Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Nederlandse taal en cultuur

Na je studie

Na je bachelor kun je direct de arbeidsmarkt op of kiezen voor een masterprogramma. Lees wat de mogelijkheden zijn na je bachelor.

Student PC Hoofthuis

Een aansluitende master

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft een ruim aanbod van masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.

De arbeidsmarkt

Een universitaire taal- of regiostudie leidt tot veel meer op dan één bepaald beroep. Je bent na je studie inzetbaar in banen op je specifieke vakgebied, maar ook in andere functies die een kritische, zelfstandige en leergierige geest vereisen.

Promotieonderzoek

Na een onderzoeksmaster kun je kiezen voor een wetenschappelijk carrière aan de universiteit en promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek, geeft onderwijs aan de universiteit en schrijft een proefschrift. Op een promotieplaats moet je solliciteren. Voorbeelden van onderzoek bij Neerlandistiek zijn:

  • Binnen de historische letterkunde: de vraag naar de functie van literaire werken; 
  • Bij moderne Nederlandse letterkunde: teksten uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw;
  • Binnen taalkunde: de geschiedenis van woorden (etymologie), het verloop van taalveranderingen, hoe kinderen taal leren, dialecten en sociologisch bepaalde taalverschillen;
  • In het onderzoek naar ‘straattaal’: welke woorden en uitdrukkingen worden er gebruikt? Is er verschil tussen de regio’s binnen Nederland, tussen stad en platteland? En waaróm lenen jongeren zo vaak woorden uit een andere taal?