Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Kunstgeschiedenis

Kunstwerken leven zowel in het verleden als heden. Bij de bachelor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam leer je historische en hedendaagse kunstwerken, kunstenaars en de rol van kunst in de maatschappij vanuit een internationaal perspectief te begrijpen. Als aankomend kunsthistoricus bevind je je aan de UvA midden in de kunstwereld, tussen de vele musea en kunstinstellingen die de historische binnenstad van Amsterdam rijk is.

Registratie voorlichting Bachelordag

In verband met het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus kon de UvA Bachelordag op 14 maart helaas niet doorgaan. Wel hebben we opnames gemaakt van infomatierondes voor een lege zaal. Bekijk hieronder de voorlichting voor Kunstgeschiedenis. Een online voorlichting is niet hetzelfde als een voorlichtingsronde bij de UvA zelf, maar we hopen dat de video je toch voldoende informatie geeft om een vervolgstap te kunnen maken in je studiekeuzeproces.

Bekijk de voorlichtingsronde Kunstgeschiedenis

Van verleden tot heden

Als je kunstgeschiedenis studeert, leer je hoe, door wie en voor wie kunst wordt gemaakt. Je verwerft brede kunsthistorische kennis en daarnaast biedt de opleiding veel keuzevakken waarmee je je verder kunt specialiseren in bijna alle periodes uit de kunstgeschiedenis. Naast colleges en werkgroepen vormen excursies in binnen- en buitenland, waaronder in het eerste jaar een excursie naar Parijs, een belangrijk deel van de opleiding. Zo kom je direct in aanraking met kunstwerken en gebouwen in hun eigen omgeving.

Kunstgeschiedenis iets voor jou?

  • Je wilt alles weten over kunst, op historisch, visueel en kunsttechnisch gebied.
  • Het lijkt je leuk en interessant om kunstwerken en architectuur op locatie te bestuderen – ook in het buitenland.
  • Je wilt je academische kennis ook direct kunnen inzetten in het dagelijks leven. Je wordt getraind om beelden te duiden en interpreteren en kunt dit overal toepassen.
  • Je wilt van je passie voor kunst je werk maken. Zo zou je bijvoorbeeld voor musea, privé- en bedrijfscollecties, galleries, kunst- en antiekbeurzen en culturele festivals en adviesbureaus kunnen werken. Ook kun je het onderwijs in of onderzoeker worden.
Video wordt geladen..
Bachelor Kunstgeschiedenis

Waarom Kunstgeschiedenis aan de UvA?

  • Amsterdam is de perfecte locatie om kunstgeschiedenis te studeren. Hier vind je het grootste aantal musea, monumenten en kunst- en cultuurinstellingen van Nederland.
  • De opleiding kent een groot, internationaal docententeam met allerlei specialismen, waardoor je snel met actueel en diepgaand onderzoek naar allerlei kunsthistorische vragen en problemen in aanraking komt.
  • Kunstgeschiedenis in Amsterdam blijft niet alleen binnen Amsterdam: je gaat op excursie naar interessante locaties in binnen- en buitenland en via ons docententeam heb je in het eerste jaar meteen contact met diverse delen van de internationale kunstwereld.
  • Onze opleiding is groot van omvang, maar er is tegelijkertijd veel ruimte voor persoonlijk contact met docenten en tussen studenten onderling.
  • Kunstgeschiedenis aan de UvA bestaat als voltijd- en deeltijdopleiding.
  • Na je bachelor kun je je kennis en vaardigheden verdiepen in een van de vele Nederlands- of Engelstalige masterprogramma’s op het gebied van kunst- en cultuurwetenschappen aan de UvA.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Het is mogelijk de bacheloropleiding Kunstgeschiedenis in deeltijd te volgen. Dit betekent dat je de studie op half tempo volgt. Colleges en werkgroepen vallen in het reguliere onderwijsaanbod, maar voor deeltijders in de propedeuse wordt gestreefd naar uren in de vooravond (tussen 17.00-19.00 uur).

Kunstgeschiedenis
Diploma BA Kunstgeschiedenis
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd , deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56824