Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dual Master
Documentaire en fictie (Mediastudies)
Vergelijk

Studieprogramma

In deze master raak je vertrouwd met narratologische en dramaturgische begrippen en leer je hoe je tijdens verschillende fasen van het ontwikkelingsproces constructief kunt bijdragen aan creatieve mediaproducties. Daarnaast leer je academisch onderzoek te doen op gebied van esthetiek, storytelling en de productie van documentaire en fictie.

Opbouw programma

Het masterprogramma Documentaire en fictie omvat 90 EC en is als volgt opgebouwd:

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Medialandschap
  Blok 1
  6
 • Research en Ontwikkeling voor Documentaire en Fictie
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  18
 • Cross-media Aesthetics and Storytelling
  Blok 2
  6
 • Vrije keuze
  Blok 4
  Blok 5
  12
 • Masterscriptie Documentaire en Fictie
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  18
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Masterstage Documentaire en fictie
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  30
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Documentaire en fictie
 • Kernvakken

  Bij Research en ontwikkeling voor documentaire en fictie staan dramaturgie en research centraal. Je leer scenario’s en documentaire-plannen te evalueren en te beoordelen, en in duo’s een eigen plan te ontwikkelen.

  De vakken Production Studies en Cross-media Aesthetics and Storytelling richten zich vanuit een academisch perspectief op respectievelijk de productionele en institutionele aspecten van het mediaveld, en op nieuwe ontwikkelingen van “storytelling” in de creatieve media.

 • Keuzevakken

  Je kunt je horizon verbreden of je verder specialiseren tijdens het laatste deel van de opleiding, door het volgen van een research seminar van de masterprogramma's Film Studies of Television and Cross-Media Culture. Voorbeelden zijn het seminar (Un)dressing Cinema, wanneer je je verder wilt verdiepen in Art-Direction en kostuum-design, of A Cognitive Approach to Visual and Multimodal Metaphor wanneer je de werking van metaforen in een vertelling wilt onderzoeken.

 • Leerwerktraject

  In het Leerwerktraject pas je de vaardigheden, kennis en inzichten toe die je in het eerste semester hebt opgedaan. Je kunt stagelopen in de richting van dramaturgie of research, maar ook in de richting van productie, distributie of programmering. Daarnaast doe je onderzoek naar vraagstukken die spelen in het werkveld, en die zich lenen voor academisch onderzoek.

  Studenten die een duale masteropleiding volgen, kunnen in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding.

 • Excursie

  Jaarlijks organiseren wij excursies in de vorm van workshops en presentaties van festivals en beroepsverenigingen, zoals de Dag van het scenario tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) en een bezoek aan DocLab en de masterclass van de Guest of Honor tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

 • Masterscriptie

  Op basis van je affiniteit en je interesse kies je zelf het onderwerp van je masterscriptie (18 EC). Met dit eindwerkstuk kun je je specialiseren en profileren binnen het mediaveld. Je wordt hierbij intensief begeleid door een docent.