For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Vanaf oktober is het mogelijk om je aan te melden voor een masterprogramma in de Geesteswetenschappen bij de UvA. Al onze masterprogramma's starten in september.

Deadline

De aanmelddeadline voor deze selectieve master is 1 maart 2024, 23.59 uur.

Meld je aan in Studielink vóór 23 februari, 23.59 uur; zie stap 3.

Inschrijfproces

 • 1. Check de toelatingseisen

  Het programma Nederlands als tweede taal en meertaligheid is toegankelijk voor studenten met een brede bachelor op het gebied van taal en communicatie, taal en cultuur of communicatie- en informatiewetenschap. Relevante bachelors zijn bijvoorbeeld Nederlandse taal en cultuur, Taalwetenschap, of een bachelor in een vreemde taal.

  Met een ander universitair bachelordiploma kun je je eveneens aanmelden. De toelatingscommissie beoordeelt de invulling van je bachelor. Bij onvoldoende relevante voorkennis kan besloten worden tot afwijzing of verwijzing naar de pre-master.

  Pre-master

  Studenten met een relevante afgeronde hbo-opleiding en studenten met een universitair bachelordiploma die niet beschikken over een (voldoende) talige achtergrond om direct toegelaten te worden, zouden mogelijk de pre-master Nederlands als tweede taal en meertaligheid volgen om hun deficiënties weg te werken. Bij succesvolle afronding (binnen een jaar) geeft de pre-master automatisch toegang tot de duale master Nederlands als tweede taal en meertaligheid.

  De toelatingscommissie beoordeelt of je vooropleiding voldoende aansluit om toegelaten te worden tot de (pre-)master. Toelating tot het (pre-)masterprogramma is niet gegarandeerd.

  Selectieprocedure

  In verband met het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor dit programma een strenge selectieprocedure. De vooropleiding (gevolgde vakken in de bachelor), je motivatie en aanwijsbare affiniteit met het vakgebied spelen daarbij een belangrijke rol. Een interview via Skype kan onderdeel zijn van de selectieprocedure. Je wordt pas toegelaten na een positief advies van de examencommissie.

  Nederlandse taaleis

  De voertaal van deze opleiding is Nederlands. Is Nederlands niet je moedertaal? Dan kan je gevraagd worden een NT2-diploma aan te leveren. Ook ontvangt de selectiecommissie graag een door jou geschreven Nederlandstalig werkstuk (de bachelorscriptie of een ander essay of paper). Als dit op jou van toepassing is, dien je het diploma te uploaden als onderdeel van je masteraanmelding in MyInfo (zie stap 4).

 • 2. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 3. Schrijf je in voor de master Taalwetenschappen via Studielink
 • 4. Meld je aan voor de master in MyInfo

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden. 

  Bereid je aanmelding goed voor en zorg dat je alle benodigde documenten klaar hebt staan. Je dient de onderstaande documenten te uploaden:

  • curriculum vitae;
  • bewijs van taalvaardigheid (indien van toepassing);
  • actuele cijferlijst, uitgegeven door je onderwijsinstelling (ben je UvA-student, dan is een printscreen uit SIS voldoende);
  • diploma (indien behaald)* of een lijst van vakken die je nog moet behalen;
  • vertaling van je diploma en cijferlijst (indien niet Nederlands, Engels, Duits of Frans);
  • ingevuld motivatieformulier (PDF).

  Voor dit programma zijn geen aanvullende programma-specifieke documenten vereist. Alleen bovengenoemde documenten zullen door de toelatingscommissie in overweging worden genomen. 

  *Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.

  Dien je aanmelding in vóór de aanmelddeadline die op jou van toepassing is. Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. We adviseren je om je aanmelding inclusief aanmelddocumenten zo vroeg mogelijk in te dienen, en niet te wachten tot de deadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder we je kunnen informeren over je toelating.

Na je aanmelding

Zodra we je aanmelding hebben ontvangen, controleren we of je een compleet dossier hebt ingeleverd. Als dit het geval is, sturen we je aanmelding door naar de toelatingscommissie. Binnen 10 tot 12 weken ontvang je per e-mail uitsluitsel of je bent toegelaten tot de master.

Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities:

Veelgestelde vragen
 • Over welke kennis en kwaliteiten moet ik beschikken?

  Je komt in aanmerking voor deze master als je beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

  • academische kennis op het gebied van de taalwetenschap;
  • een sterke wetenschappelijke interesse in taalverwerving, het leren van een tweede taal, taalonderwijs, meertaligheid en geletterdheid;
  • de bereidheid om een brug te slaan tussen de theorie van (tweede)taalverwerving en meertaligheid en de praktijk van taalonderwijs, taalbeleid en leermiddelenontwikkeling.
 • Kan ik me voor meer dan één masterprogramma aanmelden?

  Ja, je kunt je voor maximaal vier masterprogramma's aanmelden. Sommige masteropleidingen bieden verschillende tracks aan. Binnen dezelfde master kun je je voor maximaal twee tracks aanmelden. Als je dat wilt, dan kun je een tweede track selecteren in het aanmeldformulier in MyInfo. Houd er rekening mee dat we eerst je eerste keuze in behandeling nemen. We kijken alleen naar de tweede track als je niet (voorwaardelijk) wordt toegelaten tot de eerste track. Als je voorwaardelijk wordt toegelaten tot de eerste track, komt de aanmelding voor de tweede track te vervallen. 

  Het is niet mogelijk om een selectieve track als tweede keuze te selecteren. Als je geïnteresseerd bent in een selectieve track, moet je die als eerste keuze selecteren. 

 • Kan ik me aanmelden voordat ik mijn bachelordiploma heb behaald?

  Ja, dat kan. Veel studenten die zich aanmelden voor een master hebben hun vooropleiding nog niet afgerond. Als dit voor jou geldt, kun je je actuele cijferlijst en een lijst van vakken die je nog moet behalen uploaden.