Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Vergelijk
  • Jaar 1

    Het eerste jaar vormt een inleiding in het vakgebied van antropologie. Bij de vakken Introduction to Cultural Anthropology en Introduction to Development Sociology komen belangrijke antropologische en sociologische thema’s en theorieën aan de orde.

    De werkgroepen bij deze vakken worden gegeven door je mentor die je begeleidt in je eerste studiejaar. In Ethnographies and Academic Writing ontwikkel je lees- en schrijfvaardigheden. En bij Anthropological Research Methods leer je over onderzoekstechnieken die binnen de antropologie veel worden ingezet.

    Je sluit het jaar af met Doing Anthropology, waarin wordt ingegaan op de bijdrage die antropologen leveren aan de samenleving en hoe ze dat doen.

  • Jaar 2

    In het tweede jaar verdiep je je verder in verschillende terreinen van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Bij Theory and History of Anthropology bestudeer je het ontstaan en ontwikkeling van de antropologie als sociale wetenschap. Historical and Comparative Sociology gaat in op grote sociale processen zoals kolonialisme, staatsvorming, natievorming en globalisering. 

    Je gaat je tevens specialiseren door vakken te kiezen die inzoomen op een specifieke regio van de wereld en op verschillende antropologische onderwerpen.

    Het tweede jaar rond je af met een etnografisch (volkenkunde) onderzoek dat je afsluit met een paper.

     

  • Jaar 3

    In het derde jaar geef je je specialisatie verder vorm. Je volgt twee ‘theme courses’ gebaseerd op recent antropologisch onderzoek, met vakken als:

    • Political Anthropology: The Norm, Violence and Resistance
    • Race and Physical Anthropology
    • Visual Anthropology: Filming as a Knowledge Practice
    • Reproduction, Health and Technologies
    • Magic Bullets in Development, Climate Change and Global Health

    Daarbij heb je in beide semesters in het derde jaar ruimte om bijvoorbeeld een minor te volgen of op uitwisseling te gaan. Je sluit je studie af met een presentatie en mondeling examen over de door jouw gekozen specialisatie.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Introduction to Cultural Anthropology
    Blok 1
    Blok 2
    12

    Wordt bekend met culturele antropologie via hoorcolleges en literatuur. Het vak geeft een overzicht van antropologische thema's, concepten en theorieën. Bouw je kennis op aan de hand van literatuur, die in de werkgroepen wordt besproken.

  • Ethnographies and Academic Writing
    Blok 1
    Blok 2
    12

    Maak kennis met de connectie tussen antropologische theorie en etnografische teksten door het lezen, bespreken en schrijven over dergelijke werken. Je ontwikkelt hierbij jouw vermogen om antropologische teksten te beoordelen door argumentatie, structuur en redenering in etnografische studies te evalueren.

  • Philosophy of Science
    Blok 3
    6

    Dit vak onderzoekt of natuurwetenschappen echt betrouwbaar zijn en wat dat betekent. Het kijkt ook naar hoe we kennis over mens en samenleving vergaren en hoe wetenschap wordt toegepast in de praktijk. Kortom, wat is de praktische waarde van wetenschap?

  • Introduction to Development Sociology
    Blok 4
    Blok 5
    12

    Onderzoek de invloed van globalisatie op lokale samenlevingen. Je behandelt thema's uit de ontwikkelingssociologie en sociale antropologie, zoals de analyse van de langetermijnontwikkeling van Noord-Zuidrelaties, productiesystemen en het begrip 'ontwikkeling'. Het vak benadrukt historische en vergelijkende perspectieven met discussies en multimedia materialen.

  • Anthropological Research Methods
    Blok 4
    Blok 5
    12

    Vorm aan het begin van dit vak een groep op basis van gedeelde interesses en voer gezamenlijk onderzoek uit, met begeleiding tijdens tutorials. Het vak omvat groepsopdrachten en een individuele opdracht, gericht op onderzoeksmethoden zoals observatie, interviews en enquêtes, met aandacht voor praktische uitdagingen.

  • Doing Anthropology
    Blok 6
    6

    Maak kennis met antropologie door middel van interviewlezingen, praktische opdrachten en zelfreflectie. Gedurende het hele vak wordt creativiteit aangemoedigd, waarbij diverse formats zoals essays, podcasts, video's of tentoonstellingen mogelijk zijn.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Theory and History of Anthropology
    Blok 1
    Blok 2
    12

    Verken de historische groei van antropologie en invloedrijke theorieën wereldwijd. Leer hoe diverse culturen dominante denkrichtingen in dit vak hebben gevormd. Ontdek klassieke theorieën zoals evolutionisme en moderne paradigma's zoals postkolonialisme, feminisme en benaderingen gebaseerd op het werk van Foucault. Omarm een wereldwijd perspectief op de ontwikkeling van de antropologie.

  • Historical and Comparative Sociology
    Blok 2
    Blok 3
    12

    Verken historische en vergelijkende analyse van veranderingsprocessen, voornamelijk in het Globale Zuiden. Neem deel aan colleges en werkgroepen, waarbij thema's zoals de staat, kapitalisme, conflicten, ongelijkheden, en meer worden besproken.

  • Practicing Ethnography
    Blok 5
    Blok 6
    12

    Verbeter je vaardigheden in etnografisch onderzoek via uitgebreide activiteiten. Duik in onderzoeksvormgeving, veldwerk, analyse en etnografisch schrijven. Werk in kleine groepen en kies je thema of behandel vragen van externe organisaties. Stel een onderzoeksvoorstel op, verzamel empirische gegevens en presenteer resultaten via presentaties en groepsportfolio's.

  • Restricted-choice electives: Specialisation Course
    Blok 4
    12

    Om het bachelorprogramma af te ronden, zijn twee specialisatievakken verplicht. Je kunt kiezen uit: "Body and Culture", "Ecology and Anthropology", "Power and Politics", "Words, Sounds, Images: The Anthropology of Media".

  • Restricted-choice electives: Regional Course
    Blok 1
    Blok 5
    6

    Om het bachelorprogramma af te ronden, is één regionaal vak verplicht. Je kunt kiezen uit: "Anthropologies of Black Europe", "Anthropology of Eastern Europe", "Anthropology of Latin America and the Caribbean", "Social Transformations in China", "Anthropology of the Middle East", "Anthropology of Contemporary South Asia", "Anthropology of the Netherlands including the Caribbean" and "Anthropology of Urban Africa".

  • Free-choice electives: Elective
    Blok 1
    Blok 5
    6

    In semester 1 of 2 (afhankelijk van welk Regional Elective je kiest), zul je een keuzevak van 6 ECTS volgen. Dit kan ook een tweede Regional Elective zijn.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Future Perspectives
    Blok 3
    6

    Voer sollicitatiegesprekken uit, schrijf sollicitatiebrieven (inclusief cv's) en reflecteer op je bachelorervaring om een toekomstig actieplan te creëren.

  • Restricted-choice electives: Theme Course
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 4
    Blok 5
    24

    Om het bachelorprogramma af te ronden, zijn twee Themavakken verplicht. Lees meer over de themavakken in de Studiegids hieronder.

  • Restricted-choice electives: Presentations Theme Courses
    Blok 2
    Blok 5
    6

    Om het bachelorprogramma af te ronden, zijn twee Presentatie Themavakken verplicht. Lees meer over de themavakken in de Studiegids hieronder.

  • Free-choice electives: Electives
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 4
    Blok 5
    24

    De keuzeruimte kun je naar wens invullen, zowel binnen als buiten het bachelorprogramma Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Buiten het programma zijn er opties zoals een semester in het buitenland, een minor binnen of buiten de universiteit, of een combinatie van keuzevakken.

Verplicht vak
Keuzevak
Specialisatie

Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de studiegids (alleen in Engels).

Extra mogelijkheden
  • Honoursprogramma

    Ben jij een talentvolle student op zoek naar meer verdieping in je studie, dan is het honoursprogramma geknipt voor jou. Je maakt op originele wijze kennis met wetenschappelijk onderzoek door een uitdagend pakket van verdiepende of verbredende vakken. Je richt je programma grotendeels zelf in en je werkt op hoog niveau samen in kleine groepen.

    Het honoursprogramma bestaat uit 30 EC die je bovenop het reguliere studieprogramma van de bachelor kunt volgen. 

  • Uitwisseling

    Internationale samenwerking is van cruciaal belang voor de wetenschap. Daarnaast kan, voor antropologen in het bijzonder, studeren aan een buitenlandse universiteit een zeer waardevolle ervaring zijn.

    De UvA heeft daarom met meer dan vijftig universiteiten buiten Europa afspraken over studentenuitwisseling. De opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie heeft daarnaast met nog acht Europese antropologie-opleidingen samenwerkingsverbanden, onder meer in Duitsland, Ierland, Spanje, Portugal en Italië. Studenten uit het buitenland volgen op hun beurt colleges bij de UvA.

    Het is mogelijk om in het derde jaar van de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie op uitwisseling met een universiteit in het buitenland te gaan. Een uitwisseling duurt een half jaar.

  • Keuzeruimte

    Binnen de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie heb je 30 studiepunten, een half jaar, keuzeruimte. Er zijn verschillende mogelijkheden die in te vullen. Dat kan door bijvoorbeeld meer keuzevakken bij antropologie te volgen, maar ook buiten onze bachelor is er veel te kiezen.

    Interessante keuzemodulen voor antropologen op de UvA zijn te vinden bij andere Sociale Wetenschappen, zoals Sociologie, Politicologie, Pedagogiek en Sociale Geografie. Maar ook bij Geesteswetenschappen zijn er interessante mogelijkheden, zoals Filosofie, Geschiedenis of Europese studies. Daarnaast verzorgt het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA onderwijs waarbij je leert over de grenzen van je vakgebied heen te kijken. Je kan keuzemodulen vinden in de studiegids.

  • Minor

    Je kan er ook voor kiezen om je keuzeruimte in te vullen met een minor. Een minor is een samenhangend onderwijsprogramma van een andere bacheloropleiding. Voorbeelden zijn een minor Internationale betrekkingen, Gender and Sexuality, Filosofie of Conflict Studies. Meer informatie kun je vinden in de studiegids.

  • Stage

    Je kunt er in je bachelor ook voor kiezen om een stage te lopen. Je moet hiervoor zelf een stageplaats en voorstel aandragen. Een stage biedt de mogelijkheid om je antropologische kennis, vaardigheden en inzichten toe te passen in praktijksituaties, veelal buiten de universiteit. Op die manier is een stage een goede methode om te ontdekken wat jij als antropoloog de arbeidsmarkt te bieden hebt. Een stage kan bovendien veel bijdragen aan je kansen op een goede baan na je studie.

Tijdsverdeling en begeleiding
Veelgestelde vragen
  • Kan ik deze bachelor in het Engels studeren?

    De bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie wordt ook aangeboden in het Engels. Het programma van beide bachelors is hetzelfde, maar bij de Engelstalige bachelor studeer je samen met studenten van over de hele wereld. Interesse? Kijk dan vooral verder!

  • Wat houdt de tweetalige bachelor in?

    De opleiding Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie wordt zowel in een tweetalige variant (Nederlands/Engels) als in een volledige Engelstalige variant aangeboden. Gedurende het eerste anderhalf jaar, wanneer alle studenten dezelfde verplichte vakken volgen, worden alle colleges in het Engels gegeven en kunnen de studenten kiezen tussen Engelse of Nederlandse werkgroepen. Opdrachten worden geschreven in de instructietaal van de betreffende groep.

    Na anderhalf jaar volgen de studenten een aantal verplichte vakken, terwijl ze ook hun eigen studieprogramma kiezen uit een aantal specialisation courses. Deze specialisation courses worden in het Engels gegeven. De studenten kunnen kiezen tussen het aanleveren van hun schriftelijk werk in het Engels of in het Nederlands.

    Na dat anderhalf jaar maken de studenten een definitieve keuze voor het Engelstalige of Nederlandstalige traject en worden zij bij deze keuze bijgestaan door hun mentor en studieadviseur. Op hun diploma-supplement zal een van beide varianten vermeld worden.

  • Biedt deze bachelor ook een verkorte bachelor aan voor hbo'ers?

    Volg je een Nederlandse hbo-bacheloropleiding die verwant is aan de sociale wetenschappen en is de opleiding Cultural Anthropology and Development Sociology iets voor jou? Dan kun je via een verkorte route een wo-bachelor in de antropologie behalen. Dit noemen we de verkorte bachelor.

    Lees meer over de verkorte bachelor voor hbo'ers

  • Wat is het verschil tussen Sociologie en Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie?

    Opleidingen binnen de Sociale Wetenschappen houden zich allen bezig met vraagstukken omtrent (diversiteit in) de sociale werkelijkheid, denk bijvoorbeeld aan thema’s als macht, taal, nationalisme, gender, seksualiteit, duurzaamheid, religie en spiritualiteit. De manier waarop elke discipline een thema benadert, verschilt echter.

    Sociologen werken regelmatig met:
    Statistiek middels kwantitatief onderzoek (gestandaardiseerde vragenlijsten om uitspraken over de ervaringen van grotere groepen mensen te doen)

    Antropologen zijn daarentegen gespecialiseerd in:
    Kwalitatief onderzoek (onderzoeken kleinere groepen mensen op een diepgaande manier om te begrijpen hoe iemand zijn persoonlijke ervaring verwoordt door middel van persoonlijk contact)

    Een antropoloog voert bijvoorbeeld een veldwerkproject uit waarbij een groep mensen een jaar lang wordt gevolgd, om de onderzoeksgroep volledig te begrijpen. Voor een uitgebreidere vergelijking, zie ook de opleidingspagina van de bachelor Sociologie voor meer informatie over deze studie.

  • Wat is het verschil tussen Interdisciplinaire Sociale Wetenschap en Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie?

    De bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie focust zich op één discipline. Binnen deze opleiding ontwikkel je academische schrijfvaardigheden, kwalitatieve onderzoeksvaardigheden, een nieuwsgierige, kritische blik op de wereld en zul je niets als vanzelfsprekend aannemen. Door middel van uitgebreid veldwerkonderzoek proberen antropologen hun onderzoeksgroep goed te leren kennen en te begrijpen, om zo kloppende antwoorden te kunnen vinden op hun onderzoeksvragen.

    De bachelor Interdisciplinaire Sociale Wetenschap combineert en integreert vijf disciplines (Sociologie, Psychologie, Antropologie, Politicologie, Sociale Geografie & Planologie) om actuele maatschappelijke vraagstukken te bestuderen. Je wordt breed opgeleid om verschillende perspectieven te kunnen combineren. Voor een uitgebreidere vergelijking, zie ook de opleidingspagina van de bachelor Interdisciplinaire sociale wetenschap voor meer informatie over deze studie.

  • Wat maakt Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit van Amsterdam uniek?

    De Sociale Wetenschappen van de UvA staan hoog op de ranglijsten van (internationale) universiteiten. Ze worden beschouwd als de beste van Nederland en # 64 wereldwijd in de Times Higher Education World University Rankings per onderwerp. We bieden een actueel en relevant studieprogramma en stimuleren studenten kritisch en onafhankelijk te denken. De antropologie-afdeling van de UvA is de grootste in Nederland, waardoor we een grote variatie in thematische specialisaties kunnen aanbieden. Daarbij heb je de keuze binnen de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie tussen de Engelse of Nederlands-Engelse track. Tot halverwege het tweede jaar is het mogelijk om van taalvariant te wisselen.

  • Hoeveel studenten behalen een positief bindend studieadvies (BSA)?

    Voor alle bacheloropleidingen aan de UvA geldt een bindend studieadvies (BSA). Een BSA houdt in dat je in het eerste inschrijfjaar van de bacheloropleiding een bepaald minimum aantal studiepunten moet behalen aan eerstejaarsvakken. Als je de opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie volgt, moet je in het eerste jaar van je inschrijving minimaal 42 van de 60 studiepunten behalen om een positief BSA te ontvangen. Gemiddeld ontvangt bijna 80% van de eerstejaarsstudenten van deze opleiding een positief BSA.

  • Hoeveel vrijheid heb ik om mijn eigen interesses binnen én buiten antropologie te verkennen?

    De bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de UvA heeft interessante en relevante specialisaties zoals toegepaste antropologie, visuele antropologie en medische antropologie. In het tweede jaar kies je een regiomodule en twee specialisatiemodules uit een lijst met opties dat jaar. Ook krijg je de eerste mogelijkheid om een keuzevak naar wens te kiezen. Binnen de bachelor zijn er in totaal 30 ECTS beschikbaar die je naar eigen inzicht kunt besteden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een minor bij een andere opleiding te volgen, stage te lopen of te studeren aan een buitenlandse universiteit.

  • Heeft deze opleiding eigen verenigingen?

    Cul is het tijdschrift voor en door studenten van de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Je kunt aan de slag binnen het vaste creatieve team of je als gastredacteur bij de Cul aansluiten. Naast gezelligheid, biedt betrokkenheid bij de Cul je de kans om je antropologische interesses verder te verkennen en je (academische) schrijfvaardigheden verder te ontwikkelen. Voor eerdere edities en meer informatie over hoe jij je kunt aansluiten bij de Cul, ga naar de website van de Cul. Ook onze studievereniging CASA is nauw betrokken bij de opleiding. Zij bieden educatieve, sociale en loopbaangerichte activiteiten aan, zoals de introductie voor onze nieuwe studenten, lezingen, excursies, borrels en hulp bij de verkoop van studieboeken.

  • Hoeveel medestudenten kan ik verwachten in het eerste jaar?

    Je kunt bij de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie ongeveer 180 - 200 medestudenten verwachten in je eerste jaar.

  • Wat is de verhouding tussen internationale en Nederlandse studenten?

    De verhouding tussen internationale en Nederlandse studenten bij deze opleiding is ongeveer 50-50.