For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Studieprogramma

In de bachelor Italië studies bestudeer je het moderne Italië en zijn positie binnen Europa en in de wereld. Je verdiept je in de Italiaanse geschiedenis, cultuur en maatschappij en je leert de Italiaanse taal beheersen op een hoog niveau.

Eerste jaar

In het eerste jaar volg je intensief taalonderwijs, waarin belangrijke facetten van de Italiaanse cultuur zijn geïntegreerd. Je bestudeert de cultuurgeschiedenis van het moderne Italië en de geschiedenis van de Italiaanse taal. Ook maak je kennis met de uitgangspunten, methoden en begrippen van de geesteswetenschappen en regiostudies.

Tweede en derde jaar

 • In het tweede en derde jaar verschuift het accent van taalonderwijs en inleidende vakken naar meer thematisch onderwijs waarbij je ook je Italiaanse taalvaardigheid voortdurend toepast en verbetert.
 • Deze vakken focussen op relevante thema’s rond cultuur, geschiedenis en nationale identiteit van het moderne Italië. Je leert deze thema’s benaderen met behulp van methoden en disciplines als regiostudies, memory studies en transmedialiteit.
 • Andere vakken richten zich meer op de taal, literatuur en samenleving van het moderne Italië. De gebruikte methodes sluiten nauw aan bij disciplines als taalsociologie, teksthermeneutiek en vertaaltheorie.
 • Voordat je aan je derde jaar begint studeer je een half jaar aan een Italiaanse universiteit. In het derde jaar heb je naast vakken over Italiaanse thema’s ook 30 EC keuzeruimte die je vrij kunt invullen met een minor of keuzevakken uit een andere opleiding, of met een stage.

Je rondt de studie af met een scriptie op het gebied van de Italië studies.

UvA Studiegids: Italië studies

 • Tijdsbesteding

  De bachelor Italië studies duurt drie jaar. Een studiejaar bestaat uit twee semesters. Een semester is opgebouwd uit twee blokken van 8 weken en een blok van 4 weken. Een studiejaar omvat 60 studiepunten (EC). Als bachelorstudent ben je zo'n 42 uur per week met de studie bezig. Je besteedt in je eerste jaar 12 tot 15 uur per week aan colleges, in het tweede en derde jaar gemiddeld 8 tot 10 uur. De rest van de tijd ben je bezig met zelfstudie (voorbereiding op colleges, werkstukken en tentamens) of werk je aan een groepsproject. Als student Italië studies heb je hoorcolleges en werkcolleges in kleine groepen.

  • Tijdens hoorcolleges licht de docent de literatuur toe die je van tevoren hebt bestudeerd.
  • Tijdens werkcolleges neem je onder leiding van een docent samen met een kleine groep medestudenten thuis voorbereide stof en daarmee samenhangende problemen door.

  Studiebegeleiding en BSA