Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wil je je inschrijven, doorloop dan onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  De deadline voor inschrijving voor een bacheloropleiding is 1 mei 2024.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Je kunt Filosofie studeren met de volgende (in Nederland behaalde) diploma's:

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma kun je Filosofie studeren, ongeacht je profiel.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Studenten met een hbo-propedeusediploma hebben toegang tot een universitaire bachelor. Houd er wel rekening mee dat de overstap van het hbo naar een universitaire opleiding door veel studenten als erg zwaar wordt ervaren.
  Een andere mogelijkheid is om eerst je hbo-bachelor te voltooien en je daarna in te schrijven voor een universitaire bachelor. Afhankelijk van de inhoud van de afgeronde hbo-bachelor en de keuze van de universitaire bachelor kun je vrijstelling krijgen voor onderdelen uit het universitaire bachelorprogramma. De maximale vrijstelling via deze route is 60 studiepunten.
  Het collegegeld voor een tweede bachelor is het hogere instellingstarief. Bij de Student Service Desk kun je terecht met vragen over het collegegeld.

  Universitair propedeusediploma: verkort programma

  Heb je het eerste jaar van een andere universitaire bachelor volledig afgerond? Dan kun je instromen in een verkort programma waarmee je de bachelor Filosofie in twee jaar kunt afronden. Op basis van je universitaire propedeuse kun je een vrijstelling van 60 EC aanvragen, waarmee je ook vrijgesteld bent van het bindend studieadvies van de bachelor Filosofie. Het verkorte programma is bij uitstek ook geschikt voor studenten die de (uitgebreide) minor Praktische filosofie of Theoretische filosofie volgen (mits zij een universitaire propedeuse hebben afgerond).

  Het verkorte programma is niet toegankelijk voor studenten met een afgeronde hbo-propedeuse of hbo-bachelor.

  Colloquium doctum

  Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Filosofie, dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

  Diploma behaald in het buitenland?

  Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan?  Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA en je aan te melden voor UvA Matching.

 • 6. Doe mee aan UvA Matching

  Deelname aan UvA Matching is een verplicht onderdeel voor alle aankomende studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een UvA-bacheloropleiding en die nog nooit eerder aan de UvA hebben gestudeerd. Je maakt kennis met de studie en test zo of de opleiding echt bij je past. UvA Matching vindt online plaats van 3 tot en met 14 juni. Je kunt de Matchingsactiviteiten binnen deze periode doorlopen op een eigen moment naar keuze.

  Aanmelden UvA Matching via SIS: vóór 28 mei 2024

  Je kunt je aanmelden voor UvA Matching nadat je je hebt ingeschreven in Studielink en je UvAnetID hebt geactiveerd. In je Checklist Inschrijving in SIS zie je UvA Matching staan. Hier kun je je via de Vakplanner aanmelden voor Matching (beschikbaar vanaf 11 december 2023).

  Meld je zo snel mogelijk aan voor UvA Matching. De uiterste aanmelddeadline is 28 mei. Als je je niet voor 28 mei aanmeldt voor UvA Matching, dan zul je worden uitgeschreven en kun je niet met de opleiding starten.

  Deelnemen aan UvA Matching: vóór 14 juni 2024

  Ongeveer een dag na aanmelding via SIS krijg je toegang tot de Canvaspagina voor UvA Matching. Canvas is de digitale leeromgeving van de UvA. Op de Canvaspagina vind je alle verdere informatie en kun je deelnemen aan UvA Matching.

  Belangrijk: studenten die UvA Matching niet vóór 14 juni 2024 hebben voltooid, zullen worden uitgeschreven en kunnen niet starten met de opleiding.

Na (voorwaardelijke) toelating