Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dual Master
Redacteur/editor (Neerlandistiek)
Vergelijk

Studieprogramma

In dit masterprogramma komen onder meer de taken van een redacteur aan de orde en de zaken die kunnen spelen in de uitgeverswereld. We gaan hierbij uit van de actualiteit maar schuwen een blik op het verleden niet. In de colleges krijg je vakken die je voorbereiden op de taken van een redacteur, zoals taalbeheersing, editeren, maar ook colleges over juridische en economische aspecten en vormgeving. Je volgt masterclasses redigeren en werkt tijdens je master zes maanden bij een uitgeverij. Het theoretische deel van de master sluit je af met een scriptie.

Je kunt kiezen uit de specialisatie Uitgeven en redactie of Internationaal boekverkeer. In de specialisatie Uitgeven en redactie ligt het accent op tekst- en beeldredactie van Nederlandtalige werken en vertalingen, het nationale literaire bedrijf en erfgoed uit de schatkist van het Nederlandse verleden. Bij de colleges in de specialisatie Internationaal boekverkeer ligt het accent op het Nederlandse literaire bedrijf en zijn contacten met het buitenland, met aandacht voor interculturele communicatie en vertalingen, en de rol van de Nederlandse boekenmarkt in de wereld.

In beide specialisaties zijn 30 EC gereserveerd voor kernvakken. Dit zijn: Taalanalyse en tekstredactie (12 EC), Literatuur en Boekbedrijf (12 EC), en Literair Erfgoed (6 EC). De keuzeruimte (12 EC), de scriptie (18 EC) en de stage (30 EC) kun je benutten voor het werken aan je eigen profiel in het boekenvak. Zo kun je je individueel verder specialiseren in een richting naar keuze.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Vrije keuze: aanbevolen keuzevakken
  Blok 1
  Blok 4
  Blok 5
  12
 • Taalanalyse en tekstredactie
  Blok 1
  Blok 2
  12
 • Literatuur en boekbedrijf
  Blok 2
  Blok 3
  12
 • Literair erfgoed
  Blok 4
  6
 • Masterscriptie
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  18
 • Tutoraat en studiebegeleiding
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Masterstage
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  30
UvA Studiegids: Redacteur/editor
 • Stageperiode

  Een belangrijk onderdeel van een duaal masterprogramma is de stageperiode. Je sluit het programma Redacteur/editor af met een intensieve stageperiode bij een uitgeverij.

  Studenten van duale masterprogramma's kunnen in aanmerking komen voor een aanvullende vergoeding.

 • Masterscriptie

  De masterscriptie (18 EC) is een onderzoeksverslag van circa 12.000 tot 16.000 woorden. Het onderzoeksonderwerp bepaal je in overleg met de scriptiebegeleider.