Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dual Master

Documentaire en fictie (Mediastudies)

Vergelijk

Audiovisuele media zijn niet meer weg te denken in onze samenleving. We kijken meer dan ooit naar films en documentaires in allerlei soorten en maten, overal en op elk moment dat we willen. De duale master Documentaire en fictie richt zich op het ontwikkelingsproces van deze beeldverhalen, waarbij dramaturgie, research en redactie centraal staan.

Een goed verhaal

Van lange bioscoopfilms en documentaireseries tot ultrakorte filmpjes op je smartphone: aan de basis van een goede film ligt een goed verhaal. Specialisten op gebied van storytelling met een gevoelige antenne voor het perspectief van de maker spelen hierbij een belangrijke rol.

Tijdens deze opleiding leer je scenario’s en documentaire-plannen te evalueren en te beoordelen op hun kwaliteit. Je oefent in het doen van research en het geven van feedback aan makers zodat het creatieve proces daarvan profiteert. Daarnaast doe je academisch onderzoek naar het mediaveld, de productionele en institutionele aspecten en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van storytelling.

Bekijk het studieprogramma
Wat houdt deze studie in?

Docent Judith Tromp en student Kaylee van Schuilenbug vertellen je wat je leert in de master Documentaire en fictie.

Unieke opleiding

Alleen door de UvA aangeboden

Werken en studeren

Duaal masterprogramma

Carrière

Nauwe samenwerking met het beroepsveld

Kleinschalig onderwijs

Waarom Documentaire en fictie aan de UvA?

 • Unieke opleiding in Nederland
  Documentaire en fictie is het enige masterprogramma op het gebied van mediastudies in Nederland dat zich richt op het ontwikkelingsproces en de storytelling van creatieve media.
 • Academisch én praktisch
  Het is een duaal masterprogramma van anderhalf jaar waarbij je een academische opleiding combineert met een intensieve praktijkperiode van een semester.
 • Verbonden met de mediawereld 
  De opleiding onderhoudt nauwe banden met diverse instellingen en bedrijven in het beroepenveld, waaronder omroepverenigingen, NTR, BNNVARA en VPRO, en de productiehuizen PhantaBasta, Submarine, Pupkin en HALAL. Zij committeren zich aan de opleiding door het bieden van leerwerktrajecten die specifiek aansluiten bij de opleiding en het geven van workshops en gastlessen binnen ons curriculum.
 • Learning by doing
  Door de “learning by doing” opzet van het kernvak Research en ontwikkeling voor Documentaire en fictie krijg je inzicht in de keuzes en dilemma’s die van belang zijn tijdens het creatieve proces.
 • Reflectie op hedendaagse vraagstukken
  De vakken Productiestudies en Crossmedia Aesthetics and Storytelling geven een academische context en bieden reflectie op de huidige ontwikkelingen in het mediaveld.
Wat zijn de toelatingseisen?

Na je studie

Na deze master kun je als researcher of als dramaturg aan de slag bij omroepen en productiehuizen. Wil je liever bij een distributeur, filmfestival of fonds werken of iets met reclame of corporate video’s? Dat is ook mogelijk.

Lees meer over de mogelijkheden

Diploma

Documentaire en fictie is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Mediastudies. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Mediastudies en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma MA Mediastudies
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 90 EC, 18 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60831
Locatie Universiteitskwartier