Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Duitslandstudies
Vergelijk

Na je studie

Een universitaire talenstudie leidt je op tot méér dan een bepaald beroep. Je bent na je studie breed inzetbaar in functies die een uitstekende kennis van het land, zijn taal, geschiedenis, cultuur en literatuur vereisen. Na je bachelor kun je ervoor kiezen om een master te volgen of de arbeidsmarkt op te gaan

Afgestudeerden in Duitslandstudies werken onder andere bij:

  • Kranten, televisie en nieuwe media;
  • Internationaal georiënteerd bedrijfsleven;
  • Uitgeverijen en boekhandels;
  • Culturele instellingen en het onderwijs;
  • Vertaalbureaus;
  • Overheid en Europese Unie.

Carrièrebegeleiding

In het eerste jaar krijgt elke student een tutor: dit is een docent die jou persoonlijk begeleid. Bij hem of haar kun je met al je vragen terecht. Maar ook daarna wordt je nog begeleid: doordat Duitslandstudies een kleinschalige studie is, is er ruimte voor maatwerk per student. Zo heb je een contactpersoon over de mogelijkheden tot stage lopen en voor jouw studieperiode in het buitenland.

Naast de academische opleiding kom je tijdens de studie kom je ook in aanraking met de beroepspraktijk: bij verschillende vakken komen sprekers vertellen over hoe zij bezig zijn met Duits en Duitsland in hun werk en er zijn gastcolleges van journalisten en wetenschappers. Daarnaast kun je een Minor Educatie volgen om al tijdens je bachelor een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid te behalen.

Ook wat beroepsoriëntatie betreft profiteert Duitslandstudies van de goede relatie met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en Goethe-Institut: naast stageplekken worden er mogelijkheden geboden je (wetenschappelijke) netwerk uit te breiden, bijvoorbeeld tijdens Graduiertenkollegs waar vooraanstaande onderzoekers worden uitgenodigd en in gesprek gaan met studenten en promovendi over hun onderzoek.

Copyright: FGW
Duitslandstudies is een bredere master dan je op het eerste gezicht zou denken. Laurie Gnade, alumnus Duitslandstudies Lees het verhaal van Laurie
Grondige kennis van Duitse taal, literatuur en cultuur

Duitslanddeskundige

Wetenschappelijke bekwaamheid

Internationale ervaring

Stagemogelijkheid, gastcolleges en DIA

Aanraking met beroepspraktijk

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 220 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.

Na het behalen van je bachelordiploma Duitslandstudies kun je kiezen voor een eenjarig (60 EC) masterprogramma, zoals:

Je kunt ook kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Met een bachelordiploma Duitslandstudies heb je toegang tot de duale masters:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten en je scriptie. Met een bachelordiploma Duitslandstudies mag je je aanmelden voor de onderzoeksmasters: 

Je kunt tijdens je bachelor een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid Duits halen. Je volgt dan de minor Educatie van 30 EC, waarbij je een theoretische opleiding combineert met een stage op een school. Als je vervolgens een eerstegraads lesbevoegdheid wilt halen, rond je eerst een masterprogramma op je vakgebied af en daarna de master Lerarenopleiding Duits (30 EC). Als je de minor Educatie niet hebt gevolgd, is de lerarenopleiding na je master 60 EC. 

Een bijzondere route naar een eerstegraads lesbevoegdheid in Duits is de tweejarige master