Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Bachelor
Kunstgeschiedenis
Opslaan in favorieten

Online open dag

Wil je weten of Kunstgeschiedenis echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Proefstuderen

Verdiep jezelf in je toekomstige studie en kom erachter of de opleiding ook werkelijk bij je past. Maak kennis met het onderwijs in de praktijk door bijvoorbeeld een echt online college te volgen. Je beleeft dus alvast hoe studeren aan de UvA zal zijn. Het Proefstuderen bij Kunstgeschiedenis is online op 25 november.

Wat houdt deze studie in?

Universitair hoofddocent Rachel Esner en student David Dorr vertellen over de opleiding Kunstgeschiedenis.

Meet & Ask (opname)

Zie de opname van onze live Meet & Ask sessie van de Bachelorweek van oktober 2021, waarin de studie Kunstgeschiedenis in detail wordt uitgelegd.

Bachelorweek: Meet & Ask

Maak de juiste studiekeuze en ontdek welke opleiding écht bij jou past (en of de UvA bij jou past). Kom erachter tijdens onze online Meet & Ask sessies waarbij je een korte presentatie bijwoont en live al je vragen over de opleiding kunt te stellen aan docenten en studenten. De volgende Meet & Ask vindt plaats tijdens de UvA Bachelorweek, in maart 2022.

Een dag uit het leven van...

Sara laat je zien hoe een dag uit het leven van een student Kunstgeschiedenis eruit ziet in deze vlog.

Veelgestelde vragen

 • Wat kan ik na mijn studie doen?

  Na afronding van deze opleiding kun je een master doen of direct de arbeidsmarkt op. Lees meer op de pagina ‘Na je studie’.

 • Kan ik deze opleiding ook in deeltijd volgen?

  Ja, deze opleiding wordt ook in deeltijd aangeboden. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

 • Zijn er mogelijkheden om naar het buitenland te gaan?

  Ja, die zijn er. In het eerste jaar ga je bijvoorbeeld enkele dagen naar Parijs; met deze excursie rond je je propedeuse af. Een buitenlandse excursie van ca. 10 dagen is een verplichte deel in het tweede semester van je tweede jaar. In het derde jaar is er ruimte om een uitwisseling met een buitenlandse universiteit te doen.

 • Kan ik een stage doen?

  Bij Kunstgeschiedenis is er aan het begin van je derde jaar ruimte om stage te lopen. De opleiding werkt nauw samen met verschillende type kunstinstellingen, waardoor je zeker iets vindt dat strookt met je interesses.

 • Hoeveel keuzeruimte is er binnen de opleiding?

  In het tweede en derde jaar van de opleiding krijg je 54 studiepunten (EC) om naar eigen inzicht in te vullen. Hiervoor heb je meerdere opties: het kiezen van keuzevakken en/of minor, het doen van een stage of studeren in het buitenland. Je kunt keuzevakken volgen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, een andere faculteit of zelfs een andere universiteit. Zeer aan te bevelen zijn vakken aangeboden door de opleiding Cultuurwetenschappen, die je goed voorbereiden voor een van onze duale Erfgoedmasters.

 • Hoe groot is de studie?

  Er zijn ongeveer 80 eerstejaarsstudenten per jaar. We hebben echter een groot docententeam en veel tutoren en mentoren, zodat er altijd persoonlijke aandacht is – niet alleen in het eerste jaar.

 • Hoe is de verdeling tussen theorie en praktijk?

  Bij Kunstgeschiedenis aan de UvA gaan theorie en praktijk vaak hand in hand. Zo leer je in je eerste jaar gebouwen, schilderijen en beeldhouwwerk te analyseren op een wetenschappelijke manier door niet alleen daarover te lezen maar het vooral zelf te doen tijdens excursies. Bij het vak Toegepaste Kunstgeschiedenis in het tweede jaar zet je de geleerde theorie en academische vaardigheden in door zelf kritisch naar een tentoonstelling te kijken en er een recensie over te schrijven. Er zijn echter ook puur theoretische vakken zoals Wetenschapsfilosofie en Benadering in de Kunstgeschiedenis, maar ook daar zijn er altijd verbindingen te maken met objecten, actuele (maatschappelijke) ontwikkelingen en je eigen interesses, waardoor ideeën altijd toepasbaar worden gemaakt.

 • Wat maakt deze studie aan de UvA het verschil ten opzichte van andere universiteiten?

  Kunstgeschiedenis aan de UvA dekt alle gebieden van de discipline, van de middeleeuwen tot het heden. We hebben een groot en internationaal docententeam met uitstekende netwerken in binnen- en buitenland. We schenken veel aandacht aan, en hebben grote belangstelling voor, de meest actuele ontwikkelingen in de kunsten en in het vakgebied. Bovendien hebben we een groot aanbod aan keuzevakken, zowel binnen de opleiding als ook daarbuiten, en er is ook ruimte voor een stage. Door de nauwe relatie met de opleiding Cultuurwetenschappen is er ook veel aandacht voor museologie en erfgoed (een uitstekende voorbereiding voor onze duale Erfgoedmasters).

 • Waarom is Amsterdam de perfecte locatie om deze studie te volgen?

  De opleiding bevindt zich letterlijk in hartje Amsterdam, de stad met het grootste aantal musea, collecties, onafhankelijk kunstinstellingen en historische gebouwen in Nederland. Tijdens je studie is er ruim gelegenheid om op zeer verschillende wijzen kennis te maken met dit rijke aanbod: door op excursie te gaan, objecten op locatie te bestuderen, onderzoek te doen voor papers en presentaties, of door stage te lopen.

 • Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?

  Het vinden van een kamer in Amsterdam is vaak lastig door de grote vraag naar studentenwoningen, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om iets te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of via social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die verder dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.

Meer weten over Kunstgeschiedenis? Download de brochure of laat je gegevens achter en je ontvangt bericht bij nieuwe voorlichtingsactiviteiten.

Alle soorten kunst!

Hoe is het om Kunstgeschiedenis te studeren? In deze video delen een student en docent hun ervaringen met de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam.

Docenten vertellen...

Maak kennis met een aantal docenten van de bacheloropleiding Kunstgeschiedenis.

Lub
Hi, ik ben Lub en ik wil je graag helpen! Heb je een vraag over Kunstgeschiedenis? Stuur me een berichtje via Instagram!
Stel je vraag aan Lub
Milou
Dag iedereen! Ik ben Milou. Heb je een vraag over deze opleiding? Vraag het aan mij via Instagram!
Stel je vraag aan Milou
Campustour

Kunstgeschiedenis studeer je aan de UvA in het Universiteitskwartier, in het centrum van Amsterdam. Bekijk de virtuele plattegronden en de video's van onze gebouwen.