Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Informatiekunde

Informatiekunde

Hoe haal je uit heel veel Google-resultaten de juiste, bruikbare informatie? Hoe zorg je er voor dat een app intuïtief werkt? Hoe implementeer je succesvol een nieuw ICT-systeem bij een bedrijf? Welke taken kunnen robots van mensen overnemen in de gezondheidszorg? Dit soort vragen komt bij Informatiekunde aan de orde.

Kom naar de Studiekeuze Kick-off

Download brochure

Waar gaat Informatiekunde over?

Informatiekunde is een multidisciplinaire opleiding waarin aspecten van ICT, bedrijfskunde, psychologie, communicatie en nieuwe media samenkomen. Tijdens de opleiding leer je kritisch te denken en verbanden te leggen tussen deze verschillende vakgebieden. Je onderzoekt hoe mensen waarnemen, communiceren en technologie gebruiken. 

Ook kijk je naar de manier waarop bedrijven en organisaties omgaan met grote hoeveelheden informatie. Zo leer je nieuwe ICT-toepassingen bedenken, ontwikkelen en implementeren. Als informatiekundige vertaal jij de wensen van de gebruiker naar ICT-toepassingen.

Bekijk het studieprogramma

Waarom Informatiekunde aan de UvA?
 

 • Multidisciplinaire aanpak
  Je leert het vak vanuit een multidisciplinaire aanpak: aspecten uit technologie, bedrijfskunde en sociale wetenschappen komen in verschillende vakken samen.
   
 • Actuele onderwerpen
  Actuele onderwerpen als data science en het ontwerpen van informatiesystemen krijgen veel aandacht in de opleiding. Je leert ook technieken uit de kunstmatige intelligentie gebruiken.
   
 • Ontwerpen en programmeren, zonder ervaring
  Je leert zelf applicaties, systemen en gebruikersvriendelijke interfaces te ontwerpen. Hiervoor heb je geen programmeerervaring nodig. Die krijg je in de opleiding.
   
 • Veel persoonlijk contact
  De sfeer binnen de opleiding is open en informeel. Je hebt veel persoonlijk contact met je docenten. Doordat er vaak in kleine groepen gewerkt wordt leer je je medestudenten snel kennen.
   
 • Begeleiding door ouderejaarsstudent
  In je eerste jaar word je door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker studievaardigheden op.
   
 • Veel samenwerken
  Je werkt veel samen in projectvorm en leert zo hoe je theoretische kennis kunt toepassen in een specifieke casus. Docenten Informatiekunde werken veel samen met het bedrijfsleven, overheidsinstanties en onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland. Ze spelen een grote rol in de nieuwste ontwikkelingen en hebben een groot (internationaal) netwerk.

Informatiekunde iets voor jou?

Je bent geïnteresseerd in technologie en de wijze waarop technologie organisaties en mensen ondersteunt. Je vindt het uitdagend om maatschappelijke problemen op te lossen en de menselijke kant van de ICT verder te ontwikkelen. Als je een denkende doener bent, dan is Informatiekunde misschien iets voor jou. Daarnaast heb je:

 • een vwo diploma (alle profielen) met wiskunde A of B
 • een voldoende of meer voor Engels op de middelbare school, waardoor je academische, Engelstalige literatuur kunt lezen

Kom eens langs op het Science Park voor een Bachelordag of om mee te lopen met een student!

Toelating en inschrijven

Verschil Informatiekunde, Informatica en Kunstmatige intelligentie

Weet jij nog niet of je Informatiekunde, Informatica of Kunstmatige intelligentie wilt studeren? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

Zoom

Mogelijke beroepen voor informatiekundigen

De beroepsperspectieven voor afgestudeerde informatiekundigen zijn nog steeds gunstig. Onderzoek onder alumni van de UvA wijst uit dat afgestudeerden in de Informatiekunde relatief snel een baan vinden en een goed startsalaris ontvangen. 

Lees meer over mogelijke beroepen voor informatiekundigen

Voorlichtingsdagen en contact Informatiekunde

Voorlichtingsdagen en contact Informatiekunde

Informatiekunde
Diploma BSc Informatiekunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56842