Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Geschiedenis
Vergelijk

Carrière

De arbeidsmarkt

Met een master Geschiedenis zijn veel verschillende beroepen mogelijk. Historici zijn uitermate geschikt voor functies als redacteur, verslaggever en correspondent, omdat zij kennis van de achtergronden van het nieuws combineren met een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Afgestudeerde historici gaan werken bij culturele en bestuurlijke organisaties of kiezen voor een carrière in het onderwijs. In de afgelopen jaren vonden onze afgestudeerden een baan bij:

  • culturele organisaties en bedrijven, uitgeverijen, omroepen, journalistiek (ook als zzp’er);
  • maatschappelijke instellingen, het onderwijs, de museumwereld en de universiteit;
  • landelijke en lokale overheden, op beleids- en onderzoeksafdelingen.

Vaardigheden

Als je de master Geschiedenis succesvol afgerond hebt, beschik je over de analytische en communicatieve vaardigheden, zoals:

  • korte termijn beoordelen tegenover de lange termijn;
  • lokale en nationale ontwikkelingen plaatsen in een bredere geografische context;
  • juiste inzichten halen uit zowel een tekort als een overvloed aan informatie.

Lerarenopleiding

Wil je leraar worden, dan volg je na de master Geschiedenis nog de eenjarige master Lerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting (1,5 jaar in deeltijd). Je volgt deze master bij de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO). Als je in je bachelor de minor Educatie hebt gevolgd, krijg je vrijstelling voor een deel van de master Lerarenopleiding.

Geschiedenis studeren, en dan? 

Voor veel studenten is dit een van de meest voorkomende vragen die gesteld wordt wanneer zij voor een studie Geschiedenis kiezen. En dat terwijl je er alle kanten mee op kan: onderzoek, onderwijs, journalistiek, de culturele sector, een eigen onderneming etc. Om studenten te helpen bij hun voorbereiding op de arbeidsmarkt is er een online voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomst geeft inzicht in de verschillende sectoren waarin je met de opleiding Geschiedenis aan de slag kunt. Daarnaast gaan de sprekers in op de stappen die je al tijdens je studententijd kunnen maken om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Denk aan een passende stage, bijbaan of andere relevante nevenactiviteit. De opname van de bijeenkomst kun je in verschillende delen hieronder bekijken.