Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Kunstgeschiedenis

Opslaan in favorieten

Kunstwerken leven zowel in het verleden als heden. Bij de bachelor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam leer je historische en hedendaagse kunstwerken, kunstenaars en de rol van kunst in de maatschappij vanuit een internationaal perspectief te begrijpen. Als aankomend kunsthistoricus bevind je je aan de UvA midden in de kunstwereld, tussen de vele musea en kunstinstellingen die de historische binnenstad van Amsterdam rijk is.

Van verleden tot heden

Als je kunstgeschiedenis studeert, leer je hoe, door wie en voor wie kunst wordt gemaakt. Je verwerft brede kunsthistorische kennis en daarnaast biedt de opleiding veel keuzevakken waarmee je je verder kunt specialiseren in bijna alle periodes uit de kunstgeschiedenis. Naast colleges en werkgroepen vormen excursies in binnen- en buitenland, waaronder in het eerste jaar een excursie naar Parijs, een belangrijk deel van de opleiding. Zo kom je direct in aanraking met kunstwerken en gebouwen in hun eigen omgeving.

UvA-bachelor Kunstgeschiedenis uitgelegd
Ontdek in 5 minuten wat Kunstgeschiedenis inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Kunstgeschiedenis iets voor jou?

  • Je wilt alles weten over kunst, op historisch, visueel en kunsttechnisch gebied.
  • Het lijkt je leuk en interessant om kunstwerken en architectuur op locatie te bestuderen – ook in het buitenland.
  • Je wilt je academische kennis ook direct kunnen inzetten in het dagelijks leven. Je wordt getraind om beelden te duiden en interpreteren en kunt dit overal toepassen.
  • Je wilt van je passie voor kunst je werk maken. Zo zou je bijvoorbeeld voor musea, privé- en bedrijfscollecties, galleries, kunst- en antiekbeurzen en culturele festivals en adviesbureaus kunnen werken. Ook kun je het onderwijs in of onderzoeker worden.

Waarom Kunstgeschiedenis aan de UvA?

  • Amsterdam is de perfecte locatie om kunstgeschiedenis te studeren. Hier vind je het grootste aantal musea, monumenten en kunst- en cultuurinstellingen van Nederland.
  • De opleiding kent een groot, internationaal docententeam met allerlei specialismen, waardoor je snel met actueel en diepgaand onderzoek naar allerlei kunsthistorische vragen en problemen in aanraking komt.
  • Kunstgeschiedenis in Amsterdam blijft niet alleen binnen Amsterdam: je gaat op excursie naar interessante locaties in binnen- en buitenland en via ons docententeam heb je in het eerste jaar meteen contact met diverse delen van de internationale kunstwereld.
  • Onze opleiding is groot van omvang, maar er is tegelijkertijd veel ruimte voor persoonlijk contact met docenten en tussen studenten onderling.
  • Kunstgeschiedenis aan de UvA bestaat als voltijd- en deeltijdopleiding.
  • Na je bachelor kun je je kennis en vaardigheden verdiepen in een van de vele Nederlands- of Engelstalige masterprogramma’s op het gebied van kunst- en cultuurwetenschappen aan de UvA.

Studeren in deeltijd

Het is mogelijk de bacheloropleiding Kunstgeschiedenis in deeltijd te volgen. Dit betekent dat je de studie op half tempo volgt. Colleges en werkgroepen vallen in het reguliere onderwijsaanbod, maar voor deeltijders in de propedeuse wordt gestreefd naar uren in de vooravond (tussen 17.00-19.00 uur).

Feiten & cijfers
Diploma BA Kunstgeschiedenis
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56824