For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Master
Duitslandstudies (Geschiedenis)
Compare programme

Carrière

Studenten van de master Duitslandstudies kwalificeren zich bij uitstek voor de Nederlandse en Duitse arbeidsmarkt. Door stage te lopen en mee te werken aan activiteiten van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) doen zij brede ervaring op, die zij goed kunnen inzetten op de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarkt

Afgestudeerden van de master Duitslandstudies werken onder meer bij ministeries (met name Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en OCW), in de journalistiek (NOS op 3, de Volkskrant, Elsevier, Historisch Nieuwsblad), het onderwijs (als leraar geschiedenis en/of Duits), de universiteit (Birmingham, München, Keulen, Ljubljana), het bedrijfsleven (Shell, Aon Inpoint, Campina), uitgeverijen (Boom), musea (Verzetsmuseum, Anne Frank Huis) en andere instellingen, zoals het Nederlandse Letterenfonds, campagnebureau BKB, het UWV en consultancybureaus.

Copyright: Rick Tazelaar/FGw
Duitslandstudies opende voor mij de deur naar de wetenschap Rick Tazelaar, alumnus Duitslandstudies Lees het verhaal van Rick

Vaardigheden

In de master Duitslandstudies doe je tijdens de hoor- en werkcolleges, en zeker bij het schrijven van je scriptie, veel inhoudelijke kennis op. Maar even belangrijk zijn de onderzoeks- en schrijfvaardigheden die je je in dit masterprogramma eigen maakt. Dankzij je brede historische kennis, je specifieke kennis op het gebied van Duitslandstudies en je capaciteiten als zelfstandig onderzoeker, denker en schrijver ben je op veel terreinen van de arbeidsmarkt concurrerend. Ook promotieonderzoek behoort tot de mogelijkheden.

Copyright: Swaantje Hehmann
Ik werk als stadsambassadeur van Haarlem in Osnabrück. Ik zorg ervoor dat uitwisselingen tussen beide steden in goede banen worden geleid. Wisse Hendriksma, alumnus Duitslandstudies Lees het verhaal van Wisse

Leraar worden?

Wil je leraar worden? Na het afronden van de master Duitslandstudies kun je aan de UvA in één jaar je bevoegdheid halen via de eenjarige Lerarenopleiding.

Master Lerarenopleiding Duits
Master Lerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting 

Stage

Met een stage tijdens de opleiding doe je werkervaring op, leer je het beroepsveld kennen en bouw je alvast een netwerk op. Uiteraard zet je de opgedane werkervaring op je cv. Studenten van de master Duitslandstudies hebben stage gelopen bij NRC Handelsblad, weekblad Elsevier, het Historisch Nieuwsblad, de NOS, Uitgeverij Boom Nelissen, het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies, de Nederlandse ambassade in Berlijn, het Stasi-archief in Berlijn, Nederlandse bedrijven in Duitsland en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Andere voorbereiding op de arbeidsmarkt

Behalve via een stage kun je je bij Duitslandstudies ook op andere manieren voorbereiden op de arbeidsmarkt. 

  • Het DIA heeft een breed programma van activiteiten waaraan studenten kunnen deelnemen. Zo is er het Graduiertenkolleg, waar studenten en promovendi elkaars werk bespreken. Regelmatig presenteren masterstudenten er hun scriptieonderzoek, waar Duitse wetenschappers vervolgens op reageren.
  • Het DIA is een instituut van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD). Het DIA organiseert speciaal voor masterstudenten internationale conferenties en excursies. Gemotiveerde studenten kunnen hieraan deelnemen.  
  • Afgestudeerden van de master Duitslandstudies gaan vakken volgen in Duitsland, of doen een kopstudie na hun master. De Duitslanddesk biedt de mogelijkheid om tijdens de studie met een beurs in Duitsland te studeren.
Copyright: UvA / FGw / Renske de Vries
Na mijn master Duitslandstudies had ik het gevoel nog niet klaar te zijn met studeren. Nu woon ik in Berlijn, waar ik nog een master volg en werk bij het Zentrum für Zeithistorische Forschung in Potsdam. Renske de Vries, alumnus Duitslandstudies Lees het verhaal van Renske
Ook ik ben historicus (KNHG)

Wat kan je worden als je geschiedenis hebt gestudeerd? Welke werkzaamheden en vaardigheden horen daarbij? En wie mag zichzelf historicus noemen? Op de Historicidagen 2022 in Rotterdam legde Martijn Lammerts namens het KNHG deze vragen voor aan historici van verschillende achtergronden. Meer voorbeelden van beroepsperspectieven vind je op het Beroepsplatform Historici op de website van het KNHG.