In dit vak staat de theorie en de praktijk van het redigeren en schrijven van non-fictieteksten centraal. De studenten maken kennis met theorieën over de eisen die aan teksten worden gesteld. Daarnaast worden de theoretische inzichten die zijn verkregen, toegepast in de praktijk: studenten oefenen met het corrigeren, redigeren en schrijven van teksten, en voeren een onderzoeksproject uit dat resulteert in een publicatie.
Als je de Masterweek Informatieronde hebt gemist dan kun je hier de PowerPoint presentatie terugkijken.
Veelgestelde vragen
-
Kan ik toegelaten worden tot de master met een hbo-diploma?
Met een hbo-bachelordiploma ben je niet direct toelaatbaar tot een academische master. Speciaal voor hbo-studenten heeft de Faculteit der Geesteswetenschappen echter een groot aantal pre-masterprogramma's (ook wel schakelprogramma's) ontwikkeld. Na afronding van zo'n pre-master word je automatisch toegelaten tot de master.
Voor de master Redacteur/editor bestaat op dit moment helaas geen pre-masterprogramma.
-
Kan ik mij inschrijven voor een master als ik mijn bachelordiploma nog niet heb?
Het is raadzaam om niet te wachten tot de deadline met je aanmelding voor de master. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder we je kunnen informeren over je toelating.
Bij je aanmelding hoef je je diploma niet direct te uploaden. Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen. Je hebt daarna nog tot 31 augustus de tijd om je bachelordiploma te uploaden. Kijk op de website van de Graduate School of Humanities voor het aanmeldproces.
-
Ik heb een andere vraag over de toelating. Waar kan ik terecht?
De toelatingseisen voor deze opleiding vind je op de pagina ‘Toelating en inschrijven’. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met het Admissions Office van de Graduate School of Humanities
-
Kan ik deze opleiding ook in deeltijd volgen?
Nee, deze opleiding wordt alleen voltijd aangeboden.
-
Wanneer start de opleiding?
Net als alle andere masters van de Graduate School of Humanities begint deze master in september. Het is niet mogelijk om op een ander moment in het jaar te starten.
-
Wat kan ik na mijn studie doen?
De opleiding bereidt je voor op een baan in het boekenvak: onze alumni werken onder andere bij uitgeverijen waar fictie, non-fictie, kinderboeken en YA wordt uitgegeven, bij literair agentschappen, bij educatieve uitgeverijen en culturele instellingen als festivals en musea.
-
Wat onderscheidt deze studie aan de UvA van vergelijkbare studies elders?
De opleiding is de enige duale Master in Nederland en België die specifiek op het beroep van algemeen redacteur is afgestemd, dus op het redigeren van Nederlandstalige (oorspronkelijke of vertaalde) literaire werken, kinderboeken en YA, en non-fictie. Je specialiseert je in een van deze richtingen tot een academisch geschoold redacteur, die binnen zijn specialisme kwaliteit en verkoopbaarheid kan herkennen en anderzijds weet hoe deze kwaliteit op tekstueel niveau nog verder te vervolmaken. De opleiding biedt een mix van academische theorie en praktijk, is gericht op de Nederlandstalige markt, en volgt de boekenbranche, de digitale ontwikkelingen in die branche en die van de sociale media op de voet. Naast verschillende excursies en gastcolleges woon je twee masterclasses bij: de eerste gericht op sales, marketing, digitale innovatie en de redactie van non-fictie, de tweede op de redactie van fictie.
-
Waarom is Amsterdam de perfecte locatie om deze studie te volgen?
Amsterdam is een ideale studieomgeving als je houdt van het culturele en literaire leven in een bruisende wereldstad. Je hebt er de stad met zijn internationale allure, de uitgevers en cultuurinstellingen direct om je heen. De meeste stagemogelijkheden van de opleiding zijn in Amsterdam.
-
Hoe zijn de stages georganiseerd?
Tijdens de stage werk je een half jaar bij een uitgeverij, een literair agent of aan het boekenvak gerelateerde culturele instelling. Na overleg met de student regelt de stagecoördinator een stageplek die aansluit bij de wensen van de student. De opleiding beschikt over een omvangrijk netwerk in Nederland en Vlaanderen. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. Voorwaarde is wel dat de student het initiatief hiervoor neemt en de taal van het gastland uitstekend beheerst.
Tijdens de stage organiseert de stagecoördinator een meerdaagse excursie naar de Frankfurter Buchmesse, waar studenten opdrachten uitvoeren en deelnemen aan rondleidingen en bijeenkomsten met literair agenten, scouts en/of internationale uitgeverijen. Deze excursie naar de grootste vakbeurs ter wereld wordt grotendeels gefinancierd vanuit het internationaliseringsbudget van de UvA.
-
Hoeveel keuzeruimte is er binnen de opleiding?
Binnen de opleiding kun je werken aan een eigen profiel. Je kunt 12 EC keuzeruimte volgen binnen en buiten de Universiteit van Amsterdam op het gebied van literaire thema’s, design en vormgeving, marketing, cultuurbeleid, vertalen, geschiedenis, filosofie, kinderboeken et cetera.
-
Wat is uniek aan deze studie?
Je wordt een academisch geschoold expert op het gebied van de hedendaagse Nederlandse boekenmarkt. Met je inzicht in de inhoudelijke kant van redactie, het boekbedrijf en literair erfgoed kun je een bijdrage leveren aan belangrijke vraagstukken binnen het boekenvak.

De duale master Redacteur/editor is een belangrijke kweekvijver voor redactie- en uitgeeftalent. Je wordt klaargestoomd voor een baan in het boekenvak.Drs. Everdien Rietstap, mastercoördinator
Meer weten over de master Redacteur/editor? Download de brochure of laat je gegevens achter en je ontvangt bericht bij nieuwe voorlichtingsactiviteiten.
In de wandelgids 'Dwalen langs verhalen' nemen de studenten van de master Redacteur/editor je mee op ontdekkingsreis door Amsterdam. Het boek laat je stilstaan bij de verhalen van spraakmakende activisten en onderbelichte feministen, maar zet je ook aan het denken over de toekomst van het gedrukte boek en het belang van cultureel en literair erfgoed.