Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dr. Mathieu de Bakker, universitair docent Klassiek Grieks
Mathieu de Bakker

'Anders dan veel mensen denken, heeft de Klassieke Oudheid een enorme relevantie voor onze hedendaagse samenleving. De literatuur uit de Oudheid is van een uitzonderlijk hoge kwaliteit en heeft blijvend invloed uitgeoefend op alle literaire stromingen nadien.

Via de klassieke literatuur maken we kennis met een wereld die verbazingwekkend veel overeenkomsten vertoont met de onze. Grieken en Romeinen worstelden bijvoorbeeld ook met integratie en religieuze tolerantie, ze schreven in alle toonaarden over liefde en liefdesverdriet en ze streefden altijd naar een verbetering van hun eigen situatie, vaak ten koste van anderen.

Hun maatschappij is herkenbaar en we kunnen haar gebruiken als een spiegel, waardoor we onze eigen leefwereld beter gaan begrijpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je classici aantreft in allerlei beroepen met een sterke maatschappelijke betrokkenheid: schrijvers, journalisten, redacteurs, onderwijzers, wetenschappers en politici.

Aan het einde van het tweede jaar is er een excursie naar Italië of Griekenland. In Italië dalen we bijvoorbeeld af in de grot van de Sibylle van Cuma, door Vergilius beschreven in zijn Aeneis. In Griekenland bezoeken we onder meer Mycene, de burcht van koning Agamemnon - bekend uit Homerus' Ilias als aanvoerder van de Grieken - en de Atheense Agora, Akropolis en Pnyx, waar in de vijfde eeuw voor Christus de eerste democratie haar bloeitijd beleefde.

De studenten schrijven van tevoren hun eigen reisgids en leiden elkaar ter plekke rond. De Oudheid is tastbaar en concreet aanwezig, heel anders dan wanneer je in de collegebanken zit.'