Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Schakelprogramma
Arbeidsrecht

Schakelprogramma's voor hbo-afgestudeerden

Met bepaalde hbo-diploma’s kan je een schakelprogramma volgen om je kennis en vaardigheden op het vereiste niveau te brengen om toegelaten te worden tot een specifieke juridische master.

Er zijn specifieke schakelprogramma’s voor de volgende masters:

Daarnaast is er voor afgestudeerde HBO-Rechten (CROHO 39205) ook een civiel-effect-schakelprogramma waarmee je wordt toegelaten tot alle rechtenmasters van de UvA. Dit geldt niet voor de masters met een selectieprocedure of aanvullende (voor iedereen geldende) toelatingseisen.

Kopcursussen

De schakelprogramma’s voor hbo-afgestudeerden worden niet aan de UvA gegeven, maar bij de Schakelzone Recht, een samenwerkingsverband tussen de Open Universiteit, de UvA en andere instellingen. Het laatste deel van het schakelprogramma (de zogeheten 'kopcursus') volg je wel aan de UvA. Dat is het vak Bachelorscriptie FdR (5 EC). Je mag je inschrijven voor deze kopcursus als je minimaal 75% van het totale schakeltraject hebt voltooid. 

Bestaat je schakeltraject (inclusief ‘kopcursus’) uit 60 EC, dan is de absolute ondergrens om met de kopcursus te kunnen starten 45 EC. Bestaat je schakeltraject (inclusief ‘kopcursus’) uit 50 EC, dan is de absolute ondergrens om met de kopcursus te kunnen starten 40 EC.

Let op: voor studenten die per 1 april 2017 of later tot de Schakelzone zijn toegelaten bestaat de kopcursus alleen uit het onderdeel het vak Bachelorscriptie FdR (5 EC). Om in aanmerking te komen voor het civiel effect moet de scriptie over een privaatrechtelijk onderwerp gaan. Ben je eerder begonnen, dan moet je mogelijk ook het vak Rechtsfilosofie en Rechtstheorie volgen. Raadpleeg dan de overgangsregeling op de website van de OU.

Civiel effect

Civiel effect is nodig om te kunnen worden toegelaten tot de opleiding voor advocaat, rechter of officier van justitie. De toga-beroepen. Alleen als je een hbo-rechtendiploma (CROHO 39205) hebt, kun je kiezen voor een civiel-effect-schakelprogramma. Civiel effect krijg je pas als je ook een juridische master hebt afgerond.

Civiel-effect-schakelprogramma

Heb je een hbo-rechtendiploma (CROHO 39205), dan kun je bij Schakelzone Recht een civiel-effect-schakelprogramma volgen waarmee je uiteindelijk civiel effect kunt krijgen nadat je je juridische master hebt afgerond.

Je moet het civiel-effect-schakelprogramma binnen 4 jaar voltooien om toegelaten te worden tot de juridische master. Lukt dat niet, dan moet je alsnog het volledige bachelorprogramma gevolgd hebben om toegang te krijgen tot de master.

Wil je geen civiel effect, dan kun je ook kiezen voor een schakelprogramma zonder civiel effect.

Schakelprogramma zonder civiel effect

Studenten met bepaalde andere hbo-diploma’s kunnen alleen het schakelprogramma zonder civiel effect volgen. Heb je een van de volgende hbo-diploma's:

  • Hogere Juridische Opleiding (CROHO 34121)
  • Human Resource Management/Personeel & Arbeid (CROHO 34609)
  • Sociaal-Juridische dienstverlening (CROHO 34641)
  • Management, Economie en Recht (CROHO 34435)
  • Fiscale economie (CROHO 34409)
  • Fiscaal recht en economie (CROHO 34140)

en heb je het certificaat behaald van de Basiscursus Recht aan de Open Universiteit, dan kun je worden toegelaten tot de Schakelzone Recht. Het masterdiploma levert dan géén civiel effect op. Het schakelprogramma zonder civiel effect moet binnen 4 jaar worden voltooid om toegelaten te worden tot de juridische master, anders ben je aangewezen op het volledige bachelorprogramma om alsnog toegang te krijgen tot de master.

Inschrijfprocedure

Meer informatie over de inschrijfprocedure vind je op de pagina's over de specifieke schakelprogramma's.