Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Kies je voor een master na je bachelor? Of ga je de onderzoekskant op of het werkveld in? Aan jou de keuze. Binnen de UvA kan je met een tutor, mentor of ouderejaarsstudent hierover in gesprek. Of praat met iemand vanuit het Student Careers Centre. Ze zijn er voor jouw loopbaanontwikkeling.

Masteropleidingen

De meeste studenten kiezen ervoor om na hun bachelor nog een aansluitende masteropleiding te volgen. Ook kun je de minor- en andere keuzeruimte zo gebruiken dat je ook tot andere specialistische masters binnen en buiten de UvA toegang hebt. Op de UvA wordt op dit moment gewerkt aan de aansluiting van de bachelor Science, Technology & Innovation op onderstaande mastertracks.

Afhankelijk van de keuzevakken en/of minor die je kiest, kun je je ook aanmelden voor andere masteropleidingen. In sommige gevallen zul je eerst een schakelprogramma moeten volgen. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een master aan een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit. 

Beroepen voor afgestudeerden in Science, Technology & Innovation

Uitdagingen van deze tijd vragen om mensen die ideeën uit de natuurkunde, wiskunde, scheikunde, biologie, informatiewetenschappen en techniek kunnen samenbrengen en vertalen naar slimme toepassingen. Met deze bèta-technische kennis, gecombineerd met vaardigheden op het gebied van onderzoek, modelleren en ontwerpen, ben jij interessant voor veel werkgevers. Na deze bachelor kun je ervoor kiezen je te specialiseren of juist een brede oriëntatie te behouden, zodat je een brug bent een tussen specialisten uit alle bètadisciplines. 

Wanneer je kiest voor een breed interdisciplinair profiel, dan kun je in een van de volgende beroepen gaan werken:

 • Productontwikkelaar

  Als productontwikkelaar ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe apparaten of technologische oplossing. Dit gaat bijvoorbeeld om het ontwerpen van complexe onderdelen, ontwikkelen van een prototype of het opzetten van een nieuwe productiemethoden. Hierbij maakt je vaak eerst gebruik van 3D-modelleringssoftware, en test je een nieuw product uitgebreid in de echte wereld om er zeker van te zijn dat het voldoen aan de kwaliteitseisen en wensen van de klant of eindgebruiker.

 • Nanotechnology Engineer

  Als Nanotechnology Engineer ontwerp en ontwikkel je materialen en apparaten op nanoschaal. Daarbij werk je aan projecten zoals het maken van nieuwe soorten composieten (samengestelde materialen), het ontwikkelen van zeer kleine medische apparaten of het creëren van nieuwe methoden voor productie op nanoschaal. Ook zal je computersimulaties gebruiken om het gedrag van materialen op nanoschaal te modelleren en voer je experimenten uit om deze eigenschappen te testen. Je technische kennis en praktische ervaring zorgen dat je succesvol in multidisciplinaire projectteams samen kunt werken.

 • Bioprocess Engineer

  Als Bioprocess Engineer ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en optimaliseren van biologische processen en systemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de productie van voeding, geneesmiddelen of biobrandstoffen. Hierbij maak je gebruik van je kennis van biologie en chemie en om de efficiëntie en kwaliteit van de processen te verbeteren en de productie te optimaliseren. Je werk vaak samen met biologen, chemici en andere experts in de sector om de technische en biologische aspecten van de processen te begrijpen en verbeteren.

 • R&D Manager Material Design

  Als R&D Manager Material Design ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en technologieën, het ontwikkelen van prototypes, het testen van materialen en het begeleiden van een productontwikkelingsteam. Je werkt vaak nauw samen met andere afdelingen zoals engineering, productontwikkeling en inkoop om te zorgen dat de producten van het bedrijf van hoge kwaliteit zijn en aan de eisen van de klant voldoen. Je zal ook verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de innovaties in de markt, zodat jij en je team altijd op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen.

 • Business Developer circulaire economie

  Als Business Developer hou je je bezig met het ontwikkelen van nieuwe, duurzamere producten of diensten voor een bedrijf of organisatie die bijdragen aan een circulaire economie.

 • Computational scientist

  Een computational scientist bouwt geavanceerde computermodellen en simulaties om complexe vraagstukken te kunnen begrijpen en oplossen. Op basis van wiskundige modellen en algoritmes doe je voorspellingen en probeer je antwoorden te formuleren op vraagstukken uit alle mogelijk disciplines zoals de life sciences, natuurwetenschappen en sociale wetenschappen, bijvoorbeeld voor een organisatie als TNO. 

 • Onderzoeker

  Na je master kun je solliciteren naar een promotieplek aan de universiteit om je carrière in de wetenschap voort te zetten. Je doet dan vier jaar onderzoek dat je afrondt met een proefschrift. Tijdens deze periode geef je ook onderwijs aan studenten. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek, maar een overstap naar het bedrijfsleven is dan nog steeds mogelijk. 

 • Leraar

  Naast bedrijfsleven en onderzoek kun je ook het onderwijs in. Je kunt in de bachelor via de minor educatie een tweedegraadsbevoegdheid halen. Met de educatievariant in de masteropleiding behaal je dan je eerstegraadsbevoegdheid. Ook bestaat er de mogelijkheid om na je master via een combinatietraject (met onderzoek, met lesgeven of met werken in het bedrijfsleven) een eerstegraadsbevoegdheid te halen.

 • Wetenschapsvoorlichter of journalist

  Als je het leuk vindt om je kennis over te brengen op anderen, dan kun je dat behalve in het onderwijs ook bij diverse andere organisaties doen als wetenschapsvoorlichter of wetenschapsjournalist. Denk aan werk bij een wetenschapsredactie, wetenschappelijke tijdschriften of museum.