Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  De Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) bestaat uit een dubbele bachelor en daarom schrijf  je je op Studielink in voor twee studies (meer informatie volgt in stap 4). Je dient je bij Studielink in te schrijven vóór 1 mei. Je kunt de Universitaire Pabo van Amsterdam niet in deeltijd volgen.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je instromen in de bachelor Universitaire Pabo van Amsterdam. Ook een hbo-(propedeuse)diploma of een gelijkwaardig diploma voldoet. Hiervoor gelden wel aanvullende eisen (zie verder op deze pagina).

  Engels komt goed van pas omdat veel van het studiemateriaal in deze taal is geschreven. Je hebt wiskundekennis nodig op 5 havo- of 6 vwo-niveau.

  Wiskunde

  Heb je lange tijd niets aan wiskunde gedaan of heb je helemaal geen wiskundekennis, dan raden we je aan dit voor de start van de studie op te halen. Lees meer over de mogelijkheden hiertoe via onderstaande verwijzing.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor. Er gelden voor toelating tot de Universitaire Pabo van Amsterdam wel aanvullende eisen, namelijk het behalen van de toelatingstoetsen van de Pabo (Geschiedenis, Aardrijkskunde en Natuuronderwijs).

  Colloquium Doctum

  Ben je 21 jaar of ouder en heb je onvoldoende vooropleiding? Via een colloquium doctum kun je alsnog toelating krijgen tot de opleiding. Zie voor meer informatie het kopje Colloquium doctum onderaan deze pagina.

  Vragen?

  Neem voor meer informatie over de aansluitmogelijkheden contact op met de studentbegeleiders

 • 3. Check het collegegeld

  Voor de Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) heb je twee inschrijvingen bij Studielink (zie stap 4): een bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en een bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Je betaalt maar één keer collegegeld. Omdat je eerste inschrijving (hoofdstudie) is bij de Universitaire Pabo van Amsterdam aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) betaal je je collegegeld aan de HvA. Vervolgens dien je bij de UvA aan te tonen dat je collegegeld hebt betaald bij de HvA (zie verder stap 10).

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de informatiepagina over collegegeld  op de HvA-website bekijken.

  Overige studiekosten

  • De kosten voor boeken en ander studiemateriaal bedragen ongeveer € 600 per jaar. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat. Meer informatie over kosten
  • Kijk ook op de website van het NIBUD voor meer informatie over financiën tijdens je studie.
 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnet ID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je van zowel de HvA als de UvA een e-mail met respectievelijk je HvA- en UvAnetID. Activeer beide volgens de instructies. Je hebt zowel je HvA- als je UvAnetID nodig tijdens je studie.

 • 6. Doe mee met UvA Matching

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren en zo test je of de opleiding echt bij je past. 

  Lees meer over UvA Matching

  UvA Matching vindt plaats in de periode van maandag 3 juni t/m vrijdag 14 juni 2024. Volg de link hieronder voor het programma voor Matching bij de Universitaire Pabo van Amsterdam. 

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Aanmelding voor de vakken

  Eerstejaars bachelorstudenten hoeven zich voor het eerste semester van het eerste jaar niet zelf aan te melden voor de vakken. Aanmelden voor het onderwijs in van het tweede semester (en alle volgende studiejaren) is verplicht. Te zijner tijd ontvang je hierover per e-mail meer informatie van de onderwijsadministatie.

 • 8. Doe mee aan de introductiedag

  De opleiding begint met twee introductiedagen in de laatste week van augustus. Vervolgens wordt er in september een introductiekamp georganiseerd. In juni ontvang je per e-mail meer informatie hierover van de onderwijsadministratie.

 • 9. Vraag je collegekaarten aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de HvA en de UvA meer informatie over het aanvragen van je beide collegekaarten.

 • 10. Betaal het collegegeld

  Voor de Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) heb je twee inschrijvingen bij Studielink (zie stap 4): een bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en een bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Je betaalt maar één keer collegegeld. Omdat je eerste inschrijving (hoofdstudie) is bij de Universitaire Pabo van Amsterdam aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) betaal je je collegegeld aan de HvA. Vervolgens dien je bij de UvA aan te tonen dat je collegegeld hebt betaald bij de HvA. Dit doe je door een Bewijs van Betaling aan te vragen bij de studentenadministratie van de HvA via het digitaal servicepunt. De HvA zorgt ervoor dat dit door jou aangevraagde bewijs bij de Centrale Studentenadministratie van de UvA terecht komt. 

  Wanneer je als UPvA-student studiefinanciering en/of een OV-kaart aan wilt vragen bij DUO, dan doe je dit voor de eerste inschrijving bij de HvA. Bij het aanvragen van de studiefinanciering is er geen aparte optie voor de Universitaire Pabo en dien je te kiezen voor de reguliere Pabo bij de HvA.

 • Colloquium doctum

  Colloquium doctum is een wettelijke regeling die mensen van 21 jaar of ouder die onvoldoende vooropleiding hebben, de mogelijkheid biedt om tot een universitaire opleiding toegelaten te worden.

  De inhoud van het Colloquium doctum is per opleiding en instelling verschillend. Wanneer u het examen met goed gevolg hebt afgelegd, hebt u dan ook uitsluitend toelating tot de aangevraagde opleiding aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor het studiejaar dat erop volgt.

  Het volledige Colloquium doctum (toelatingsexamen) voor Pedagogische wetenschappen (inclusief Universitaire PABO) en Onderwijswetenschappen bestaat uit een motivatiegesprek en het behalen van de vakken Wiskunde, Engels en Nederlands op VWO-niveau.
  Het staatsexamen VWO Wiskunde, Nederlands en/of Engels verleent vrijstelling voor de desbetreffende onderdelen, mits het behaalde cijfer 5.5 of hoger is. In geval van een VWO-certificaat dient naast het centrale examen tevens het eindcijfer van het betreffende vak een voldoende te zijn.

  Let op! Aanmelden voor de staatsexamens moet vóór 1 januari gebeuren.
  Let op! De Universitaire Pabo van Amsterdam is een dubbele bachelor. Je toelating moet zowel bij de UvA als bij de HvA worden goedgekeurd.

  Heb je na het lezen van bovenstaande bijlage nog vragen? Neem dan contact op met de Onderwijsbureau Pedagogische en Onderwijswetenschappen