rollen) van het leraarschap, de wijze waarop een schoolorganisatie functioneert, de wijze waarop leerlingen zich op de school manifesteren, achtergronden, leef- en belevingswereld van leerlingen, de wijze waarop leerlingen leren en de groepsprocessen in de klas. 
  • Tijdens je studie en tot een periode van 1 jaar na je afstuderen kun je het UvA Student Careers Centre benaderen voor informatie, advies, workshops, evenementen en individuele begeleiding.

Carrière-evenementen

  • Jaarlijks organiseren de POW-bestuursstudent en studievereniging Comenius het 'Build Your Future'-event voor studenten Pedagogische en Onderwijswetenschappen: verschillende organisaties vertellen over het werkveld, er is een informatiemarkt en er zijn workshops waarbij je vaardigheden leert die je voorbereiden op de arbeidsmarkt.
  • Voor Nederlandstalige masterstudenten of derdejaars bachelorstudenten organiseren de faculteiten FEB, FGW en FMG van de UvA het online mentoringprogramma 'Meet your mentor', waarmee je een begin kunt maken om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, beter leert te presenteren en je focus te bepalen voor jouw toekomst.
  • Het UvA Student Careers Centre organiseert verschillende evenementen voor bachelor- en masterstudenten van alle studierichtingen.