Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Kunstgeschiedenis
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of Kunstgeschiedenis de studie is voor jou? Ontdek wanneer de eerstvolgende open dagen zijn en oriënteer je alvast met de onderstaande informatie en video’s.

Wat houdt deze studie in?

Docent Rachel Esner en student David Dorr vertellen over de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Meet & Ask (opname)

Waaruit bestaat het studieprogramma? Wat zijn de toekomstperspectieven? Hoe is het om student bij deze opleiding te zijn? Bekijk de opname van onze live Meet & Ask sessie van de Bachelorweek van maart 2022, waarin de bachelor Kunstgeschiedenis in detail wordt uitgelegd.

Proefstuderen (opname)

Wat is Kunstgeschiedenis en wat studeer je dan precies? In deze opname van het Proefstuderen van april 2022 krijg je een beeld van het soort onderwerpen dat je bestudeert in de bachelor Kunstgeschiedenis. De sessie is aangeboden door universitair hoofddocent Rachel Esner.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

 • Wat kan ik na mijn studie doen?

  Na afronding van deze opleiding kun je een master doen of direct de arbeidsmarkt op. Lees meer op de pagina ‘Na je studie’.

 • Kan ik deze opleiding ook in deeltijd volgen?

  Ja, deze opleiding wordt ook in deeltijd aangeboden. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

 • Wanneer start de opleiding?

  Net als alle andere opleidingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen begint deze opleiding in september. Het is niet mogelijk om op een ander moment in het jaar te starten.

 • Ik heb een vraag over mijn toelating. Waar kan ik terecht?

  De toelatingseisen voor deze opleiding vind je op de pagina ‘Toelating en inschrijven’. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Central Student Service Desk.

 • Is het mogelijk om Engelstalige vakken te volgen binnen een Nederlandstalige bachelor?

  Ja. De Nederlandstalige bachelors hebben vaak ook Engelstalige vakken in het programma. Op de pagina 'Studieprogramma' vind je de opbouw van deze bachelor.

  Je hebt ook de mogelijkheid om keuzevakken of een minor in het Engels te volgen. Een minor is een tweede specialisatie naast je hoofdvak, waarmee je ook je mogelijkheden om in te stromen in verschillende masters kunt vergroten.

 • Zijn er mogelijkheden om naar het buitenland te gaan?

  Ja, die zijn er. In het eerste jaar ga je bijvoorbeeld enkele dagen naar Parijs; met deze excursie rond je je propedeuse af. Een buitenlandse excursie van ca. 10 dagen is een verplichte deel in het tweede semester van je tweede jaar. In het derde jaar is er ruimte om een uitwisseling met een buitenlandse universiteit te doen.

 • Kan ik een stage doen?

  Bij Kunstgeschiedenis is er aan het begin van je derde jaar ruimte om stage te lopen. De opleiding werkt nauw samen met verschillende type kunstinstellingen, waardoor je zeker iets vindt dat strookt met je interesses.

 • Hoeveel keuzeruimte is er binnen de opleiding?

  In het tweede en derde jaar van de opleiding krijg je 54 studiepunten (EC) om naar eigen inzicht in te vullen. Hiervoor heb je meerdere opties: het kiezen van keuzevakken en/of minor, het doen van een stage of studeren in het buitenland. Je kunt keuzevakken volgen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, een andere faculteit of zelfs een andere universiteit. Zeer aan te bevelen zijn vakken aangeboden door de opleiding Cultuurwetenschappen, die je goed voorbereiden voor een van onze duale Erfgoedmasters.

 • Hoe groot is de studie?

  Er zijn ongeveer 80 eerstejaarsstudenten per jaar. We hebben echter een groot docententeam en veel tutoren en mentoren, zodat er altijd persoonlijke aandacht is – niet alleen in het eerste jaar.

 • Hoe is de verdeling tussen theorie en praktijk?

  Bij Kunstgeschiedenis aan de UvA gaan theorie en praktijk vaak hand in hand. Zo leer je in je eerste jaar gebouwen, schilderijen en beeldhouwwerk te analyseren op een wetenschappelijke manier door niet alleen daarover te lezen maar het vooral zelf te doen tijdens excursies. Bij het vak Toegepaste Kunstgeschiedenis in het tweede jaar zet je de geleerde theorie en academische vaardigheden in door zelf kritisch naar een tentoonstelling te kijken en er een recensie over te schrijven. Er zijn echter ook puur theoretische vakken zoals Wetenschapsfilosofie en Benadering in de Kunstgeschiedenis, maar ook daar zijn er altijd verbindingen te maken met objecten, actuele (maatschappelijke) ontwikkelingen en je eigen interesses, waardoor ideeën altijd toepasbaar worden gemaakt.

 • Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot studeren als ik een beperking heb?

  De UvA wil graag dat studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een stimulerende en prettige omgeving. Als je een functiebeperking hebt, kan het zijn dat je speciale voorzieningen en begeleiding nodig hebt. De UvA biedt verschillende soorten ondersteuning en begeleiding.

 • Wat maakt deze studie aan de UvA het verschil ten opzichte van andere universiteiten?

  Kunstgeschiedenis aan de UvA dekt alle gebieden van de discipline, van de middeleeuwen tot het heden. We hebben een groot en internationaal docententeam met uitstekende netwerken in binnen- en buitenland. We schenken veel aandacht aan, en hebben grote belangstelling voor, de meest actuele ontwikkelingen in de kunsten en in het vakgebied. Bovendien hebben we een groot aanbod aan keuzevakken, zowel binnen de opleiding als ook daarbuiten, en er is ook ruimte voor een stage. Door de nauwe relatie met de opleiding Cultuurwetenschappen is er ook veel aandacht voor museologie en erfgoed (een uitstekende voorbereiding voor onze duale Erfgoedmasters).

 • Wat voor activiteiten worden er aangeboden naast de colleges?

  Je kunt het Honoursprogramma volgen, lid worden van de redactie van studentenblad Simulacrum of actief deelnemen aan studievereniging Kanvas.

 • Waarom is Amsterdam de perfecte locatie om deze studie te volgen?

  De opleiding bevindt zich letterlijk in hartje Amsterdam, de stad met het grootste aantal musea, collecties, onafhankelijk kunstinstellingen en historische gebouwen in Nederland. Tijdens je studie is er ruim gelegenheid om op zeer verschillende wijzen kennis te maken met dit rijke aanbod: door op excursie te gaan, objecten op locatie te bestuderen, onderzoek te doen voor papers en presentaties, of door stage te lopen.

 • Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?

  Het vinden van een kamer in Amsterdam is vaak lastig door de grote vraag naar studentenwoningen, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om iets te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of via social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die verder dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.

Alle soorten kunst!

Hoe is het om Kunstgeschiedenis te studeren? In deze video delen een student en docent hun ervaringen met de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam.

Docenten vertellen...

Maak kennis met een aantal docenten van de bacheloropleiding Kunstgeschiedenis.