Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Nederlandse taal en cultuur

Vergelijk

Houd je van taal, wil je weten hoe een tekst werkt en precies begrijpen wat er gezegd wordt, maar ook kunnen aanwijzen wat er niét gezegd wordt? Als neerlandicus kun je uitleggen hoe taal functioneert, hoe cultuur bijdraagt aan de samenleving en hoe communicatie werkt. En als die niet werkt, weet een neerlandicus wat er moet veranderen.

Tekst en taal voor de toekomst

In de bachelor Nederlandse taal en cultuur ontwikkel je je tot een expert die kan uitleggen hoe je met taal en teksten kunt bijdragen aan oplossingen voor belangrijke problemen in onze samenleving. Je leert wetenschappelijke vragen stellen over de rol van communicatie, literaire teksten en taal, en past je kennis ook direct toe in het leven in de stad. Je houdt je bezig met maatschappelijke vraagstukken zoals laaggeletterdheid, de leefbaarheid van de stad, verhalen op sociale media en effectieve overheidscommunicatie.

Verhalen trekken jouw aandacht, omdat je wilt begrijpen hoe ze werken en wat ze in het leven van mensen doen. We dagen je uit om je eigen verhaal te maken door creatief te schrijven, te interviewen en te debatteren. Verder leer je om gedisciplineerd een wetenschappelijk stuk te schrijven waarin je verslag doet van je onderzoek naar taal, communicatie en literaire cultuur. Zo bereid je je goed voor op uiteenlopende masteropleidingen op het terrein van communicatiewetenschap, cultuurwetenschap en taalwetenschap.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Nederlandse taal en cultuur uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat Nederlandse taal en cultuur inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Aandacht voor schrijven en debat

Aantal studenten

ca. 40-50 eerstejaars

Persoonlijke interesse

Vier studierichtingen

Maatschappelijk en cultureel betrokken

Waarom Nederlandse taal en cultuur aan de UvA?

  • Probleemgerichte aanpak
    De opleiding Nederlands aan de UvA onderscheidt zich door een probleemgerichte aanpak, waarbij je meteen gevraagd wordt om mee te denken en het leren als het ware vanzelf gebeurt.
  • Tweede taal
    Uniek aan de UvA is de mogelijkheid om binnen de bachelor Nederlands een tweede taal te leren: Arabisch, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch of Spaans.
  • Ideale studieomgeving
    Amsterdam is een ideale studieomgeving als je houdt van het culturele en literaire leven in een wereldstad.
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: Geen
De studie Nederlands kan van alle talenstudies de meeste diepgang bieden, omdat je de taal en cultuur meteen op een hoog niveau kunt bestuderen, vanaf de eerste week ga je diep op teksten in. Floortje Grooten, student Lees het interview

Na je bachelor

Na je bachelor Nederlandse taal en cultuur kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van onder andere letterkunde, taalkunde en mediastudies. Je kunt aan de UvA ook een lerarenopleiding Nederlands volgen. Afgestudeerden in Nederlandse taal en cultuur aan de UvA vinden werk op zeer uiteenlopende terreinen. Het onderwijs is de bekendste beroepsmogelijkheid, maar lang niet de enige.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Nederlandse taal en cultuur

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Nederlandse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56804
Locatie Universiteitskwartier