Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een universitaire talenstudie leidt je op tot méér dan een bepaald beroep. Je bent na je studie breed inzetbaar in functies die een uitstekende kennis van het land, zijn taal, geschiedenis, cultuur en literatuur vereisen. Na je bachelor kun je ervoor kiezen om een master te volgen of de arbeidsmarkt op te gaan.

Arbeidsmarktperspectief

Het arbeidsperspectief na een studie Franse taal en cultuur is zonder meer gunstig te noemen. De arbeidsmarkt vraagt om academici met een gedegen kennis van de Franse taal en cultuur. Het aantal Nederlanders dat deze taal nog goed beheerst neemt ieder jaar af, terwijl Frankrijk samen met Duitsland een van onze belangrijkste handelspartners is.

Kennis van de Franse taal maakt het gemakkelijker om de verschillen in bedrijfscultuur te overbruggen, zoals die bij bijvoorbeeld fusies naar voren kunnen komen, zoals in het recente verleden tussen Air France en KLM. Maar ook de culturele sector heeft behoefte aan mensen met een perfecte taalvaardigheid Nederlands en Frans, met inzicht in de Franse cultuur, een academische instelling en een brede kennis van de samenleving in Franstalige landen. 

Een uitstekende beheersing van het Frans in woord en geschrift, alsmede een scherp inzicht in de culturele ‘codes’ van Frankrijk en de Franstalige landen, vormden voor veel van onze oud-studenten precies het opstapje dat ze nodig hadden om een baan te bemachtigen. Zij vonden die bij uitgeverijen en culturele instellingen, in het onderwijs en de journalistiek, bij vertaalbureaus, de overheid en in het bedrijfsleven. Zowel in Frankrijk als in Nederland.

Afgestudeerden in Franse taal en cultuur werken onder andere bij:

  • Kranten, televisie en nieuwe media;
  • Internationaal georiënteerd bedrijfsleven;
  • Uitgeverijen en boekhandels;
  • Culturele instellingen en het onderwijs;
  • Vertaalbureaus;
  • Overheid en Europese Unie.
UvA Ask Q&A
Ask UvA: Q&A met Eva

In deze video vertelt Eva over haar keuze voor een baan in het onderwijs, als docent Frans op een Internationale School in Amsterdam.

Aansluitende masters

Met het bachelordiploma Franse taal en cultuur ben je mogelijk toelaatbaar tot een van de volgende eenjarige masterprogramma's (60 EC):

Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Franse taal en cultuur zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Je kunt tijdens je bachelor een tweedegraads lesbevoegdheid halen voor het schoolvak Frans. Je volgt dan de minor Educatie van 30 EC, waarbij je een theoretische opleiding combineert met een stage op een school. Als je vervolgens een eerstegraads lesbevoegdheid wilt halen, volg je eerst een masterprogramma op je vakgebied en daarna de master Lerarenopleiding Frans (30 EC). Als je de minor Educatie niet hebt gevolgd, is de lerarenopleiding na je master 60 EC. 

Een bijzondere route naar een eerstegraads lesbevoegdheid in Frans is de tweejarige master:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Er wordt met name gekeken naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie. Met een bachelordiploma Franse taal en cultuur zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.