Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Duitslandstudies

Vergelijk

Waarom kennen wij het woord 'Heimat' alleen in het Duits? Wat heeft Goethe te maken met de opwarming van de aarde? Hoe dragen Duitse kunstenaars bij aan de Europese integratie? Prikkelen deze vragen je nieuwsgierigheid en ben je geïnteresseerd om grote culturele en maatschappelijke vraagstukken, zoals integratie, diversiteit, milieu en populisme, vanuit een Duitse invalshoek te benaderen? Dan is de bachelor Duitslandstudies aan de UvA zeker iets voor jou. Je ontwikkelt je tot een academisch geschoolde Duitslanddeskundige met vloeiende beheersing van het Duits.

Duitslandexperts zijn internationaal gevraagd

In de bachelor Duitslandstudies bestudeer je de Duitse literatuur en cultuur en haar positie binnen Europa en in de wereld. Een van de centrale aandachtspunten is de Duitse taal, die je aan het einde van de studie op een hoog niveau beheerst. Je studeert ook een half jaar in Berlijn, Wenen of aan een andere Duitstalige universiteit. Na het afronden van deze bachelor ben je een academisch geschoolde Duitslanddeskundige en daarmee van groot belang op de arbeidsmarkt omdat je inzicht hebt in ons grootste buurland en onze belangrijkste handelspartner. Duitsland is in Europa een centrale macht en hoofdrolspeler, maar ook op mondiaal niveau zeer actief. Je kunt je verder ontwikkelen tot journalist, leraar Duits, onderzoeker, beleidsmedewerker of je gaat het bedrijfsleven in.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Duitslandstudies uitgelegd

Ontdek in 5 minuten wat Duitslandstudies inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Keuzegids 2023

Topopleiding

Eén semester aan een Duitstalige universiteit

Internationale ervaring

20 eerstejaars studenten

Persoonlijke aandacht

Veel aandacht voor het werkveld

Beroepsoriëntatie

Waarom Duitslandstudies aan de UvA?

 • Ideale studieomgeving
  Tijdens je studie profiteer je van een netwerk van instellingen in Amsterdam, zoals het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut, waardoor je veelzijdige stagemogelijkheden krijgt.
 • Internationaal georiënteerd
  De opleiding is internationaal georiënteerd. Zo studeer je tijdens de bachelor één semester aan een Duitstalige universiteit.
 • Beroepsoriëntatie
  De opleiding besteedt veel aandacht aan beroepsoriëntatie en je studeert een half jaar aan een universiteit in een Duitstalig land.
 • Grote vraagstukken
  Je bent geïnteresseerd in de grote vraagstukken van ons tijd die je vanuit een Duits perspectief wil bestuderen en begrijpen. De bachelor Duitslandstudies combineert talenkennis met inzicht in de Duitse cultuur, literatuur, geschiedenis en maatschappij.
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: Thomas de Vries
De docenten zijn erg begaan met de ontwikkeling van hun studenten Thomas de Vries, student Duitslandstudies Lees het interview

Na je studie

Duitslanddeskundigen zijn van groot belang omdat zij inzicht hebben in ons grootste buurland en onze belangrijkste handelspartner. Duitsland is in Europa een centrale macht en hoofdrolspeler, maar daarnaast ook op mondiaal niveau zeer actief. Een afgeronde bachelor Duitslandstudies stelt zodoende een breed scala aan beroepen voor je open, zoals journalist, onderzoeker, leraar Duits, beleidsmaker, adviseur of een andere functie in het bedrijfsleven en verscheidene functies bij uitgeverijen en culturele instellingen.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Duitslandstudies

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Duitse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 56805
Locatie Universiteitskwartier