Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Als afgestudeerde in Computational Social Science maak je een uitstekende kans op een baan. Er komen steeds meer banen op de arbeidsmarkt voor IT'ers buiten de IT-sector. Steeds vaker worden oplossingen voor maatschappelijke problemen op minder gebruikelijke plekken gezocht met behulp van digitale informatie.

Waar werken onze afgestudeerden?

We verwachten dat je in staat bent om te werken in ten minste vier beroepen die te vinden zijn in allerlei soorten sectoren en organisaties:

  • Informatiemanagement
    Je zorgt ervoor dat de informatie die aan én binnen bedrijven of organisaties wordt gecommuniceerd en de wijzen waarop dat gebeurt, aansluiten bij de informatiebehoeften die essentieel zijn voor bedrijfs- en operationele processen.
  • Beheer van technische projecten
    Je beheert en controleert projecten om een doel te bereiken dat verband houdt met de technische aspecten van een bedrijf, organisatie of maatschappij.
  • (Big) data-analytics
    Je onderzoekt grote hoeveelheden (ruwe) data om informatie te ontdekken die ondersteuning bieden bij besluitvorming in verschillende contexten.
  • Digitaal beleid en adviesfuncties
    Je richt je op het optimaliseren van de kansen die digitalisering biedt aan organisaties en de maatschappij, waarbij je bijdraagt aan regelgeving op het gebied van communicatie, informatiebeveiliging en digitale infrastructuur.

Aansluitende masteropleidingen

Je kunt je studie ook voortzetten met een masteropleiding. Omdat Computational Social Science verschillende gebieden beslaat, zijn er veel masteropties. Je kunt aan de UvA blijven of ergens anders binnen of buiten Nederland studeren. Tijdens je bacheloropleiding ben je vrij om je eigen studieplan samen te stellen. De keuzevakken en extracurriculaire activiteiten die je tijdens je studie volgt, kunnen belangrijk zijn voor je aanmelding voor de master. 

Binnen de facutlteuit Maatschappij & Gedrag kun je kiezen uit verschillende masteropleidingen, waaronder Politicologie, Communicatiewetenschap en Sociologie. Voor sommige programma's zul je extra vakken moeten volgen die specifiek binnen dit vakgebied vallen. Bij de UvA heb je bijvoorbeeld de volgende opties:

Ligt jouw interesse binnen het vakgebied van de Informatiewetenschappen? Dan is het mogelijk om een masteropleiding te volgen in Data Science of Information Studies. Een aantal opleidingen binnen de UvA die je kunt overwegen zijn:

Er zijn ook opties buiten het vakgebied van de Sociale Wetenschappen of Informatiewetenschappen. Je kunt kijken naar interdisciplinaire opleidingen waarbij Informatiewetenschap wordt gecombineerd met een ander vakgebied, zoals Bedrijfskunde of Media Studies. De masteropleidingen die de UvA aanbiedt en aansluiten bij deze beschrijving zijn:

UvA Student Careers Centre

Het Student Careers Centre is er voor jouw loopbaanontwikkeling. Je kunt bij hen terecht voor een gesprek over je mogelijkheden, je ambitie en je twijfels, op elk moment in je studie.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre. 

Frequently Asked Questions
  • Welke unieke vaardigheden heb ik met een diploma in Compuational Social Science?
    • Projectmatig, oplossingsgericht denken 
    • Een professioneel netwerk en een gevarieerd portfolio met echte casussen 
    • Een combinatie van technische en academische vaardigheden (bijv. analytisch denken, probleemoplossing en effectieve communicatie)  
    • Interdisciplinair denken (inzichten uit verschillende vakgebieden combineren), wat leidt tot innovatieve oplossingen   
    • Interculturele vaardigheden en beheersing van de Engelse taal: essentieel om te kunnen gedijen in een mondiaal, meertalig landschap