Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een universitaire talenstudie leidt je op tot méér dan een bepaald beroep. Je bent na je studie breed inzetbaar in functies die een uitstekende kennis van het land, zijn taal, geschiedenis, cultuur en literatuur vereisen. Na je bachelor kun je ervoor kiezen om een master te volgen of de arbeidsmarkt op te gaan.

Afgestudeerden in Nederlandse taal en cultuur werken onder andere bij:

  • Kranten, televisie en nieuwe media;
  • (Internationaal georiënteerd) bedrijfsleven;
  • Uitgeverijen en boekhandels;
  • Culturele instellingen en het onderwijs;
  • Vertaalbureaus.

Een aansluitende master

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft een ruim aanbod van masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.

Met het bachelordiploma Nederlandse taal en cultuur kun je toegang krijgen tot het eenjarige (60 EC) masterprogramma:

Daarop aansluitend kun je de Lerarenopleiding Nederlands volgen.

Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Nederlandse taal en cultuur zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Een bijzondere route naar een eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands is de tweejarige master

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Er wordt met name gekeken naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie. Met een bachelordiploma Nederlandse taal en cultuur zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Afhankelijk van de invulling van je keuzeruimte kun je toegang krijgen tot andere masterprogramma's waarvoor aanvullende instroomeisen gelden. Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.

#Wijzijnneerlandici: de brede inzetbaarheid van de neerlandistiek

Van literatuur tot overheidscommunicatie en van straattaal tot reclames: taal komt overal in terug. In het webinar #wijzijnneerlandici vertellen vijf studenten van de master Nederlandse taal en cultuur over wat hen beweegt om Nederlands te studeren.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.