Docent Britta Bendieck en student Tim van den Hoek vertellen over de bacheloropleiding Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam.
Wil je zeker weten of deze opleiding bij je past? Kom dan Meelopen! Ga met een student mee naar een college, stel al je vragen en ervaar hoe het is om aan de UvA te studeren.
In de videoreeks 'Verder met Duits' vertelt Tim over zijn bachelorstudie Duitslandstudies. "Je zult Duitsland ook cultureel meer gaan begrijpen en dan zie je dat communicatie ook meer is dan alleen een taal. Dat is heel waardevol."
Wat voor een colleges kun je verwachten bij de bachelor Duitslandstudies? In deze video zie je een minicollege, verzorgt door dr. Anna Seidl over de vluchtelingencrisis (Flüchtlingskrise).
Veelgestelde vragen
-
Over zaken vóór de studie
Moet ik Duits hebben gehad als eindexamenvak?
Nee, dit is niet noodzakelijk. Wel raden we je aan minstens een taalniveau B2 van het Europees Referentiekader te hebben voordat je met de bachelor begint, zodat je meteen goed kunt meekomen in de colleges. Indien je onzeker bent over jouw niveau kun je in de zomer een taalcursus volgen aan het Goethe-Institut.
Ik ben Duits, kan ik deze studie dan ook doen?
Ja, dat kan. De voertaal is Duits, met uitzondering van enkele colleges die je samen volgt met andere talenstudies. Voor die vakken moet je een certificaat behalen om aan te tonen dat je Nederlands taalniveau voldoende is. Een Abitur met Nederlands als Prüfungsfach of Leistungsfach is hiervoor voldoende en anders moet je de test NT2-II met goed gevolg afleggen. Lees hier meer over dit onderwerp.
Omdat het taalverwervingsprogramma aan de UvA altijd gekoppeld is aan een inhoudelijke component, zijn deze vakken ook interessant voor studenten met ‘native speaker’ niveau Duits. In sommige gevallen kan je ook een vrijstelling aanvragen.Ik kom van het hbo, is het gemakkelijk om in te stromen?
Indien je een propedeuse van een hbo-bachelor hebt gehaald, kun je beginnen met de bachelor Duitslandstudies aan de UvA. Houd er rekening mee dat studeren aan een universiteit sterk verschilt met studeren aan een hogeschool: je hebt minder college en minder begeleiding. Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig lessen voorbereidt en weekopdrachten en werkstukken maakt. Daarnaast leer je bij deze studie wetenschappelijk onderzoek doen en word je dus niet opgeleid tot een specifiek beroep (zoals dat bij een studie aan het hbo het geval is).
-
Over de studie zelf
Wat maakt deze studie anders dan andere studies Duits?
Het taalverwervingsprogramma aan de UvA is gekoppeld aan onderwerpen die te maken hebben met de Duitse literatuur, cultuur of geschiedenis. Zo krijg je nooit 'alleen maar' grammatica-les, maar ben je ook altijd bezig met inhoudelijke onderwerpen. Daarnaast analyseer je de Duitse taal, literatuur, cultuur en geschiedenis aan de UvA altijd vanuit een breed perspectief en met blik op het huidige Duitsland in Europese en mondiale context.
Praat je veel Duits in de studie?
Ja, behalve enkele vakken die je samen volgt met studenten van andere talenstudies, is de voertaal altijd Duits.
Is dit een moeilijke studie?
De studie wordt door de meeste studenten wel uitdagend maar niet als bijzonder zwaar gezien. Bij een studie als Duitslandstudies geldt zeker: hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt. Het is natuurlijk afhankelijk van je huidige taalniveau hoeveel werk het aspect taalverwerving voor jou is. Omdat deze vakken altijd gekoppeld zijn aan een inhoudelijke component, hoef je je echter ook niet te vervelen indien je Duitse taalniveau al zeer hoog is. Houd er daarnaast rekening mee dat een studie aan een universiteit veel zelfstudie betekent. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je boeken en artikelen leest ter voorbereiding van de colleges, werkstukken schrijft en presentaties voorbereidt.
Hoe groot is de studie?
Er zijn ongeveer 10 tot 20 eerstejaarsstudenten per jaar, en daarmee is Duitslandstudies een kleinschalige studie. Het voordeel hiervan is dat de colleges heel interactief zijn en je veel met medestudenten en de docenten intensief in gesprek gaat over de stof. Het biedt ook de mogelijkheid om een eigen profiel te ontwikkelen met behulp van het docententeam.
Word ik begeleid tijdens de studie?
Ja, doordat Duitslandstudies een kleinschalige studie is, is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding en maatwerk per student. Je krijgt in je eerste jaar een docenttutor: een docent van de studie bij wie je terecht kunt met je vragen, en met wie je een aantal keer afspreekt om je voortgang te bespreken. Daarnaast is er een contactpersoon voor je buitenlandverblijf en een coördinator voor als je stage wilt lopen. Ook kun je studenten uit andere jaren leren kennen door activiteiten van de studievereniging Sowieso tijdens borrels, excursies en culturele uitjes met een Duitse insteek.
Wanneer start de opleiding?
Net als alle andere opleidingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen begint deze opleiding in september. Het is niet mogelijk om op een ander moment in het jaar te starten.
Kan ik deze opleiding ook in deeltijd volgen?
Ja, deze opleiding wordt ook in deeltijd aangeboden. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.
-
Over keuzeruimte en ná je studie
Kan ik ook naar het buitenland tijdens de studie?
Ja, een semester aan een Duitstalige universiteit is een vast onderdeel van de bachelor. Het tweede semester van het tweede jaar volg je vakken aan een universiteit in Berlijn, Wenen, Heidelberg of Keulen. Hiervoor ontvang je een beurs in het kader van het Erasmus+-programma van de Europese Unie.
Is er ruimte om ook bezig te zijn met een ander vakgebied?
Ja, in het studieprogramma is ten eerste een half jaar opgenomen voor een studieperiode aan een Duitstalige universiteit. De vakken die je daar volgt, mag je zelf kiezen in samenspraak met de coördinator van de UvA. Je kunt je kennis dus verbreden of juist een onderwerp verdiepen. Ten tweede is er in je derde jaar 30 studiepunten keuzeruimte (dit staat gelijk aan een half jaar) om vakken te volgen van een andere studie in de vorm van een minor. Dit is een samenhangend pakket van vakken dat je kunt volgen aan de UvA of een andere universiteit (in samenspraak met de examencommissie). Voorbeelden hiervan zijn Filosofie, Geschiedenis, Cultuurmanagement, Modestudies, Theaterwetenschap of een andere taal zoals Frans, Italiaans, Deens, Russisch, Spaans of Arabisch.
Valt deze studie te combineren met een andere studie?
De bachelor Duitslandstudies is een voltijdstudie en het is dus de bedoeling dat je een volle werkweek hiermee bezig bent. Het is eventueel mogelijk een tweede bachelor erbij te doen, maar houd er dan rekening mee dat je langer dan drie jaar bezig bent. In dat geval is je keuzeruimte voor beide studies (in je tweede en derde jaar) wel meteen ingevuld. De precieze planning kun je overleggen met de studieadviseur en de docenten. Houd wel rekening met het Bindend Studieadvies (BSA) voor je eerste jaar: je moet bij Duitslandstudies 48 studiepunten halen om verder te mogen in het tweede jaar. Een alternatief is het volgen van een minor in plaats van een gehele tweede bachelor.
Wat kan ik met Duitslandstudies worden?
Onze studenten komen in allerlei sectoren terecht. Sommigen werken in de culturele sector (bijvoorbeeld bij een uitgeverij of museum), bij de overheid (bijvoorbeeld bij een ministerie, ambassade of Europese Unie), in de journalistiek (bijvoorbeeld in de redactie van een krant of televisieprogramma), in het bedrijfsleven of je kunt natuurlijk ook verder in de wetenschap en onderzoeker worden. Bovendien opent jouw goede kennis van de Duitse taal de deur naar de arbeidsmarkt in Duitsland, de grootste economie van Europa.
Na de bachelor Duitslandstudies kun je ook leraar Duits worden aan de middelbare school. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens de bachelor een educatieve minor te volgen. Hiermee behaal je een tweedegraads lesbevoegdheid, en kun je lesgeven in de onderbouw. Na de bachelor kun je ook een educatieve master doen om een eerstegraads bevoegdheid te behalen; daarmee kun je in alle klassen van de middelbare school en op het mbo lesgeven. Indien je de educatieve minor al hebt afgerond, is deze master een programma van een half jaar, anders van één jaar.
-
Overige vragen
Wat wordt er aan activiteiten naast de colleges aangeboden?
Naast de colleges is er in Amsterdam veel te doen voor studenten met interesse voor Duitse taal en cultuur. Twee belangrijke instituten, het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut, zijn gevestigd in Amsterdam en zij organiseren regelmatig lezingen, filmvertoningen, debatten en tentoonstellingen. Als student kun je ook lid worden van de studievereniging van Duitslandstudies: Sowieso. Zij organiseren regelmatig excursies, borrels en andere evenementen met een Duitse insteek.
Ik heb een vraag over mijn toelating. Waar kan ik terecht?
De toelatingseisen voor deze opleiding vind je op de pagina ‘Toelating en inschrijven’. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Central Student Service Desk.
Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot studeren als ik een beperking heb?
De UvA wil graag dat studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een stimulerende en prettige omgeving. Als je een functiebeperking hebt, kan het zijn dat je speciale voorzieningen en begeleiding nodig hebt. De UvA biedt verschillende soorten ondersteuning en begeleiding.
Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?
Het vinden van een kamer in Amsterdam is vaak lastig door de grote vraag naar studentenwoningen, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om iets te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of via social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die verder dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.
Een korte Q&A met docent Thomas Ernst: Wat leer je tijdens de bachelor Duitslandstudies?