Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Geneeskunde
Opslaan in favorieten

Na je studie

Met je bachelor op zak kun je doorstroom naar de driejarige, Nederlandstalige master Geneeskunde. Je kunt eventueel (meestal na een schakelprogramma) ook doorstromen naar een andere master ter voorbereiding op een alternatief beroepsperspectief in de gezondheidszorg.

Master Geneeskunde

De master Geneeskunde biedt je verschillende mogelijkheden. De master duurt drie jaar, en met het behalen van het masterdiploma ben je basisarts. Aansluitend kun je je specialiseren in een tak binnen de medische wetenschap. Ook kun je met een masterdiploma wetenschappelijk onderzoek gaan doen.

De masteropleiding bestaat uit de wetenschappelijke stage (16 of 24 weken) en de coschappen.

Wetenschappelijke stage

Bij een wetenschappelijke stage draai je mee in een lopend onderzoek. Je kunt kiezen uit verschillende vakgebieden op verschillende plaatsen. Naast een wetenschappelijke stage aan het AMC kun je ook een ander onderzoeksinstituut selecteren, bijvoorbeeld in het buitenland.

Coschappen

Bij de coschappen gaat het om het leren toepassen van kennis en vaardigheden in de praktijk. 'Leren door te doen' en 'Leren als het er toe doet' zijn twee belangrijke uitgangspunten van het AMC-UvA. Deze uitgangspunten dragen bij aan een volledige integratie tussen theorie en praktijk.

Na de master

Na een succesvolle afronding van je masteropleiding kun je als arts onder supervisie van gevestigde specialisten je beroep uitoefenen. Dit gebeurt in veel ziekenhuizen onder de titel van arts niet-in-opleiding tot specialist (ANIOS).

Naar een opleidingsplaats voor specialist moet je solliciteren. Als je aangenomen wordt, ben je arts in opleiding tot specialist (AIOS). Na je specialisatie mag je je zelfstandig vestigen. De werkgelegenheid voor ANIOS en specialisten is goed. Met aanvulling van de relevante studieonderdelen kun je eveneens gaan werken als bestuurder in de gezondheidszorg of als docent bij bijvoorbeeld de opleidingen geneeskunde, verpleegkunde en fysiotherapie.