Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Kunstgeschiedenis
Opslaan in favorieten

Online open dag

Wil je weten of Kunstgeschiedenis echt bij je past? Neem deel aan toekomstige activiteiten, bekijk de video's en opnames van voorlichtingsrondes die hieronder beschikbaar zijn en chat met onze studenten via deze pagina.

Wat houdt deze studie in?

Docent Rachel Esner en student David Dorr vertellen over de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Meet & Ask (opname)

Waaruit bestaat het studieprogramma? Wat zijn de toekomstperspectieven? Hoe is het om student bij deze opleiding te zijn? Zie de opname van onze live Meet & Ask sessie van de Bachelorweek van oktober 2021, waarin de bachelor Kunstgeschiedenis in detail wordt uitgelegd.

Proefstuderen (opname)

Wat is Kunstgeschiedenis en wat studeer je dan precies? In deze opname van het Proefstuderen van november 2021 krijg je een beeld van het soort onderwerpen dat je bestudeert in de bachelor Kunstgeschiedenis. De sessie is aangeboden door universitair hoofddocent Rachel Esner.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

 • Wat kan ik na mijn studie doen?

  Na afronding van deze opleiding kun je een master doen of direct de arbeidsmarkt op. Lees meer op de pagina ‘Na je studie’.

 • Kan ik deze opleiding ook in deeltijd volgen?

  Ja, deze opleiding wordt ook in deeltijd aangeboden. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

 • Zijn er mogelijkheden om naar het buitenland te gaan?

  Ja, die zijn er. In het eerste jaar ga je bijvoorbeeld enkele dagen naar Parijs; met deze excursie rond je je propedeuse af. Een buitenlandse excursie van ca. 10 dagen is een verplichte deel in het tweede semester van je tweede jaar. In het derde jaar is er ruimte om een uitwisseling met een buitenlandse universiteit te doen.

 • Kan ik een stage doen?

  Bij Kunstgeschiedenis is er aan het begin van je derde jaar ruimte om stage te lopen. De opleiding werkt nauw samen met verschillende type kunstinstellingen, waardoor je zeker iets vindt dat strookt met je interesses.

 • Hoeveel keuzeruimte is er binnen de opleiding?

  In het tweede en derde jaar van de opleiding krijg je 54 studiepunten (EC) om naar eigen inzicht in te vullen. Hiervoor heb je meerdere opties: het kiezen van keuzevakken en/of minor, het doen van een stage of studeren in het buitenland. Je kunt keuzevakken volgen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, een andere faculteit of zelfs een andere universiteit. Zeer aan te bevelen zijn vakken aangeboden door de opleiding Cultuurwetenschappen, die je goed voorbereiden voor een van onze duale Erfgoedmasters.

 • Hoe groot is de studie?

  Er zijn ongeveer 80 eerstejaarsstudenten per jaar. We hebben echter een groot docententeam en veel tutoren en mentoren, zodat er altijd persoonlijke aandacht is – niet alleen in het eerste jaar.

 • Hoe is de verdeling tussen theorie en praktijk?

  Bij Kunstgeschiedenis aan de UvA gaan theorie en praktijk vaak hand in hand. Zo leer je in je eerste jaar gebouwen, schilderijen en beeldhouwwerk te analyseren op een wetenschappelijke manier door niet alleen daarover te lezen maar het vooral zelf te doen tijdens excursies. Bij het vak Toegepaste Kunstgeschiedenis in het tweede jaar zet je de geleerde theorie en academische vaardigheden in door zelf kritisch naar een tentoonstelling te kijken en er een recensie over te schrijven. Er zijn echter ook puur theoretische vakken zoals Wetenschapsfilosofie en Benadering in de Kunstgeschiedenis, maar ook daar zijn er altijd verbindingen te maken met objecten, actuele (maatschappelijke) ontwikkelingen en je eigen interesses, waardoor ideeën altijd toepasbaar worden gemaakt.

 • Wat maakt deze studie aan de UvA het verschil ten opzichte van andere universiteiten?

  Kunstgeschiedenis aan de UvA dekt alle gebieden van de discipline, van de middeleeuwen tot het heden. We hebben een groot en internationaal docententeam met uitstekende netwerken in binnen- en buitenland. We schenken veel aandacht aan, en hebben grote belangstelling voor, de meest actuele ontwikkelingen in de kunsten en in het vakgebied. Bovendien hebben we een groot aanbod aan keuzevakken, zowel binnen de opleiding als ook daarbuiten, en er is ook ruimte voor een stage. Door de nauwe relatie met de opleiding Cultuurwetenschappen is er ook veel aandacht voor museologie en erfgoed (een uitstekende voorbereiding voor onze duale Erfgoedmasters).

 • Waarom is Amsterdam de perfecte locatie om deze studie te volgen?

  De opleiding bevindt zich letterlijk in hartje Amsterdam, de stad met het grootste aantal musea, collecties, onafhankelijk kunstinstellingen en historische gebouwen in Nederland. Tijdens je studie is er ruim gelegenheid om op zeer verschillende wijzen kennis te maken met dit rijke aanbod: door op excursie te gaan, objecten op locatie te bestuderen, onderzoek te doen voor papers en presentaties, of door stage te lopen.

 • Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?

  Het vinden van een kamer in Amsterdam is vaak lastig door de grote vraag naar studentenwoningen, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om iets te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of via social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die verder dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.

Meer weten over Kunstgeschiedenis? Download de brochure of laat je gegevens achter en je ontvangt bericht bij nieuwe voorlichtingsactiviteiten.

Een dag uit het leven van...

Sara laat je zien hoe een dag uit het leven van een student Kunstgeschiedenis eruit ziet in deze vlog.

Alle soorten kunst!

Hoe is het om Kunstgeschiedenis te studeren? In deze video delen een student en docent hun ervaringen met de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam.

Docenten vertellen...

Maak kennis met een aantal docenten van de bacheloropleiding Kunstgeschiedenis.

Lub
Hi, ik ben Lub en ik wil je graag helpen! Heb je een vraag over Kunstgeschiedenis? Stuur me een berichtje via Instagram!
Stel je vraag aan Lub
Milou
Dag iedereen! Ik ben Milou. Heb je een vraag over deze opleiding? Vraag het aan mij via Instagram!
Stel je vraag aan Milou