Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dual Master
Documentaire en fictie (Mediastudies)
Vergelijk

Toelating en inschrijven

Vanaf oktober is het mogelijk om je aan te melden voor een masterprogramma in de Geesteswetenschappen bij de UvA. Al onze masterprogramma's starten in september.

Deadline

De aanmelddeadline voor deze selectieve master is 1 maart 2024, 23.59 uur.

Meld je aan in Studielink vóór 23 februari, 23.59 uur; zie stap 3.

Inschrijfproces

 • 1. Check de toelatingseisen

  Het duale masterprogramma Documentaire en fictie is toegankelijk voor kandidaten met:

  • een universitair bachelordiploma Mediastudies van de UvA of een gelijkwaardig, erkend bachelordiploma van een andere universiteit.

  Met een ander universitair bachelordiploma kun je je eveneens voor de master aanmelden, mits uit de invulling van de bachelor een aantoonbare interesse voor en affiniteit met documentaire- en fictiefilms en -series blijkt, ter beoordeling van de toelatingscommissie. Doorgaans zal ten minste 30 EC aan relevante vakken op het gebied van media en cultuur moeten zijn behaald.

  Studentprofiel

  Als student van deze master wordt van je verwacht dat je relevante kennis hebt en beschikt over specifieke vaardigheden:

  • Je hebt basiskennis van de analyse van films en televisiedrama, narratologie en van het repertoire aan (Nederlandse) documentaires en fictiefilms en -series.
  • Je hebt een grote interesse in, en aantoonbare repertoirekennis van uiteenlopende documentaire- en fictiefilms en -series;
  • Je hebt een grote affiniteit met audio visual storytelling, en de nieuwsgierigheid om experimenten op dit vlak te onderzoeken;
  • Je bent geïnteresseerd in actuele culturele en maatschappelijke onderwerpen en hun vertaling naar artistieke mediaproducten;
  • Je beschikt over academische kennis van geschiedenis, theorieën en analysemethoden op het gebied van media en cultuur;
  • Je hebt de bereidheid en de nieuwsgierigheid om je te verdiepen in academisch onderzoek en in praktische vaardigheden op het gebied van film- en televisiedramaturgie, research en redactie.

  Pre-master

  Als je niet direct voldoet aan de toelatingseisen, bijvoorbeeld als je een relevant hbo-bachelordiploma hebt of een universitaire bachelor die niet direct toegang biedt, dan kun je je deficiënties wegwerken door de pre-master Media Studies te volgen. 

  Pre-master Media Studies

  Selectieprocedure

  Vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen geldt er een selectieprocedure. Je kunt jezelf onderscheiden door onder andere goede en relevante academische studieresultaten en een overtuigende en enthousiaste motivatie.

  Nederlandse taaleis

  Ben je een internationale student? Dan kan je gevraagd worden een NT2-diploma aan te leveren. Als dit op jou van toepassing is, dien je dit te uploaden als onderdeel van je masteraanmelding in MyInfo (zie stap 4). Voor meer informatie, zie:

  Graduate School of Humanities: Dutch language requirements
 • 2. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

  Meer informatie over kosten
 • 3. Schrijf je in voor de duale master Mediastudies via Studielink
 • 4. Meld je aan voor de master in MyInfo

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden. 

  Zorg ervoor dat je in Studielink (stap 3) Documentaire en fictie hebt opgegeven als de track die je wilt volgen, en dat dit geselecteerd is als track in je MyInfo-aanmelding. Aanmeldingen voor selectieve programma's worden niet in behandeling genomen als deze als tweede track zijn opgegeven.

  Bereid je aanmelding goed voor en zorg dat je alle benodigde documenten klaar hebt staan. Je dient de onderstaande documenten te uploaden:

  • curriculum vitae;
  • bewijs van taalvaardigheid (indien van toepassing);
  • actuele cijferlijst, uitgegeven door je onderwijsinstelling (ben je UvA-student, dan is een printscreen uit SIS voldoende);
  • diploma (indien behaald)* of een lijst van vakken die je nog moet behalen;
  • vertaling van je diploma en cijferlijst (indien niet Nederlands, Engels, Duits of Frans);
  • ingevuld motivatieformulier (PDF).

  Voor deze opleiding zijn geen aanvullende programmaspecifieke documenten vereist. 

  *Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.

  Dien je aanmelding in vóór de aanmelddeadline die op jou van toepassing is. Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. We adviseren je om je aanmelding inclusief aanmelddocumenten zo vroeg mogelijk in te dienen, en niet te wachten tot de deadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder we je kunnen informeren over je toelating.

Na je aanmelding

Naar aanleiding van de aanmelddossiers nodigt de toelatingscommissie kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek. Bij dit gesprek zijn ook de betrokken dagbladen, persbureaus, omroepen en productiebedrijven vertegenwoordigd.

Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities: