For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Wisse Hendriksma heeft de bachelor Sociale geografie en planologie, de master Internationale betrekkingen en de master Duitslandstudies afgerond, alle drie aan de UvA. Inmiddels werkt hij als stadsambassadeur van Haarlem in de Duitse partnerstad Osnabrück. 

Hoe kwam je bij de master Duitslandstudies?

‘Tijdens mijn bachelor raakte ik geïnteresseerd in internationale (geo)politiek. Ik wilde mij daar meer in verdiepen en koos daarom tijdens mijn bachelor al voor de minor Internationale betrekkingen. Na mijn bachelor deed ik de vervolgens de bijbehorende master, maar ik merkte daar dat ik de focus van de opleiding wat te breed vond, en dat ik afbakening miste. Ik was bovendien op zoek naar meer historische verdieping om keuzes van landen op het internationale wereldtoneel te kunnen begrijpen. Ik ben toen opnieuw naar andere studies gaan kijken en kwam zodoende de master Duitslandstudies tegen. De studie sprak mij aan, temeer ik van jongs af aan al geïnteresseerd was in de Duitse taal en geschiedenis. 

Omdat ik eerder mijn bachelorscriptie ook al aan een Duits onderwerp had gewijd en de master Internationale betrekkingen inmiddels had afgerond, mocht ik zonder pre-master aan de master Duitslandstudies beginnen. Dat gaf mij het laatste zetje om voor deze studie te kiezen.  

Tijdens mijn master heb ik in plaats van een stage gekozen voor het maken van een reis naar Polen, Tsjechië en Slowakije. Dit in het kader van het Grand Tour-vak. Mijn scriptie ging over trans-Atlantische emigratie uit het Duitse Keizerrijk aan de hand van het Auswanderungsgesetz van 1897.’

Hoe heb je je georiënteerd op het vinden van een baan?

‘Inmiddels werk ik alweer een aantal maanden als stadsambassadeur van mijn geboortestad Haarlem in Osnabrück. Ik promoot de stad Haarlem in Osnabrück en zorg ervoor dat uitwisselingen tussen beide steden in goede banen worden geleid. Dit kunnen uitwisselingen tussen ambtenaren, bestuurders of volksvertegenwoordigers zijn, maar ook tussen leerlingen, sportverenigingen of bijvoorbeeld musea. Concreet bestaat het werk uit het organiseren van uitwisselingsprojecten en evenementen, het ontvangen en begeleiden van delegaties uit de partnerstad, en het vertalen van correspondentie. Daarnaast verzorg ik in beide steden historische rondleidingen door het oude centrum. Ik werk hierbij samen met stadsambassadeurs uit Angers (Frankrijk), Derby (Groot-Brittannië), Tver (Rusland) en Çanakkale (Turkije). Dit alles gebeurt veelal in het Duits.

In mijn zoektocht naar een baan wist ik niet precies waar ik mij op moest richten; ik overwoog een traineeship in het ruimtelijke domein bij de Rijksoverheid of een avontuur in het buitenland, met als voorkeur natuurlijk Duitsland. Voor het vinden van een baan heb ik onder andere LinkedIn aangemaakt, daarop werd ik door erg veel bedrijven en instanties benaderd. Daarnaast bestond mijn zoektocht uit het simpelweg aankloppen bij bedrijven om te vragen naar hun bezigheden en hun traineeship-mogelijkheden. Uiteindelijk ben ik deze vacature min of meer toevallig op de website van de gemeente Haarlem tegengekomen.’