Afgestudeerden in Duitslandstudies werken onder andere bij:
- Kranten, televisie en nieuwe media;
- Internationaal georiënteerd bedrijfsleven;
- Uitgeverijen en boekhandels;
- Culturele instellingen en het onderwijs;
- Vertaalbureaus;
- Overheid en Europese Unie.
Carrièrebegeleiding
In het eerste jaar krijgt elke student een tutor: dit is een docent die jou persoonlijk begeleidt. Bij hem of haar kun je met al je vragen terecht. Maar ook daarna word je nog begeleid: doordat Duitslandstudies een kleinschalige studie is, is er ruimte voor maatwerk per student. Zo heb je een contactpersoon over de mogelijkheden tot stage lopen en een studieperiode in het buitenland.
Tijdens je studie kom je ook in aanraking met de beroepspraktijk: bij verschillende vakken komen sprekers vertellen over hoe zij de Duitse taal en hun kennis van Duitsland gebruiken in hun werk en er zijn gastcolleges van journalisten en wetenschappers. Daarnaast kun je een Minor Educatie volgen om al tijdens je bachelor een tweedegraads lesbevoegdheid te behalen voor het schoolvak Duits.
Ook wat beroepsoriëntatie betreft profiteert Duitslandstudies van de goede relatie met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en Goethe-Institut: naast stageplekken worden er mogelijkheden geboden je (wetenschappelijke) netwerk uit te breiden, bijvoorbeeld tijdens Graduiertenkollegs waar vooraanstaande onderzoekers worden uitgenodigd en in gesprek gaan met studenten en promovendi over hun onderzoek.

Duitslandstudies is een bredere master dan je op het eerste gezicht zou denken.Laurie Gnade, alumnus Duitslandstudies Lees het verhaal van Laurie
Een masteropleiding volgen
Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 220 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.
Na het behalen van je bachelordiploma Duitslandstudies kun je toegang krijgen tot een eenjarig (60 EC) masterprogramma, zoals:
- Duitslandstudies, een masterprogramma van de opleiding Geschiedenis
- Language, Literature and Education
- Literature, Culture and Society
- Vertalen, mits je tijdens je bachelor het keuzevak 'Theorie en praktijk van het vertalen' succesvol hebt afgerond.
Je kunt ook kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Met een bachelordiploma Duitslandstudies kun je toegang krijgen tot de duale masters:
- Redacteur/editor
- Journalistiek en media (specialisaties Research en redactie voor audiovisuele media, en Journalistiek)
Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten en je scriptie. Met een bachelordiploma Duitslandstudies mag je je aanmelden voor de onderzoeksmasters:
Je kunt tijdens je bachelor een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid Duits halen. Je volgt dan de minor Educatie van 30 EC, waarbij je een theoretische opleiding combineert met een stage op een school. Als je vervolgens een eerstegraads lesbevoegdheid wilt halen, rond je eerst een masterprogramma op je vakgebied af en daarna de master Lerarenopleiding Duits (30 EC). Als je de minor Educatie niet hebt gevolgd, is de lerarenopleiding na je master 60 EC.
Een bijzondere route naar een eerstegraads lesbevoegdheid in Duits is de tweejarige master
Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.
Je diploma is geen afscheid
Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.