Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Franse taal en cultuur

Opslaan in favorieten

Heb jij een passie voor Franse taal, literatuur, geschiedenis en ontwikkelingen in de wereld van nu, én wil je je internationaal oriënteren? In de bachelor Franse taal en cultuur perfectioneer je je kennis van de Franse taal en bestudeer je de Franse en de Franstalige culturen.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Frans, Frankrijk en zoveel meer

Frans studeren aan de UvA gaat verder dan Frankrijk alleen: je bestudeert de Maghreb, vroegere koloniën en overzeese gebieden van Frankrijk en andere Franstalige gebieden. Je krijgt een scholing in academisch Frans en je verdiept je in de literaire, taalkundige en culturele aspecten van Frankrijk, maar ook in de sociale en historische achtergronden ervan. Je leert reflecteren op de bijzondere positie van Frankrijk in Europa en de wereld en je maakt je de intellectuele traditie eigen die zich in het Frans uitdrukt. Op de Nederlandse en de internationale arbeidsmarkt kun jij als Frankrijkdeskundige met een brede oriëntatie en specifieke kennis veel kanten op. Stap in de wereld van de Franstalige culturen!

Franse taal en cultuur iets voor jou?

  • Je bent geïnteresseerd in de Franse cultuur, literatuur en maatschappij van verleden tot heden.
  • Je wilt graag deelnemen aan debatten met medestudenten en wetenschappers en aansluiten bij het onderzoek dat aan de Universiteit van Amsterdam verricht wordt.
  • Het lijkt je leuk en interessant om een periode in het buitenland te studeren.

Waarom Frans aan de Universiteit van Amsterdam?

  • Uniek aan de opleiding Frans aan de UvA is dat het hele programma van de bachelor gericht is op de bestudering van de Franse taal en cultuur. Het programma is niet ingebed in een bredere opleiding, dus je houdt je 3 jaar intensief bezig met het Frans en met Frankrijk.
  • Je krijgt colleges over La France contemporaine, over de geschiedenis van de Franse taal, Mei '68 en de cineasten van La Nouvelle Vague, maar ook over jongerentaal, over de hedendaagse Franse literatuur en we bestuderen natuurlijk ook de Franse klassieken.
  • Veel docenten zijn gespecialiseerd in hedendaags Frankrijk, maar ook in de Maghreb-landen, de intellectuele en culturele geschiedenis; er is veel aandacht voor wat er nu omgaat in taal, literatuur en cultuur.
  • De opleiding is kleinschalig: de groepen waarin je onderwijs krijgt, zijn over het algemeen klein met een hecht groepsverband en veel persoonlijk contact met de docenten.
  • Je volgt ook vakken in een Franstalig land. De opleiding biedt uitwisseling met Parijs en andere steden aan.
  • De opleiding bevindt zich in het centrum van Amsterdam, waar ook de organisaties en bedrijven gevestigd zijn die een band hebben met je studie.
  • Binnen je bachelor heb je ruimte voor keuzevakken, een minor in andere studierichtingen of een stage, zodat je je studie een eigen profiel kunt geven.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Franse taal en cultuur ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Franse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 56808