Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Nederlandse taal en cultuur

Opslaan in favorieten

Houd je van taal, wil je weten hoe een tekst werkt en precies begrijpen wat er gezegd wordt, maar ook kunnen aanwijzen wat er niét gezegd wordt? Als neerlandicus kun je uitleggen hoe taal functioneert, hoe cultuur bijdraagt aan de samenleving en hoe communicatie werkt. En als die niet werkt, weet een neerlandicus wat er moet veranderen.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Tekst en taal voor de toekomst

In de bachelor Nederlandse taal en cultuur ontwikkel je je tot een expert die kan uitleggen hoe je met taal en teksten kunt bijdragen aan oplossingen voor belangrijke problemen in onze samenleving. Je leert wetenschappelijke vragen stellen over de rol van communicatie, literaire teksten en taal, en past je kennis ook direct toe in het leven in de stad. Je houdt je bezig met maatschappelijke vraagstukken zoals laaggeletterdheid, de leefbaarheid van de stad, verhalen op sociale media en effectieve overheidscommunicatie.

Verhalen trekken jouw aandacht, omdat je wilt begrijpen hoe ze werken en wat ze in het leven van mensen doen. We dagen je uit om je eigen verhaal te maken door creatief te schrijven, te interviewen en te debatteren. Verder leer je om gedisciplineerd een wetenschappelijk stuk te schrijven waarin je verslag doet van je onderzoek naar taal, communicatie en literaire cultuur. Zo bereid je je goed voor op uiteenlopende masteropleidingen op het terrein van communicatiewetenschap, cultuurwetenschap en taalwetenschap.

Nederlandse taal en cultuur iets voor jou?

  • Je bent maatschappelijk en cultureel betrokken. Je maakt je misschien zorgen over hoe in Nederland het debat wordt gevoerd over grote thema’s als klimaatverandering en migratie.
  • Je houdt van schrijven. Je zou niets liever willen dan creatieve teksten, speeches, long-reads, of promotiecampagnes op papier te zetten.
  • Je houdt van het debat. Misschien voer je niet altijd het hoogste woord, maar wil je wel weten welke ongeschreven regels er gelden. Of misschien heb je wel een mening en zou je die graag beter onder woorden leren brengen.

Waarom Nederlandse taal en cultuur aan de UvA?

  • De opleiding Nederlands aan de UvA onderscheidt zich door een probleemgerichte aanpak, waarbij je meteen gevraagd wordt om mee te denken en het leren als het ware vanzelf gebeurt.
  • Uniek aan de UvA is de mogelijkheid om binnen de bachelor Nederlands een tweede taal te leren: Arabisch, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch of Spaans.
  • Amsterdam is een ideale studieomgeving als je houdt van het culturele en literaire leven in een wereldstad.
Copyright: Geen
'De studie Nederlands kan van alle talenstudies de meeste diepgang bieden, omdat je de taal en cultuur meteen op een hoog niveau kunt bestuderen, vanaf de eerste week ga je diep op teksten in.' Floortje Grooten

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Nederlandse taal en cultuur ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Nederlandse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56804