Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Lerarenopleiding
Duits (Educatie en communicatie)
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of de master Duits (Educatie en communicatie) echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze studie in?

In deze video delen een docent en (oud-)studenten van de master Educatie en communicatie hun ervaringen met de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam.

Bekijk de PowerPoint presentatie van de Meet & Ask

Als je de Meet & Ask sessie hebt gemist dan kun je hier de PowerPoint presentatie terugkijken.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

  • Algemeen

    Wat is het voordeel van de master Educatie en Communicatie boven een traject met de eenjarige master van het schoolvak gevolgd door de eenjarige lerarenopleiding?

    Als je twee losse trajecten doet, krijg je eerst een aparte academische master (waarvoor je een masterscriptie schrijft), en dan een jaar educatiegericht onderwijs met een stage. In de tweejarige master Educatie en communicatie verdiep je op een bijzondere manier je kennis van het schoolvak. Je volgt vakken taalkunde, literatuur en cultuur in combinatie met vakdidactiek en pedagogiek. Op een van deze gebieden ga je je specialiseren. Je ontwikkelt een eigen profiel en onderwijsvisie. Hierbij krijg je uitgebreide begeleiding van zowel docenten van de vakmaster als van docenten van de lerarenopleiding. Dankzij deze combinatie van taal en educatie leer je in twee jaar een vak dat je uitstekend kwalificeert voor de arbeidsmarkt. Je beschikt over vakinhoudelijke en vakdidactische expertise en over een groot aantal vaardigheden: flexibiliteit, communicatie, goed samenwerken en een onderzoekende, analytische, kritische en reflectieve houding. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde in het onderwijs, maar ook in tal van andere sectoren en beroepen.

    Welke bevoegdheid heb je na afronding van deze master?

    Na het afronden van de master Duits (Educatie en communicatie) heb je een eerstegraads lesbevoegdheid in het voortgezet onderwijs. Hiermee kun je direct na je afstuderen aan de slag in de boven- en onderbouw van vmbo, mbo, havo en vwo. Daarnaast kun je werken in het onderwijs voor volwassenen. Door de groeiende vraag naar academisch geschoolde leerkrachten en het huidige tekort aan eerstegraads-bevoegde leraren heb je na afronding van deze master een goede kans op een baan. Ook ben je uitstekend voorbereid op andere functies in de educatieve sector. Zo kun je aan de slag in:

    • onderwijsontwikkeling (onderzoeker, ontwerper van lesmateriaal);
    • onderwijsorganisatie (beleidsmedewerker);
    • beroepsontwikkeling van docenten (coach, opleider);
    • de educatieve afdeling van een museum, een media- of erfgoedinstelling;
    • het bedrijfsleven (omscholing, bijscholing en training).
  • Toelating

    Wanneer ben je direct toelaatbaar tot deze master?

    Je wordt direct toegelaten met een universitair bachelordiploma Taal en cultuur of Regiostudies in het betreffende schoolvak, of een (buitenlands) equivalent hiervan.

    Kan ik toegelaten worden tot de master met een hbo-diploma in dezelfde schooltaal?

    Met een hbo-diploma in dezelfde schooltaal ben je niet direct toelaatbaar tot deze academische master. Hbo-studenten hebben de mogelijkheid om een pre-masterprogramma te volgen (42 EC). Na succesvolle afronding van de pre-master word je automatisch toegelaten tot de master.

    Kan ik toegelaten worden tot de master met een universitair masterdiploma in een sterk verwante opleiding?

    Met een universitair masterdiploma in een sterk aan de schooltaal verwante opleiding (zoals Literatuurwetenschap, Taalwetenschap, Communicatiewetenschappen, of een moderne taal) kun je via de pre-master en/of aanvullende zelfstudiepakketten van maximaal 30 EC toegelaten worden. Je moet dan wel al enige vakken hebben behaald op een of meer van de gebieden van het schoolvak (letterkunde, taalkunde, en/of taalbeheersing/argumentatie/communicatie). Het taalniveau in de schooltaal moet ook van voldoende niveau zijn (Engels, Nederlands: C1; Frans, Duits: B2).

    Afhankelijk van je voorkennis volg je het standaard pre-masterprogramma of een programma dat door een selectiecommissie is vastgesteld. Om een eerste indruk te krijgen of je al dan niet toegelaten wordt tot de master of tot de pre-master kun je de flowchart invullen. Voor wie een universitair masterdiploma in een sterk verwante opleiding heeft, is de eenjarige post-master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs een goed alternatief. Ook hiervoor volg je dan een pre-postmaster met vakken die door een selectiecommissie voor je zijn vastgesteld.

    Kan ik deze master volgen als ik een bachelor-, hbo-, of masterdiploma heb van een niet aan het schoolvak verwante studie binnen de geesteswetenschappen?

    Als je een niet aan het schoolvak verwante studie hebt gevolgd en ook niet al eerder via de keuzeruimte vakken hebt gevolgd die georiënteerd zijn op het betreffende schoolvak (taalkunde, (historische en moderne) letterkunde, taalbeheersing), dan word je niet toegelaten tot de pre-master. Je kunt dan het beste de bacheloropleiding van het schoolvak volgen. Bij succesvolle afronding daarvan word je alsnog toegelaten tot het masterprogramma.

    Kan ik deze master volgen als ik een universitaire bachelor gevolgd heb in een sterk verwante geesteswetenschappelijke opleiding?

    Als je een bachelordiploma hebt van een opleiding die sterke verwantschap heeft met de bachelor van het schoolvak is het meestal mogelijk om via de pre-master alsnog toegang te krijgen tot deze master. Je kunt bijvoorbeeld voor de track Nederlands in aanmerking komen voor de pre-master als je een bachelor hebt in Taalwetenschap, (Film en) Literatuurwetenschap, Taal- en communicatiewetenschappen, Cognition, Language and Communication of Informatie- of communicatiewetenschappen. Het taalniveau in de schooltaal moet dan wel voldoende zijn (Engels, Nederlands: C1; Frans, Duits: B2). Je volgt het standaard pre-masterprogramma (maximaal 30 EC) of een programma dat door een selectiecommissie wordt samengesteld. Om een eerste indruk te krijgen of je al dan niet toegelaten wordt tot de master of tot de pre-master kun je de flowchart invullen.

    Ik heb een bachelordiploma Geschiedenis, Arabisch, Filosofie, Mediastudies, Rechten of Europese Studies. Word ik daarmee toegelaten tot de pre-master?

    Met een van deze bachelordiploma’s ben je niet direct toelaatbaar tot de pre-master, tenzij je al (bijvoorbeeld in je keuzeruimte) een aantal vakken hebt gevolgd die georiënteerd zijn op de schooltaal van je keuze én je taalniveau voldoende is (Engels, Nederlands: C1; Frans, Duits: B2). Om een eerste indruk te krijgen of je al dan niet toegelaten wordt tot de master of tot de pre-master kun je de flowchart invullen.

    Wat moet je doen als je twijfelt of je toelaatbaar bent tot de master of tot een van de pre-masters?

    Om een eerste indruk te krijgen of je al dan niet toegelaten wordt tot de master of tot de pre-master kun je de flowchart invullen. Om te kunnen beoordelen of je daadwerkelijk toelaatbaar bent, is het belangrijk om je zo snel mogelijk aan te melden voor de master Educatie en Communicatie: Nederlands, Engels, Duits of Frans, net als studenten die wel direct aan alle ingangseisen voldoen. De toelatingscommissie beslist vervolgens of je al dan niet wordt toegelaten, of dat je nog een pre-master moet volgen en hoe dit programma eruitziet. Nadat je bericht hebt ontvangen, word je geïnformeerd over hoe je je eventueel kunt inschrijven voor de pre-master.

    Zijn er kosten verbonden aan de pre-master?

    Ja, er zijn kosten verbonden aan de pre-master. Deze kun je vinden op deze pagina. Ook de zelfstudiepakketten worden volgens dit tarief in rekening gebracht.

    Hoe schrijf ik me in voor de pre-master?

    Meer informatie over de inschrijfprocedure voor de pre-master vind je op deze pagina

    Ik heb een andere vraag over de toelating tot deze master. Waar kan ik terecht?

    De toelatingseisen voor deze opleiding vind je op de pagina ‘Toelating en inschrijven’. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met het Admissions Office van de Graduate School of Humanities via de contactpagina. Als je op basis van de informatie op de site en de flowchart twijfels houdt over de toelaatbaarheid of als je een andere specifieke vraag hebt, neem dan contact op met de mastercoördinator Jeroen Jansen. 

    Dr. J. (Jeroen) Jansen

    Faculteit der Geesteswetenschappen

    Capaciteitsgroep Nederlandse Letterkunde

  • Stages

    Als je al werkt op een school, kun je dit dan ook gebruiken als stage?

    De uren die je werkt op een school kun je als stage gebruiken mits de aard van het onderwijs (onderbouw, bovenbouw, VWO) én de begeleiding in overeenstemming is met de vereisten binnen de opleiding.

    Waar kan ik stage lopen?

    De universiteit heeft een overeenkomst met verschillende opleidingsscholen, waarvan een deel in de omgeving van Amsterdam maar ook in de rest van Noord-Holland, ’t Gooi en Almere. Zie het kaartje met een overzicht van de scholen. Op een van die scholen word je geplaatst. Indien er dwingende redenen zijn om hiervan af te wijken, moet je dit in een vroeg stadium met de stagecoördinator overleggen.

    Helpt de UvA mij bij het vinden van een stage?

    Ja, de universiteit heeft een overeenkomst met verschillende opleidingsscholen, waarvan een deel in de omgeving van Amsterdam, maar ook in de rest van Noord-Holland, ’t Gooi en Almere (zie het kaartje). Je wordt op een van deze scholen geplaatst.

    Houdt de UvA rekening met mijn woonplaats bij het vinden van een stage?

    Ja, bij plaatsing doen we moeite om zoveel mogelijk rekening te houden met je woonplaats, de reistijd, en andere persoonlijke omstandigheden. We zijn echter wel afhankelijk van beschikbare stageplaatsen en van de opleidingsscholen waarmee we een overeenkomst hebben. Een deel hiervan zit in de omgeving van Amsterdam en een deel in de rest van Noord-Holland, ’t Gooi en Almere.

    Kun je naast deze opleiding ook werken?

    De roostering van vakken is meestal verspreid over de hele week. Een bijbaantje is mogelijk, maar de voltijdsopleiding houdt geen rekening met een grotere baan die je naast je studie hebt.

  • Overige vragen

    Hoeveel keuzeruimte is er binnen de opleiding?

    Binnen deze opleiding is er ruimte voor 15 EC aan keuzevakken.

    Wanneer start de opleiding?

    Net als alle andere masters van de Graduate School of Humanities begint deze master in september. Het is niet mogelijk om op een ander moment in het jaar te starten.

Meer weten over de master Duits (Educatie en communicatie)? Download de brochure of laat je gegevens achter en je ontvangt bericht bij nieuwe voorlichtingsactiviteiten.

Dr. Rose van der Zwaard:

'In deze master verdiep je zowel de theorie als de praktijk van het lesgeven in je eigen vakgebied. Je ontwikkelt je tot de inspirerende academisch gevormde leraar die het onderwijs zo hard nodig heeft.'