Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)
Vergelijk

De VAR-pleitwedstrijd

Sinds 1991 organiseert één van de juridische faculteiten elk jaar de VAR-ple­itwedstrijd voor studenten. Teams van verschillende faculteiten strijden tegen elkaar in een bestuursrechtelijke procedure. De wedstrijd bevat een schriftelijk en een mondeling gedeelte.

Veel faculteiten kennen hun studenten studiepunten toe voor het deelnemen aan deze wedstrijd; de wedstrijd wordt zeer serieus genomen, zowel door de studenten als hun begeleiders. Menig student beschouwt het deelnemen aan de wedstrijd als het leerzaamste vak in de studie.

De organiserende faculteit zorgt voor een ‘jury’, die de schriftelijke stukken beoordeelt en de zittingen leidt. De jury bestaat veelal uit personen die in het dagelijks leven ook rechter of advocaat zijn, of een andere juridische functie uitoefenen.

VAR-team 2017
Het UvA-team van 2017: v.l.n.r. Dr Tesseltje de Lange, Kasim Akdag, Miriam Quené, Maarten de Wind, Laura van Moorsel en Nicky Loekemeijer.

Wisselbeker

De teams die na de schriftelijke ronde en de mondelinge ronden op de ochtend van de pleitwedstrijd positie drie en vier hebben behaald, bevechten een kleine finale. De twee beste teams gaan in de middag naar de grote finale. De winnaars van deze finale krijgen een wisselbeker en worden uitgenodigd voor de VAR-jaarvergadering, waar zij gehuldigd worden. Tevens krijgen ze een gratis VAR-lidmaatschap voor een jaar aangeboden.

Contactpersoon

Wil je meedoen of meer informatie over de komende VAR-pleitwedstrijd? Neem dan contact op met Arnout Klap, a.p.klap@uva.nl.

Reglement

Wil je meer weten over de spelregels van de pleitwedstrijd? Download dan het reglement.