Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Filosofie
Vergelijk

Toelating en inschrijven

Wil je je inschrijven, doorloop dan onderstaande stappen.

Inschrijfproces

  • 1. Check de deadlines

    De deadline voor inschrijving voor een bacheloropleiding is 1 mei 2024. Je kunt je aanmelden vanaf oktober.

  • 2. Check de toelatingseisen

    Je kunt Filosofie studeren met de volgende (in Nederland behaalde) diploma's:

    Vwo-diploma

    Met een vwo-diploma kun je Filosofie studeren, ongeacht je profiel.

    Hbo-(propedeuse)diploma

    Studenten met een hbo-propedeusediploma hebben toegang tot een universitaire bachelor. Houd er wel rekening mee dat de overstap van het hbo naar een universitaire opleiding door veel studenten als erg zwaar wordt ervaren.
    Een andere mogelijkheid is om eerst je hbo-bachelor te voltooien en je daarna in te schrijven voor een universitaire bachelor. Afhankelijk van de inhoud van de afgeronde hbo-bachelor en de keuze van de universitaire bachelor kun je vrijstelling krijgen voor onderdelen uit het universitaire bachelorprogramma. De maximale vrijstelling via deze route is 60 studiepunten.
    Het collegegeld voor een tweede bachelor is het hogere instellingstarief. Bij de Student Service Desk kun je terecht met vragen over het collegegeld.

    Universitair propedeusediploma: verkort programma

    Heb je het eerste jaar van een andere universitaire bachelor volledig afgerond? Dan kun je instromen in een verkort programma waarmee je de bachelor Filosofie in twee jaar kunt afronden. Op basis van je universitaire propedeuse kun je een vrijstelling van 60 EC aanvragen, waarmee je ook vrijgesteld bent van het bindend studieadvies van de bachelor Filosofie. Het verkorte programma is bij uitstek ook geschikt voor studenten die de (uitgebreide) minor Praktische filosofie of Theoretische filosofie volgen (mits zij een universitaire propedeuse hebben afgerond).

    Het verkorte programma is niet toegankelijk voor studenten met een afgeronde hbo-propedeuse of hbo-bachelor.

    Colloquium doctum

    Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Filosofie, dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

    Lees meer over het colloquium doctum Filosofie

    Diploma behaald in het buitenland?

    Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan?  Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

    Inschrijven met een buitenlandse vooropleiding
  • 3. Check het collegegeld

    Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

    Overige studiekosten

    Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

    Meer informatie over kosten
  • 4. Schrijf je in via Studielink
  • 5. Activeer je UvAnetID

    Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

  • 6. Doe mee aan UvA Matching

    Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je mee aan UvA Matching. UvA Matching is een verplicht onderdeel voor alle aankomende studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een UvA-bacheloropleiding en die nog nooit eerder aan de UvA hebben gestudeerd. Je maakt kennis met de studie en studeren, en test zo of de opleiding echt bij je past. De UvA Matching vindt online plaats in de periode van 30 mei tot en met 18 juni. Je kunt de Matchingsactiviteit binnen deze periode doorlopen op een eigen moment naar keuze. 

    Aanmelden UvA Matching: vóór 4 juni
    Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink en je UvAnetID hebt geactiveerd, kun je je aanmelden voor de Matching. In je Checklist Inschrijving in SIS zie je Matching staan. Hier kun je je via de Vakplanner aanmelden voor Matching.

    Ga naar SIS

    Meld je zo snel mogelijk aan voor UvA Matching. De uiterste aanmelddeadline voor UvA matching is 4 juni, daarna is aanmelding niet meer mogelijk. Belangrijk: als je je niet voor 4 juni aanmeldt voor UvA Matching, dan zul je worden uitgeschreven en kun je niet met de opleiding starten.

    Na aanmelding kun je in Canvas, de digitale leeromgeving van de UvA, meer informatie vinden over de verdere procedure en de deadline, en daar kun je de Matching voltooien.

Na (voorwaardelijke) toelating

  • 7. Bevestig je deelname voor vakaanmelding

    Uiterlijk half juli ontvang je informatie over de te nemen stappen om geplaatst te worden in de eerstejaarsvakken, en over de introductieactiviteiten van jouw opleiding. Deze berichten worden verstuurd naar het e-mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink.

  • 8. Vraag je collegekaart aan

    Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

  • 9. Betaal het collegegeld

    Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen. Zorg ervoor dat je de betaling voor 31 augustus hebt geregeld.

    Betaal het collegegeld