Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Waar gaat Informatiekunde over?

Bij Informatiekunde aan de UvA leer je methoden voor het zoeken en verzamelen, toegankelijk maken, verwerken, transformeren en presenteren van informatie. Je bestudeert de manier waarop technologie invloed heeft op mensen, organisaties, en de maatschappij. Je selecteert en gebruikt kennis en ontwikkelingen uit de informatica, kunstmatige intelligentie en andere disciplines bij het ontwerpen van effectieve en innovatieve oplossingen. Daarmee kunnen processen, toepassingen en systemen gemoderniseerd worden.  

Vijf redenen om Informatiekunde te studeren aan de UvA

Multidisciplinaire aanpak
 

Lees meer
De bachelor Informatiekunde aan de UvA kenmerkt zich door de multidisciplinaire aanpak. In de vakken komen onderwerpen uit informatica, systeemtheorie, cognitieve wetenschap en sociale wetenschappen samen. Ook leer je verbanden te leggen tussen deze verschillende vakgebieden.

Leer zelf ontwerpen, modelleren en programmeren 

Lees meer
Vanaf dag één leer je zelf modellen, applicaties, systemen, en gebruikersvriendelijke interfaces te ontwerpen. Bij Informatiekunde leer je programmeren om verder te kunnen leren over informatiekunde. Je gebruikt programmeervaardigheden om complexe systemen te analyseren, en om na te denken over (socio-technologische) oplossingen. Hiervoor heb je geen programmeerervaring nodig; die krijg je in de opleiding.

Ontdek de vier richtingen binnen de Informatiekunde

Lees meer
Aan de UvA beslaat Informatiekunde vier richtingen: Data Science, Informatiesystemen, Mens-Computer Interactie en Sociaal-technische systemen. Deze richtingen zijn de bouwstenen van je vakken. In ieder vak verdiep je je in een van deze richtingen of een combinatie ervan.

Persoonlijk contact en begeleiding
 

Lees meer
Binnen de opleiding gaan we open en informeel met elkaar om. Zo heb je veel persoonlijk contact met je docenten en word je in het eerste jaar door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Onze studenten geven aan dat ze zich daardoor snel thuis voelen en makkelijker studievaardigheden oppikken. Je werkt vaak in kleine groepen aan een project, waarbij je een praktische oplossing ontwikkelt voor een echt probleem.

Studeren in het gebouw LAB42, de hub op het gebied van digitale innovatie en AI

Lees meer
Het gebouw LAB42 is speciaal voor UvA onderwijs en onderzoek in de informatiewetenschappen gebouwd. Hier studeer je in optimaal ingerichte collegezalen en samenwerkingsruimtes. Je vindt er ook labs waar UvA-informatici samenwerken met organisaties, overheidsinstellingen en bedrijven, waardoor inspiratie voor jouw toekomst nooit ver weg is.
Tycho Stam
Copyright: Tycho Stam
'Twee vakken springen eruit in mijn studie Informatiekunde: Recommender systems en Network Science. In deze studie doe je ook veel onderzoeken. Zo heb ik, samen met mijn medestudenten, een simulatie gemaakt van een supermarkt. Ik vond het erg leuk om met zoiets uit de werkelijkheid bezig te zijn.' Tycho Stam, Student Informatiekunde Wat zeggen onze studenten over de opleiding?

Past Informatiekunde bij jou? 

  • Je hebt uiteenlopende interesses, van de bètawetenschappen tot sociale wetenschappen
  • Je houdt van problemen aanpakken én van nadenken over de impact
  • Je wil maatschappelijke uitdagingen op lossen met de inzet van technologie
  • Je hebt een vwo diploma (alle profielen) met wiskunde A of B

Lees meer over de toelating en inschrijven

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Informatiekunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56842
Locatie
Science Park