Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Nederlandse taal en cultuur
Vergelijk

Na je studie

Een universitaire talenstudie leidt je op tot méér dan een bepaald beroep. Je bent na je studie breed inzetbaar in functies die een uitstekende kennis van het land, zijn taal, geschiedenis, cultuur en literatuur vereisen. Na je bachelor kun je ervoor kiezen om een master te volgen of de arbeidsmarkt op te gaan.

Afgestudeerden in Nederlandse taal en cultuur werken onder andere bij:

  • Kranten, televisie en nieuwe media;
  • (Internationaal georiënteerd) bedrijfsleven;
  • Uitgeverijen en boekhandels;
  • Culturele instellingen en het onderwijs;
  • Vertaalbureaus.

Een aansluitende master

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft een ruim aanbod van masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.

Met het bachelordiploma Nederlandse taal en cultuur heb je toegang tot de eenjarige (60 EC) masterprogramma's:

Je kunt ook kiezen voor een duaal masterprogramma. Dit is een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Met een bachelordiploma Nederlandse taal en cultuur heb je toegang tot de duale masters:

Een bijzondere route naar een eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands is de tweejarige master

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten en je scriptie. Met een bachelordiploma Nederlandse taal en cultuur mag je je aanmelden voor de onderzoeksmasters: 

Afhankelijk van de invulling van je keuzeruimte kun je toegang krijgen tot andere masterprogramma's waarvoor aanvullende instroomeisen gelden.

#Wijzijnneerlandici: de brede inzetbaarheid van de neerlandistiek

Van literatuur tot overheidscommunicatie en van straattaal tot reclames: taal komt overal in terug. In het webinar #wijzijnneerlandici vertellen vijf studenten van de master Nederlandse taal en cultuur over wat hen beweegt om Nederlands te studeren.