For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Bachelor
Biologie
Add to favourites

Na je bachelor

Masteropleidingen

Vrijwel alle studenten gaan na het afronden van hun bachelor door in een master in de biologie. Aan de UvA kun je kiezen voor de Engelstalige master Biological Sciences of een verwante opleiding.

Op de website van Studiekeuze123 kun je checken welke masteropleiding studenten kiezen na het afronden van de bachelor Biologie aan de UvA.

Beroepen voor Biologen

Er is veel vraag naar biologische kennis, bijvoorbeeld bij consultancy- en adviesbureaus, bij research and development afdelingen in de tuinbouw en agrifood sector of in natuur- en waterbeheer. Daarnaast vind je biologen in het onderwijs, de wetenschapsvoorlichting en journalistiek. Ongeveer de helft van de afgestudeerde biologen kiest ervoor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het onderzoek, een deel daarvan doet dat aan een buitenlandse instelling.

Voorbeelden van beroepen waar onze afgestudeerden in terecht komen zijn:

 • Onderzoeker

  Kies je er voor om na de masteropleiding verder te gaan in het onderzoek, dan volg je eerst een vierjarig promotietraject dat je afrondt met een proefschrift. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek aan een universiteit of onderzoeksinstituut zoals TNO of NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie), maar dat kan ook bij een research and development afdeling van een bedrijf zoals bijvoorbeeld DSM of Unilever.

  Lees hier het verhaal van Ruud Korver, plantenfysioloog bij Enza Zaden

 • Milieuadviseur

  Als milieuadviseur onderzoek je het effect van menselijke handelingen en natuurlijke processen op het milieu. Je doet onderzoek, voert controles uit en kan op basis daarvan een advies geven of plannen ontwikkelen om het milieu te beschermen.

 • Toxicoloog

  Als toxicoloog bestudeer je wat de effecten zijn van chemische stoffen op het milieu en de gezondheid van mensen en dieren.

 • Leraar

  Als afgestudeerd bioloog heb je een uitgebreide kennis van de biologie, waardoor je op een middelbare school les kunt geven.

  Major Teaching in de master

  Als je al weet dat je leraar wilt worden, dan kun je bij master Biological Sciences aan de UvA in je keuzeruimte de major Teaching volgen. Deze major leidt je op tot eerstegraads docent.

Afgestudeerden van de bachelor Biologie aan het woord

Katja Peijnenburg | Mariene bioloog bij Naturalis

'Ik bestudeer kleine dieren om grote vragen te beantwoorden.'

Thiëmo Heilbron | Oprichter Fawaka Ondernemersschool

'Ik help kinderen om duurzaam ondernemer te worden.'

Ruud Korver | Plantenfysioloog bij Enza Zaden

'Mijn groentegewassen kunnen tegen extreme warmte, droogte of zout.'

Noemi von Meijenfeldt | Omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat

'De stad heeft meer met Biologie te maken dan je denkt.'

Tjeerd van Rij | Associate Scientist bij DSM

'In het bedrijfsleven is veel behoefte aan goede biologen.'

Yuri Matteman | Hoofd Educatieve Ontwikkeling bij Naturalis

'Ik kan kinderen een unieke ervaring bieden, ze stimuleren om nieuwsgierig te zijn en meer te leren over de natuur.'