Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Wiskunde
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of Wiskunde echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Opname informatiesessie Wiskunde

Benieuwd naar de bachelor Wiskunde? In deze informatiesessie vertelt opleidingsdirecteur Raf Blockland alles wat je moet weten over deze studie. Studenten Lotte, Semwll en Hu An hoe het is om deze opleiding te doen. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de UvA Bachelorweek van maart. 

Opname informatiesessie dubbele bachelor Wiskunde en Informatica en Wiskunde en Natuurkunde

Wil je meer informatie over de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica en Wiskunde en Natuurkunde? In deze informatiesessie legt opleidingsdirecteur Raf Blockland uit hoe het programma in elkaar steekt. Studenten Femke en Finn vertellen hoe het is om twee studies tegelijk te doen. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de UvA Bachelorweek van maart. 

De bachelor Wiskunde in beeld

Benieuwd hoe het is om Wiskunde te studeren? Studenten Chinook en Gerben en docent Jan-Pieter Dorsman vertellen je wat de studie inhoudt en wat je ermee kunt als je afgestudeerd bent.

Minicolleges

Om je een idee te geven van het soort wiskunde waar je aan de universiteit mee aan slag gaat, hebben drie docenten van de opleiding een minicollege opgenomen over onderwerpen die hen bezighouden.

Meestgestelde vragen

  • Wat is het verschil met wiskunde op de middelbare school?

    Wiskunde is een manier van denken. 

    Als je wiskunde gaat studeren bestudeer je niet zo zeer getallen en formules op zich, maar probeer je oplossingen te bedenken voor mathematische problemen. Dit doe je door logisch te redeneren en verbanden te leggen, en door structuren en patronen te herkennen. Dit maakt wiskunde aan de universiteit anders dan je gewend bent van school.

    Om je een idee te geven van de soorten wiskunde waarmee je in de bachelor aan de slag gaat, hebben een paar van onze docenten een mini-college opgenomen.

  • In welke taal is het onderwijs?

    De voertaal van de opleiding is Nederlands en de colleges zijn in het eerste jaar helemaal in het Nederlands. Veel boeken zijn wel Engelstalig. Vanaf het tweede jaar is een aantal  vakken in het Engels. In het derde jaar worden  de meeste vakken in het Engels gegeven. Zo bouw je dus je kennis van het academisch Engels geleidelijk op en ben je voorbereid op een master, die volledig Engelstalig is.

  • Hoeveel keuzeruimte heb ik in deze opleiding?

    In je tweede jaar heb je in het tweede semester veel keuzeruimte die je zelf kunt invullen met wiskundevakken. Daarnaast ga je samen met een medestudent aan de slag met een project waarin je je verdiept in een zelfgekozen wiskundig onderwerp. In het derde jaar volg je voornamelijk keuzevakken en specialisatievakken binnen de door jou gekozen richting: algebra, analyse, stochastiek, logica of modelleren. Dit kan aan de UvA of aan een universiteit in het buitenland. Je kunt dan ook kiezen voor een educatieve minor of een minor bij een ander opleiding.

  • Wat zijn de toelatingseisen voor de dubbele bachelor?

    Om toegelaten te worden tot één van de dubbele bachelorprogramma’s moeten je cijfers op het vwo bovengemiddeld zijn. Een richtlijn is een gemiddelde boven een 7 met minimaal een 8 voor wiskunde B en Natuurkunde. Maar we kijken niet alleen naar cijfers. Je moet een aantoonbare interesse hebben in beide studierichtingen. Daarnaast is een ambitieuze studiehouding een vereiste omdat je ieder semester minimaal twee extra vakken doet.

Een dag uit het leven van...

Student Merel laat je in haar vlog een dag uit het leven van een student Wiskunde aan de UvA zien.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Hu An, Lotte en Semwell
Studenten Wiskunde
Finn
Student dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde
Femke
Student dubbele bachelor Wiskunde en Informatica
Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.