Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Kies je voor een master na je bachelor? Of ga je de onderzoekskant op of het werkveld in? Aan jou de keuze. Binnen de UvA kan je met een tutor, mentor of ouderejaarsstudent hierover in gesprek. Of praat met iemand vanuit het Student Careers Centre. Ze zijn er voor jouw loopbaanontwikkeling.

Masteropleidingen

Vrijwel alle studenten gaan na het afronden van hun bachelor door in een master op het gebied van biomedische wetenschappen. Aan de UvA kun je kiezen voor de Engelstalige master Biomedical Sciences of een verwante opleiding.

Op de website van Studiekeuze123 kun je checken welke masteropleiding studenten kiezen na het afronden van de bachelor Biomedische wetenschappen aan de UvA.

Beroepen voor Biomedische wetenschappers

Als student Biomedische wetenschappen word je in de eerste plaats opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Ongeveer de helft van de afgestudeerde biomedische wetenschappers kiest er voor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar je kunt ook terecht in het bedrijfsleven of bij een non-profit organisaties. Denk aan de voedingsmiddelen en farmaceutische industrie of het RIVM of Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.   

Voorbeelden van beroepen waar onze afgestudeerden in terecht komen zijn:

 • Onderzoeker

  Kies je er voor om na de masteropleiding verder te gaan in het onderzoek, dan volg je eerst een vierjarig promotietraject dat je afrondt met een proefschrift. Als gepromoveerde biomedische wetenschapper kun je door gaan in het onderzoek aan de universiteit of bij een ziekenhuis of onderzoeksinstituut zoals het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Als onderzoeker kun je ook in het bedrijfsleven werken op een Research en Development afdeling, bijvoorbeeld in de farmaceutische- , bio-tech- of voedingsmiddelen industrie.

 • Klinisch chemicus

  Als klinisch chemicus werk je in een ziekenhuislaboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar bloed en ander lichaamsvocht. Je geeft leiding aan de laboratoriumafdeling, doet wetenschappelijk onderzoek en bewaakt de kwaliteit daarvan. Je adviseert artsen desgevraagd over de interpretatie van uitslagen of de juiste aanvraag bij een ziektebeeld. Om klinisch chemicus te worden solliciteer je na afronding van je master op een opleidingsplaats in een klinisch chemisch laboratorium van een ziekenhuis.

 • Medisch immunoloog

  Als medisch immunoloog werk je in een ziekenhuislaboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar ziekten van het afweersysteem (immuunsysteem). Dit onderzoek wordt gedaan aan de hand van analyse van lichaamsmateriaal (zoals bloed, beenmerg, weefsels en biopten). Het richt zich op de analyse van eiwitten, afweercellen en DNA. Aansluitend op het onderzoek adviseer je artsen bij de aanvraag en interpretatie van de diagnostiek van (auto)immuunziekte. 

 • Bio-informaticus

  Als bio-informaticus werk je met behulp van informatica aan biologische en genetische vraagstukken. Door het vergelijken en analyseren van onderzoeksresultaten en modellen kun je als bio-informaticus conclusies trekken over welke genen een rol spelen bij erfelijke ziektes. Met de ontwikkeling binnen de informatica en de biomedische wetenschappen is er veel vraag naar mensen die data sets kunnen analyseren en uit kunnen leggen aan andere wetenschappers.

 • Clinical research associate

  In de functie van Clinical Research Associate ben je voornamelijk bezig met het opzetten, coördineren en begeleiden van klinisch geneesmiddelenonderzoek. Het doel van deze onderzoeken is het achterhalen van de veilige en werkzame dosering van een stof. Je werkt voornamelijk in ziekenhuizen of onderzoekscentra.

 • Beleidsmedewerker

  Als beleidsmedewerker stel je plannen op die betrekking hebben op maatschappelijke vraagstukken. Je voert de plannen uit en evalueert deze. Je werkt voornamelijk voor de overheid en kennisinstellingen. Zoals het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, of het RIVM.

 • Wetenschapsvoorlichter

  Als je het leuk vindt om je kennis over te brengen op anderen dan kun je dat behalve in het onderwijs ook bij diverse andere organisaties doen als wetenschapsvoorlichter of wetenschappelijk redacteur. Denk aan wetenschapsredacties en wetenschappelijke tijdschriften, musea of voor een patiëntenvereniging.

Afgestudeerden van de bachelor Biomeidsche wetenschappen aan het woord

Reuben Smith

Postdoc bij het Amsterdam UMC

'Als postdoc heb ik een breed palet aan taken, zoals labwerkzaamheden, leiding geven en schrijven. Tijdens de bachelor heb ik hiermee veel ervaring opgedaan.'

Stijntje Hibender

Drug Safety & Medical Information Expert bij Roche Nederland

‘De vele practica vond ik erg leuk. Ik ben graag bezig en vind het fijn om niet alleen maar met mijn neus in de boeken zitten.’

Jeffrey Bouwmeester

Arts-assistent in het Groene Hart Ziekenhuis

‘Van de wetenschappelijke houding die je bij Biomedische wetenschappen aangewend krijgt, heb ik veel profijt. ‘Weet ik niet’ is bij die houding geen antwoord maar een reden om verder te kijken.’