Universitair docent Jan Rock en student Chanté vertellen over de bacheloropleiding Nederlandse taal en cultuur en beantwoorden de belangrijkste vragen over de studie.
Zie de opname van onze livesessie van de Bachelorweek van oktober 2021, waarin de studie Nederlandse taal en cultuur in detail wordt uitgelegd.
Wil je zeker weten of deze opleiding bij je past? Kom dan Meelopen! Ga met een student mee naar een college, stel al je vragen en ervaar hoe het is om aan de UvA te studeren.
Veelgestelde vragen
-
Over de studie zelf
Wat is uniek aan deze studie?
Je wordt expert op het gebied van de Nederlandse taal en cultuur, en Nederlandstalige communicatie. Met taal en teksten kun je dan een bijdrage leveren aan oplossingen voor belangrijke vraagstukken in onze samenleving
Wat maakt de studie Nederlands anders dan het schoolvak?
In de bachelor Nederlandse taal en cultuur ontwikkel je je tot een expert die kan uitleggen hoe je met taal en teksten kunt bijdragen aan oplossingen voor belangrijke problemen in onze samenleving. Je leert wetenschappelijke vragen stellen over de rol van communicatie, literaire teksten en taal. Je houdt je bezig met maatschappelijke vraagstukken zoals laaggeletterdheid, de rol van online media, storytelling en effectieve overheidscommunicatie. Je maakt daarbij gebruik van inzichten uit de taalkunde, communicatiekunde, literatuurwetenschap, cognitiewetenschap, geschiedenis, sociologie, argumentatietheorie, en filosofie. De studie Nederlands is daardoor breed, maar heeft ook een duidelijke focus, want het object van studie is steeds de Nederlandse taal en cultuur.
Wat onderscheidt deze studie aan de UvA van vergelijkbare studies elders?
In Amsterdam leer je hoe de structuur van taal, talige creativiteit en communicatie samenhangen. Uniek is dat de verschillende deelgebieden van de studie nauw samenwerken en je geïntegreerde opdrachten geven. Zo leer je hoe je een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken kunt benaderen. Je leert bijvoorbeeld hoe personages in fictie worden uitgewerkt, maar ook in reclame, voorlichting en journalistieke teksten. Kwesties die te maken hebben met taal en communicatie keren ook vaak in literatuur terug.
Wat is het verschil tussen Nederlandse taal en cultuur en Communicatiewetenschap of Taalwetenschap?
Bij Nederlandse taal en cultuur word je getraind in creatief schrijven, communicatie en het debat. Ook is er veel belangstelling voor literatuur, de structuur en inhoud van literaire verhalen in het heden en verleden. Bij Communicatiewetenschap en Taalwetenschap vind je deze brede gerichtheid op taal, argumentatie en literatuur niet.
-
Over specialiseren, keuzeruimte en na je studie
Welke mogelijkheden tot specialiseren zijn er binnen deze brede bachelor, en wanneer maak je een keuze?
Tijdens je studie Nederlands ontwikkel je een breed scala aan vaardigheden. Naast schrijven zijn dat systematisch en veel lezen, kritisch en analytisch denken, data verzamelen, analyseren, en reflecteren. Houd je van literatuur en creatief schrijven? Dan kun je je al vanaf het tweede jaar specialiseren in de letterkunde. Heb je meer interesse in zakelijke communicatie, journalistiek en politieke debatten? Dan kun je je verder verdiepen in de taalbeheersing. Als je beide interesses wil combineren, is dat ook goed mogelijk. Misschien heeft de taal zelf je voorkeur, of tweede taalverwerving? Dan richt je je op taalkunde.
Hoe kun je je vrije keuzeruimte invullen bij de bachelor Nederlands?
Vanaf het tweede jaar kun je je inhoudelijk profileren. Er staat een aantal profielen met bijpassende keuzevakken voor je klaar, afgestemd op je eigen interesse en het brede werkveld. Je kunt ook vakken uit andere gebieden van de geesteswetenschappen volgen, aan andere faculteiten, aan andere universiteiten, of zelfs in het buitenland.
In de keuzeruimte kun je ook stage lopen. Je doet werkervaring op en krijgt een indruk van de mogelijkheden binnen een organisatie en van wat voor werk bij jou past. Zo’n stage betekent een verrijking van je studietijd én je cv. Er zijn ook onderzoeksstages voor wie zich verder in het onderzoek wil verdiepen. Met een stage kun je alvast van de beroepspraktijk proeven, bijvoorbeeld bij een uitgeverij, bij het ministerie van OC&W of als onderzoeksassistent. Amsterdam is de stad van uitgevers, literaire en culturele instellingen, communicatie- en tekstbureaus, krantenredacties en andere media, dus er zijn genoeg stagemogelijkheden!
Heb je zin in een extra uitdaging binnen je studie? Met het facultair honoursprogramma kun je speciale honoursvakken volgen en je voorbereiden op een verdere geesteswetenschappelijke opleiding van hoog niveau.
Waar kan ik na de studie zoal terecht komen?
Amsterdamse neerlandici hebben niet veel moeite een passende baan te vinden, op zeer uiteenlopende terreinen, afhankelijk van je belangstelling en afstudeerspecialisatie. De opleiding levert schrijvers, dichters en cabaretiers voor de culturele sector, redacteuren en promotiemedewerkers voor uitgeverijen en programmamakers voor bijvoorbeeld poëzie- en cultuurpodia. Binnen de media zijn neerlandici werkzaam als persredacteuren en journalisten bij kranten en online magazines. Bij de overheid zijn beleids- en communicatiemedewerkers, en speechschrijvers in dienst die Nederlands hebben gestudeerd. Ook in de commerciële en non-profitsector werken neerlandici bij tekst-, communicatie-advies- en taaltrainingsbureaus. Ook kun je leraar worden in het voortgezet onderwijs. Er is een grote behoefte aan eerstegraads bevoegde docenten, dus baangarantie. Daarom heeft een studie Nederlands ook waarde als tweede bachelor naast een studie als Geschiedenis, Rechten en Psychologie.
-
Praktische zaken
Kan ik deze opleiding ook in deeltijd volgen?
Ja, deze opleiding wordt ook in deeltijd aangeboden. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.
Wanneer start de opleiding?
Net als alle andere opleidingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen begint deze opleiding in september. Het is niet mogelijk om op een ander moment in het jaar te starten.
Ik heb een vraag over mijn toelating. Waar kan ik terecht?
De toelatingseisen voor deze opleiding vind je op de pagina ‘Toelating en inschrijven’. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Central Student Service Desk.
-
Overige vragen
Voor wie is deze studie misschien niet zo geschikt?
Nederlandse taal en cultuur is minder geschikt als je niet (wetenschappelijk) geïnteresseerd bent in creatief schrijven, communicatie of het debat. Houd je niet van boeken lezen of er met anderen over praten? Dan lijkt deze studie minder bij je te passen. Je moet openstaan voor een brede visie op alles wat met taal en cultuur te maken heeft, ook de historische cultuur. Verder zou je niet voor deze opleiding moeten kiezen als je naast je studie veel dingen 'erbij' wilt doen, of niet voldoende tijd hebt om aan de studie te besteden. Een voltijdsopleiding is voor velen te intensief om (grote) bijbanen vol te kunnen houden. Kies dan voor de deeltijdvariant.
Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?
Het vinden van een kamer in Amsterdam is vaak lastig door de grote vraag naar studentenwoningen, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om iets te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of via social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die verder dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.
Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot studeren als ik een beperking heb?
De UvA wil graag dat studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een stimulerende en prettige omgeving. Als je een functiebeperking hebt, kan het zijn dat je speciale voorzieningen en begeleiding nodig hebt. De UvA biedt verschillende soorten ondersteuning en begeleiding.
In 2020 hebben tweedejaarsstudenten Nederlands bij het vak 'Tekstproductie en redactie' meegewerkt aan de communicatie van het U-Bal, het boekenbal dat de UvA in het voorjaar organiseerde. Studenten hebben onder andere interviews afgenomen met docenten en een student. De beste interviews zijn op de site van de UvA gepubliceerd. Ook de slogan 'Binnen de bladzijden, buiten de regels’ is bedacht door een van de studenten. Gaston Franssen is een docent van letterkunde bij Nederlands.
Bij de studie Nederlands kregen studenten in het tweede jaar de opdracht om het werk van de schrijver Gerrit Paape, Reize door het Aapenland uit 1788, te actualiseren. Vier studenten maakten hier een podcast van.
Meer dan 200 jaar gelden schreef Gerrit Paape het satirische boek "Reize door het Aapenland". Het boek wordt nog steeds gelezen en is populairder dan ooit. Peter Altena, schrijver van de biografie over Gerrit Paape, en Dave Wismeijer, student Nederlandse Taal en Cultuur aan de UvA die een podcast over het boek maakte, vertellen waarom het boek zo bijzonder én actueel is.
Dr. Gaston Franssen in een kort fragmentje uit een collegereeks over kunstkritiek: `Verlichte kunstkritiek en de Spectators’. Deze kennisclip gaat onder meer over het Amsterdamse genootschapsleven in de achttiende eeuw.
Derdejaars studenten van de bachelor Nederlandse taal en cultuur maakten een vlog voor het vak Literaire interventies in het publieke debat. Ze bespreken het boek van G.J. Segers, Twee broers en een meisje met geel jaar. Bekijk hier het resultaat.
Wat voor een opdrachten maak je tijdens deze studie? Hoe zien de stukken eruit die je schrijft? Bekijk hier twee voorbeelden van populariserende artikelen geschreven door derdejaarsstudenten Nederlands.