Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)
Vergelijk

Studentenparlement

Het Studentenparlement is het leukste rollenspel van Nederland. Het is een tweejaarlijks evenement waarbij ‘Tweede Kamerfracties’, bestaande uit masterstudenten van verschillende Nederlandse rechtenfaculteiten, een ‘wetsvoorstel’ behandelen.

Studentenparlement 2017: Team in de Tweede Kamer
Studentenparlement 2017. Afbeelding: Peter van der Meer

Het wetsvoorstel, dat is opgesteld door de ‘regering’ (enkele hoogleraren), wordt eerst schriftelijk behandeld en daarna mondeling, in een plenair debat met de regering. Vervolgens nemen de studenten plaats in de welbekende blauwe kuipstoeltjes in de (echte!) vergaderzaal van de Tweede Kamer om met elkaar en de regering over het wetsvoorstel te discussiëren. Het debat wordt afgesloten met een stemming over het voorstel en de daarop ingediende amendementen.

Aan de beste fractie reikt een vakkundige jury onder wie een politicus, een journalist en een wetenschapper, vervolgens de Thorbeckepenning uit (een wisseltrofee)

Voor de UvA-fractie treedt mr. Jan-Herman Reestman op als begeleider.

Maximaal 8 studenten kunnen deelnemen, waarbij ze dienen te beschikken over aantoonbare affiniteit met het staatsrecht. Actieve deelname aan het studentenparlement geldt als practicum. Studenten die voldoende werk (schriftelijk en mondeling) hebben geleverd, kunnen daarmee 12 studiepunten verwerven.

Initiatiefnemer van het Studentenparlement is de Staatsrechtkring.

Studentenparlement 2017: De Jong
Spreker in het studentenparlement 2017. Afbeelding: Peter van der Meer