Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Franse taal en cultuur
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of Franse taal en cultuur de studie is voor jou? Ontdek wanneer de eerstvolgende open dagen zijn en oriënteer je alvast met de onderstaande informatie en video’s.

Wat houdt Frans studeren precies in?

Universitair hoofddocent Jelle Koopmans en student Sam de Jongh vertellen over de bacheloropleiding Franse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

ASK UvA: Q&A met Eva
ASK UvA: Q&A met Eva

Wat leer je tijdens de bachelor Franse taal en cultuur? Eva deelt haar ervaringen en vertelt wat het haar heeft opgeleverd!

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

 • Over zaken vóór de studie

  Moet ik eerst een jaar naar Frankrijk voordat ik met de studie kan beginnen?

  Nee, dat is niet nodig; een vwo-diploma met Frans is voldoende.

 • Over de studie zelf

  Worden alle colleges in het Frans gegeven?

  De algemene colleges die je samen volgt met studenten van andere opleidingen niet, de colleges bij Frans zelf wel. Daardoor wennen studenten snel aan het functioneren in een Franstalige omgeving; de taalverwervingscolleges worden grotendeels door Franstalige docenten verzorgd.

  Waarom zou ik kiezen voor Frans aan de UvA? Wat zijn de verschillen met andere universiteiten?

  Bij de UvA ligt de focus op het hedendaagse Frankrijk met ruime aandacht voor de wortels ervan. Specifieke aandacht is er voor het Frans in de wereld en voor de francofonie. In Amsterdam bevinden zich veel Franse instellingen en bedrijven, en dat creëert goede mogelijkheden voor verschillende stages.

  Wat zijn de hoofdbestanddelen van het programma?

  Allereerst is er een stevig taalverwervingsprogramma, zowel praktisch als theoretisch. Hierbij dient de taal niet alleen als instrument, maar is het ook een object van studie. Daarnaast is er ruime aandacht voor de Franse taal- en letterkunde, alsmede voor de cultuurkunde van Frankrijk en de Franstalige gebieden.

  Een verplicht onderdeel van het programma is een verblijf in het buitenland. Wat moet ik doen als er redenen zijn waarom ik niet naar het buitenland kan?

  Voor dergelijke situaties verzorgt de faculteit een vervangend programma – in COVID-tijden volgt iedereen overigens een vervangend programma.

  Is er ook een mogelijkheid om in deeltijd te studeren?

  Ja, deze opleiding wordt ook in deeltijd aangeboden. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. In feite volg je het reguliere programma, maar dan in kleinere porties. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

  Er is geen apart programma met bijvoorbeeld colleges in de avond.

  Wat is het verschil met een hbo-opleiding Frans?

  De universiteit biedt wetenschappelijk onderwijs, onderwijs dat wordt gevoed en in nauw contact staat met wat er in het onderzoek gebeurt. Het gaat niet alleen om het verwerven van bestaande kennis, maar ook om het genereren van nieuwe kennis.

  Wanneer start de opleiding?

  Net als alle andere opleidingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen begint deze opleiding in september. Het is niet mogelijk om op een ander moment in het jaar te starten.

 • Over keuzeruimte en ná je studie

  Welke mogelijkheden bestaan er om in het buitenland te studeren?

  De UvA heeft reguliere contacten met enkele toonaangevende universiteiten in Frankrijk en Marokko. Ook daarbuiten bestaan er interessante mogelijkheden, bijvoorbeeld het beurzen-programma van de Canadese ambassade.

  Kan ik de opleiding Frans combineren met aan andere studie?

  Zeker, dat wordt zelfs aangemoedigd! Er wordt regelmatig gekozen om twee studies te combineren. Hierbij is het mogelijk om de keuze- en minorruimtes van beide studies tegen elkaar weg te strepen. Op die manier is het goed mogelijk om binnen vier jaar twee bachelor-programma’s af te ronden.

  Wat kun je met een bachelor Frans?

  Afgestudeerden vinden gemakkelijk een baan en komen terecht in een breed scala aan werkvelden. Naast journalistiek, communicatie, en ook onderwijs – niet alleen middelbaar onderwijs – vinden we afgestudeerden in de wereld van taalcounseling en omgaan met culturele verschillen, uitgeverijen en andere culturele instellingen, het internationale bedrijfsleven, media en politiek.

  Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een master.

  Als ik vertaler wil worden, is deze opleiding dan een goede keuze?

  Voor veel types vertaalwerk bestaan er specifieke tolk- en vertalersopleidingen. Voor vertaalwerk op meer academisch niveau (en literair vertalen) is de opleiding Frans een goede keuze. Ook biedt de UvA een speciaal vertaal-traject aan binnen de opleiding, maar er is ook een specifieke master Vertalen.

 • Overige vragen

  Zijn er ook studentenactiviteiten, is er bijvoorbeeld een studievereniging?

  Er worden allerlei extra-curriculaire activiteiten verzorgd – ook al is dat in tijden van COVID erg lastig te realiseren. Er is de studievereniging Mare Nostrum, van studenten Frans samen met studenten Spaans en Italiaans; lidmaatschap geeft ook korting op de aanschaf van studieboeken bij Atheneum.

  Ik heb een vraag over mijn toelating. Waar kan ik terecht?

  De toelatingseisen voor deze opleiding vind je op de pagina ‘Toelating en inschrijven’. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Central Student Service Desk.

  Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot studeren als ik een beperking heb?

  De UvA wil graag dat studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een stimulerende en prettige omgeving. Als je een functiebeperking hebt, kan het zijn dat je speciale voorzieningen en begeleiding nodig hebt. De UvA biedt verschillende soorten ondersteuning en begeleiding.

  Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?

  Het vinden van een kamer in Amsterdam is vaak lastig door de grote vraag naar studentenwoningen, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om iets te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of via social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die verder dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.