Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een universitaire talenstudie leidt je op tot meer dan een bepaald beroep. Je bent na je studie breed inzetbaar in functies die een uitstekende kennis van het land, zijn taal, geschiedenis, cultuur en literatuur vereisen. Na je bachelor kun je ervoor kiezen om een master te volgen of de arbeidsmarkt op te gaan.

Afgestudeerden in Duitslandstudies werken onder andere bij:

  • Kranten, televisie en nieuwe media;
  • Internationaal georiënteerd bedrijfsleven;
  • Uitgeverijen en boekhandels;
  • Culturele instellingen en het onderwijs;
  • Vertaalbureaus;
  • Overheid en Europese Unie.

Carrièrebegeleiding

In het eerste jaar krijgt elke student een tutor: dit is een docent die jou persoonlijk begeleidt. Bij hem of haar kun je met al je vragen terecht. Maar ook daarna word je nog begeleid: doordat Duitslandstudies een kleinschalige studie is, is er ruimte voor maatwerk per student. Zo heb je een contactpersoon over de mogelijkheden tot stage lopen en een studieperiode in het buitenland.

Tijdens je studie kom je ook in aanraking met de beroepspraktijk: bij verschillende vakken komen sprekers vertellen over hoe zij de Duitse taal en hun kennis van Duitsland gebruiken in hun werk en er zijn gastcolleges van journalisten en wetenschappers. Daarnaast kun je een Minor Educatie volgen om al tijdens je bachelor een tweedegraads lesbevoegdheid te behalen voor het schoolvak Duits.

Ook wat beroepsoriëntatie betreft profiteert Duitslandstudies van de goede relatie met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en Goethe-Institut: naast stageplekken worden er mogelijkheden geboden je (wetenschappelijke) netwerk uit te breiden, bijvoorbeeld tijdens Graduiertenkollegs waar vooraanstaande onderzoekers worden uitgenodigd en in gesprek gaan met studenten en promovendi over hun onderzoek.

Copyright: FGW
Duitslandstudies is een bredere master dan je op het eerste gezicht zou denken. Laurie Gnade, alumnus Duitslandstudies Lees het verhaal van Laurie

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 220 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.

Met het bachelordiploma Duitslandstudies ben je mogelijk toelaatbaar tot een van de volgende eenjarige masterprogramma's (60 EC):

Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Duitslandstudies zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Er wordt met name gekeken naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie. Met een bachelordiploma Duitslandstudies zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Je kunt tijdens je bachelor een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid Duits halen. Je volgt dan de minor Educatie van 30 EC, waarbij je een theoretische opleiding combineert met een stage op een school. Als je vervolgens een eerstegraads lesbevoegdheid wilt halen, rond je eerst een masterprogramma op je vakgebied af en daarna de master Lerarenopleiding Duits (30 EC). Als je de minor Educatie niet hebt gevolgd, is de lerarenopleiding na je master 60 EC. 

Een bijzondere route naar een eerstegraads lesbevoegdheid in Duits is de tweejarige master

Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.