Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Bachelor

Medische informatiekunde

Opslaan in favorieten

Kunnen we mensen waarschuwen vóórdat ze ziek worden? Hoe zorgen we ervoor dat de juiste patiënt de juiste medicatie krijgt in een ziekenhuis met duizenden patiënten? Hoe houden we patiënten zolang mogelijk zelfstandig thuis en met welke eHealth oplossingen? Tijdens de driejarige bacheloropleiding leer je de ins & outs om deze belangrijke vraagstukken met informatiekundige methoden en ICT op te lossen.

Ambieer jij een opwindende, veelbelovende carrière op het raakvlak van de gezondheidszorg en de ICT-wereld? Dan studeer je Medische informatiekunde in Amsterdam.  Als medisch informatiekundige fungeer je als spin in het web. Of het nu een arts, patiënt of ICT-er betreft, jij begrijpt hun wensen en problemen, omdat je dezelfde taal spreekt. Met jouw kennis ben je in staat om complexe interdisciplinaire invalshoeken te combineren en dwarsverbanden te leggen. Dit leer je niet alleen in de collegebanken, maar ook op de werkvloer. Een unieke, onvergetelijke ervaring, en een uitstekende start van je carrière.

Online open dag

Kennismaken met Medische Informatiekunde? Op de online open dag-pagina kun je je volop verdiepen in deze studie. Zo vind je er onder andere opleidingsvideo's, ontdek je alles over de selectieprocedure en bekijk je ervaringen van andere studenten. 

Wat houdt deze studie in?

Ontdek in 4 minuten wat deze studie inhoudt. Een docente en studenten van de bachelor Medische Informatiekunde vertellen je wat de studie inhoudt en waarom je voor deze studie aan de UvA moet kiezen.

Medische informatiekunde biedt je:

 1. Een inspirerende studieomgeving
  In het Amsterdam UMC ligt de zorgwereld aan je voeten en dienen de informatiekundige en ICT-vraagstukken zich als vanzelf aan. Je krijgt onderwijs van docenten met diverse achtergronden: artsen, informatici, managers en medisch informatiekundigen. Je werkt samen met mensen uit verschillende disciplines in kleine teams aan oplossingen voor deze vraagstukken. Zo ga je je al snel thuisvoelen op de werkvloer, iets wat werkgevers steeds belangrijker vinden.
 2. De beste springplank voor je carrière
  Het Amsterdam UMC heeft een sterke band met andere ziekenhuizen, zorginstellingen, het bedrijfsleven, (internationale) onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen - en daar profiteer jij optimaal van. Bezoek gastcolleges van ervaren clinici, onderzoekers, beleidsmakers en professionals, loop stage bij klinische afdelingen in het Amsterdam UMC of bij toekomstige werkgevers buiten de muren van het Amsterdam UMC en ga aan de slag met real-life zorg ICT-vraagstukken. De actuele theoretische kennis en de praktische vaardigheden die je opdoet gedurende je studie, bereiden je optimaal voor op je verdere carrière.
 3. De vrijheid om je eigen weg te volgen
  Bepaal zelf voor een deel de samenstelling van je derde jaar. Verbreed je horizon door je stage in het buitenland te doen of door een vrij keuzevak in een ander vakgebied te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om een stage in het Amsterdam UMC te doen. Al deze opties maken dat je na je afstuderen heel snel een baan vindt.
 4. Een internationaal erkend diploma
  De bachelor Medische informatiekunde en masteropleiding Medical Informatics zijn volledig geaccrediteerd door de NVAO en door de International Medical Informatics Association- IMIA. Onze opleidingen hebben het eindoordeel ‘goed’ gekregen,  waardoor zij tot de beste 15% van universitaire opleidingen in Nederland en wereldwijd tot de beste Medical Informatics opleidingen behoren. Het masterprogramma Medical Informatics wordt ook hier gegeven. Met je UvA-bachelordiploma Medische informatiekunde ben je direct toelaatbaar tot deze master.

Medische informatiekunde, de studie voor jou?

Een studie kies je niet zomaar. Niet alleen moet een studie je aantrekken, maar je moet er ook zelf best wat voor in huis hebben. Wij bieden je onderwijs van topkwaliteit; van jou vragen we doorzettingsvermogen en motivatie. Heb jij het in je?

 • Je vindt de gezondheidszorg en ICT interessant, zou graag willen weten hoe je met informatiekunde en ICT belangrijke zorgvraagstukken op kan lossen;
 • Je ziet jezelf werken in Asmterdam UMC, locatie AMC of een andere zorginstelling, voor een zorg ICT-bedrijf, een start-up, een consultancy- of onderzoeksbureau of een overheidsinstelling die met de zorg te maken heeft;
 • Het lijkt je spannend om aan echte uitdagingen van de gezondheidszorg te werken op het vlak van eHealth en ICT;
 • Het lijkt je leuk om te leren programmeren;
 • Je kunt zowel zelfstandig als in een team werken;
 • Je kunt (Engelse) literatuur lezen en daarover discussiëren;
 • Je hebt een kritische houding en je kunt je mening goed verwoorden;
 • Je bent open minded, verantwoordelijk en zelfverzekerd;
 • Je hebt ambitie; je leert graag nieuwe dingen en je verkent graag onbekende terreinen.

Vernieuwd programma

In september 2019 zijn we gestart met een compleet nieuw curriculum, waarin de meest actuele thema’s rond zorg en ICT de revue passeren. Dit curriculum in gebaseerd op blended learning, een combinatie van contactonderwijs en online leren. De focus ligt op de integratie van de disciplines informatiekunde, informatica, Artificial Intelligence, Datascience,  geneeskunde en organisatie van de zorg. Voor ieder aspect van het onderwijs zijn echte casussen en problemen uit de zorg/ICT-wereld de basis voor het onderwijs. Ook onze hypermoderne nieuwe collegezaal is in gebruik genomen. Hierin kunnen we optimaal gebruik maken van een op groepswerk gerichte indeling die de nieuwe werkvormen van de vernieuwde bachelor mogelijk maken. 

Brochure aanvragen

Meer weten over de opleiding Medische informatiekunde? vraag dan de brochure aan.

Feiten & cijfers
Diploma BSc Medische Informatiekunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56573