Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Religiewetenschappen

Bachelor
Vergelijk

Bij Religiewetenschappen kijk je met een open en nieuwsgierige houding naar de belangrijkste religieuze tradities — christendom, jodendom, islam, hindoeïsme, en boeddhisme — evenals westerse esoterie en spiritualiteit. Je onderzoekt vragen zoals: Waren vrouwen altijd welkom in kloostergemeenschappen? Zorgt religie altijd voor conflict? Veranderen vertalingen van heilige teksten ook hun betekenis? Zijn fans van bijvoorbeeld sport of muziek religieus? Je krijgt als student de ruimte om je te verdiepen in je eigen interesses.

Voertaal
Nederlands
Vorm
Voltijd, deeltijd

mrt09
Bachelorweek: 9-16 maart
nov16
Bachelorweek 16-23 nov 24
Bezoek een open dag of event
Daarom Religiewetenschappen aan de UvA

Uniek in de wereld: Westerse esoterie 

De enige plek ter wereld waar deze studie mogelijk is.

Kleinschalig en persoonlijk

Met ongeveer 20 eerstejaarsstudenten is er ruimte voor persoonlijk onderwijs.

Interdisciplinaire benadering 

Kijk naar religies en spiritualiteit vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines.

Amsterdam als laboratorium

Studeren in dé smeltkroes van religies en levensovertuigingen.

Past Religiewetenschappen bij jou? 

  1. Uniek in de wereld is dat je bij de UvA ook westerse esoterie bestudeert: de studie van alternatieve religieuze stromingen en verschijnselen, zoals magie, astrologie, alchemie, vrijmetselarij en New Age religie en hun betekenis voor de westerse cultuur. 
  2. Amsterdam, een smeltkroes van religies en levensovertuigingen, is jouw ‘laboratorium.’ Denk aan talrijke organisaties op religieus gebied, zoals het Joods Museum, de boeddhistische Fo Guang Shan tempel en de Al Kabir moskee. Je gaat voor een interdisciplinaire benadering. In het eerste jaar leg je een brede basis doordat je ook vakken volgt bij een andere opleiding (bijvoorbeeld Culturele antropologie, Arabische taal en cultuur, Europese studies, Filosofie, of Mediastudies). Dit kun je verder uitbouwen tot een tweede specialisatie of ervoor kiezen om een volledige tweede bachelor te behalen.
  3. Je wilt meer weten over religie, spiritualiteit, zingeving en de drijfveren van mensen, hun overtuigingen en gedrag. Je wilt naar religie kijken vanuit het perspectief van de nieuwsgierige buitenstaander, maar ook door de ogen van gelovigen. Je leert deze grote vragen concreet te maken door te kijken naar mythes, beelden, verhalen, en bijvoorbeeld ook online gemeenschappen en reddit-discussies. 
Programme video
UvA-bachelor Religiewetenschappen uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat de bachelor Religiewetenschappen aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van docent Carolina Ivanescu en student Nienke.

Brochure Religiewetenschappen

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma
BA Religiewetenschappen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50902
Locatie
Universiteitskwartier