Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Dual Master

Documentaire en fictie (Mediastudies)

Opslaan in favorieten

Audiovisuele media zijn niet meer weg te denken in onze samenleving. We kijken meer dan ooit naar films en documentaires in allerlei soorten en maten, overal en op elk moment dat we willen. De duale master Documentaire en fictie richt zich op het ontwikkelingsproces van deze beeldverhalen, waarbij dramaturgie, research en redactie centraal staan.

Een goed verhaal

Van lange bioscoopfilms en documentaireseries tot ultrakorte filmpjes op je smartphone: aan de basis van een goede film ligt een goed verhaal. Specialisten op gebied van storytelling met een gevoelige antenne voor het perspectief van de maker spelen hierbij een belangrijke rol.

Tijdens deze opleiding leer je scenario’s en documentaire-plannen te evalueren en te beoordelen op hun kwaliteit. Je oefent in het doen van research en het geven van feedback aan makers zodat het creatieve proces daarvan profiteert. Daarnaast doe je academisch onderzoek naar het mediaveld, de productionele en institutionele aspecten en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van storytelling.

Wat kenmerkt de opleiding?

 • Door de “learning by doing” opzet van het kernvak Research en ontwikkeling voor Documentaire en fictie krijg je inzicht in de keuzes en dilemma’s die van belang zijn tijdens het creatieve proces.
 • Je krijgt gastworkshops en masterclasses van professionals uit het beroepenveld.
 • De vakken Productiestudies en Crossmedia Aesthetics and Storytelling geven een academische context en bieden reflectie op de huidige ontwikkelingen in het mediaveld.

Waarom Documentaire en fictie aan de UvA?

 • Documentaire en fictie is het enige  masterprogramma op het gebied van mediastudies in Nederland dat zich richt op het ontwikkelingsproces en de storytelling van creatieve media.
 • Het is een duaal masterprogramma van anderhalf jaar waarbij je een academische opleiding combineert met een intensieve praktijkperiode van een semester.
 • De opleiding onderhoudt nauwe banden met diverse instellingen en bedrijven in het beroepenveld, waaronder omroepverenigingen, NTR, BNNVARA en VPRO, en de productiehuizen PhantaBasta, Submarine, Pupkin en HALAL. Zij committeren zich aan de opleiding door het bieden van leerwerktrajecten die specifiek aansluiten bij de opleiding en het geven van workshops en gastlessen binnen ons curriculum.

Alleen aan de UvA aangeboden

Duaal masterprogramma

Nauwe samenwerking met beroepsveld

Kleinschalig onderwijs

Na je studie

Na deze master kun je als researcher of als dramaturg aan de slag bij omroepen en productiehuizen. Wil je liever bij een distributeur, filmfestival of fonds werken of iets met reclame of corporate video’s? Dat is ook mogelijk.

Studentprofiel

Als student van deze master wordt van je verwacht dat je relevante kennis hebt en beschikt over specifieke vaardigheden:

 • Je hebt een universitair bachelordiploma Mediastudies van de UvA of een gelijkwaardig, erkend bachelordiploma van een andere universiteit;
 • Je hebt een grote interesse in, en aantoonbare repertoirekennis van uiteenlopende documentaire- en fictiefilms en -series;
 • Je hebt een grote affiniteit met audio visual storytelling, en de nieuwsgierigheid om experimenten op dit vlak te onderzoeken;
 • Je bent geïnteresseerd in actuele culturele en maatschappelijke onderwerpen en hun vertaling naar artistieke mediaproducten;
 • Je beschikt over academische kennis van geschiedenis, theorieën en analysemethoden op het gebied van media en cultuur;
 • Je hebt de bereidheid en de nieuwsgierigheid om je te verdiepen in academisch onderzoek en in praktische vaardigheden op het gebied van film- en televisiedramaturgie, research en redactie.

Diploma

Documentaire en fictie is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Mediastudies. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Mediastudies en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma MA Mediastudies
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 90 EC, 18 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60831